Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Interviuri
 1 comentariu

Horațius Dumbravă. Despre finalul mandatului de Președinte al CSM
30.12.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Andrei Savescu: Stimate domnule Presedinte, va multumim pentru amabilitatea  a ne acorda acest interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro, pentru bunavointa de a ne raspunde la cateva intrebari la final de mandat in calitate de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Peste putin timp se incheie mandatul dumneavoastra la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii. Cum ati caracteriza aceasta perioada, in linii mari. Cum a fost?
Horatius Dumbrava: In primul rand multumesc pentru ca ati venit la mine in birou, pentru mine este o onoare pentru ca va citesc cu foarte mult interes site-ul, este un site de mare tinuta. Ce sa va spun despre actualul mandat, a fost foarte greu, de fapt a fost un an greu pentru Consiliul Superior al Magistraturii, va reamintesc ca practic din 12 luni am functionat doar 10 luni si jumatate, pentru ca o luna si 15 zile, din cauza deciziei Curtii Constitutionale, am fost in imposibilitate de a functiona efectiv, insa cu toate aceste greutati am reusit sa facem fata provocarilor. In primul rand ne-am sedimentat ca si structura, ne-am completat intreaga garnitura de membrii alesi si membrii numiti de catre Senatul Romaniei, ma refer la societatea civila, asa incat din septembrie incoace iata ca functionam intr-un plen complet. A fost un mandat greu, am avut, va reamintesc, multe discutii in jurul promovarilor  la Inalta Curte, dar am reusit sa facem fata, am reusit sa completam in mare schema la inspectia judiciara, in sfarsit avem o noua conducere la inspectia judiciara dupa o conducere care, din punctul meu e vedere, nu a dat satisfactie. Sigur, sa speram ca in viitor cel care va veni dupa mine va reusi sa duca mai departe si cu mult mai multe realizari decat am facut noi anul acesta.

Andrei Savescu: CSM este un organism cu o dinamica interna accentuata: ies membri, vin membri, acesta este sistemul care s-a stabilizat, practic compozitia CSM se tot schimba si o sa se schimbe, si la anul pentru ca sunt in derulare alegeri. Cum influenteaza aceasta imprejurare, acest dinamism intern, procesul decizional la nivelul comisiilor in CSM, pe sectii, deciziile plenului? Practic sunt oameni diferiti…

Horatius Dumbrava: La nivelul aparentei s-ar parea ca sunt sincope, dar nu este asa. Tocmai acest dinamism aduce un plus de vigoare in orice organism colectiv. Va spun ca tocmai diferentele de opinii, de pareri, pot conduce la solutii bune pe care sa le implementam asa cum se cunvine. Intr-adevar, in 2012 vom avea 3 noi membri: in februarie parchetele de pe langa tribunale isi vor desemna un nou membru iar in toamna un alt procuror va veni in CSM si un judecator de la nivelul tribunalelor. Ce este interesant aici de spus, apropo de aceasta dinamica, este faptul ca Senatul Romaniei cu ocazia numirii celor trei membri, in septembrie, membri alesi, a decis in hotararile de numire ca acesti membrii sa isi aiba mandatul concomitent cu mandatul celor alesi in decembrie anul trecut in 2010. Noi am inceput pe 7 ianuarie 2011. Practic, acesti trei membrii isi incep mandatul in 7 ianuarie 2012, deci practic continua un mandat, iar pentru cei care vin probabil ca Senatul Romaniei va adopta aceeasi decizie, astfel ca noi putem vorbi la finalul anului 2014 sau 2015 de un mandate de 6 ani pentru toti membrii. Deci cand vom termina acest mandat de 6 ani vom avea alegeri pentru toti membrii alesi, 14.

Andrei Savescu: Dumneavoastra ati fost presedinte al Curtii de Apel Targu-Mures si sunteti magistrat de cariera. Intr-un fel se vede magistratura de la nivelul unui judecator, banuiesc ca altfel se vede din interiorul CSM-ului. Ce perspectiva noua asupra sistemului judiciar v-a oferit pozitia de membru CSM si de presedinte al CSM? CSM este probabil una dintre cele mai importante institutii a statului roman, avand in vedere rolul Justitiei. Care e perspectiva pe care o are un presedinte de CSM asupra Justitiei? Trebuie sa fie o perspectiva noua, banuiesc.

Horatius Dumbrava: Perspectiva nu s-a schimbat pentru ca, in calitate de presedinte de curte de apel nu aveam cum sa nu am o perspectiva la nivel national, fiindca politica la nivelul curtii de apel trebuie sa fie in acord cu ceea ce se intampla la nivel national. Adica trebuie sa-ti coordonezi toate actiunile. Ce s-a schimbat in schimb e la nivel decizional, pentru ca la nivel decizional ajungi sa iei uneori decizii dureroase chiar pentru curtea de apel din care provii. Nu mai poti sa iti directionezi o decizie anume special pentru curtea de unde provii si trebuie sa privesti la nivel national. Iata, am avut discutii pe redistribuirile de posturi de la instantele mai putin incarcate la instantele foarte incarcate. Bucuresti sigur, si Cluj, judecatoria Cluj, toate judecatoriile de sector, Tribunalul Bucuresti, au fost cele care au beneficiat dupa aceste redistribuiri. Daca ne concentram decizia, eu si colegii mei, la nivelul curtilor de la care veneam, sigur ca dadeam prioritate acestor curti. Nu, am decis sa gandim la nivel national pentru ca asa este corect si asa trebuie sa actionam. Perspectiva nu s-a schimbat, in schimb deciziile pe care trebuie sa le luam s-au schimbat, chiar daca ele sunt dureroase pentru instantele de la care provenim. Si aici ma bucur ca ati deschis o paranteza cu functia mea de fost presedinte al Curtii de Apel: atat eu cat si colegii mei, va reamintesc, in ianuarie ne-am dat demisiile din functiile de conducere, un gest pe care noi atunci si acum cu atat mai mult il consideam a fi unul just, unul ce tine de integritate, pentru ca sa nu blocam timp de sase ani de zile functiile de conducere la instantele de la care provenim nu ar fi fost corect pentru colegii nostri de acolo si nici la nivel national.

Andrei Savescu: V-ati referit la unele dintre deciziile luate la nivelul CSM, la unele dintre probleme. Adevarul este ca anul 2011 a fost un an framantat, plin de evenimente importante: au intervenit schimbari in promovarea magistratilor la Inalta Curte, iata tocmai ieri-alaltaieri a aparut legea, a intrat in vigoare noul Cod civil, ati organizat conferinte pentru asimilarea noului cod, e o discutie aprinsa in legatura cu reglementarea privind raspunderea magistratilor, plus o multime de alte probleme curente. Care dintre chestiunile acestea, toate foarte importante a necesitat un efort deosebit din partea CSM. Care a fost centrul de greutate al eforturilor CSM, in afara de chestiunile curente legate de cariera magistratilor si ma rog.

Horatius Dumbrava: A fost un an framantat intr-adevar. Prima parte a anului 2011 practic s-a concentrat, ca activitate, pe stabilizarea CSM si pe o proiectie a CSM in raport cu celelalte institutii importante din Romania. Practic aceasta a fost prima parte a mandatului nostru. In a doua parte au venit desigur multe provocari: am avut promovari efective la Inalta Curte de Casatie si Justitie, 29 august, 13 decembrie, acestea dupa ce am adoptat un regulament propriu care, spun eu, a asigurat cat de cat o transparenta si obiectivitate,  nu atat de mult cum ne-am fi dorit. Iata, a aparut legea prin asumarea raspunderii oarecum tarziu dar totusi a venit, ceea ce e un plus inclusiv pentru Guvern ca si-a asumat raspunderea pe acest proiect de lege. Sunt foarte multe posturi vacante la Inalta Curte si acest lucru trebuie spus. Tocmai a fost publicata in Monitorul Oficial acesta lege, deja noi am purces printr-o comisie constituita la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii la intocmirea regulamentului, pentru ca regulamentul il intocmeste CSM. Sa speram ca in patru luni de zile reusim sa avem promovarea pe noua lege. O alta provocare cu care ne-am confruntat a fost cea a integritatii. Am adoptat o strategie de integritate in unanimitate sau cu mare majoritate de voturi, ceea ce a fost o mare satisfactie pentru toti si cred ca si pentru sistem.

Sigur, personal am si cateva insatisfactii pe acest palier, pentru ca, desi plenul a adoptat punctul meu de vedere privind privarea de pensii pentru magistratii corupti, totusi Ministerul Justitiei inca nu a dat niciun raspuns la aceasta propunere pe care noi am facut-o. O alta insatisfactie, personala de data aceasta, este cea legata de incompatibilitati. Atunci cand un judecator are, sa spunem, o ruda apropiata trimisa in judecata de catre un organ de parchet in mod normal ar trebui sa fie incompatibil in acea cauza. Dar poate ca ministrul Justitiei va reflecta si va reusi sa promoveze el insusi aceste initiative fie ale noastre, fie a mea personal si a unor colegi care m-au sprijinit in aceasta idee.

O alta mare provocare sunt raspunderea magistratilor, proiect de lege care astazi se afla pe masa Curtii Constitutionale, si organizarea inspectiei judiciare, pentru ca si aici sunt foarte multe probleme, noi le-am reflectat la momentul respectiv. Asteptam cu mult interes decizia Curtii Constitutionale. Noi credem ca este justa sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, am si sprijinit de fapt acest punct de vedere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Sa vedem cum va decide Curtea Constitutionala…

Andrei Savescu: Da, se vorbeste mult in ultima perioada despre raspunderea disciplinara a magistratilor, dar suna rau. Trebuie magistratii sa fie disciplinati?

Horatius Dumbrava: Da, da suna ciudat intr-adevar… Dar, vedeti, independenta nu poate fi privit ca un concept abstract, rupt de realitatile de zi cu zi. Sigur nu trebuie sa fie disciplinati in sensul de a raspunde la comenzi, nu acesta este sensul unei raspunderi disciplinare, totusi trebuie sa existe un anumit tip de responsabilitate. Noi despre responsabilitate vorbim, nu de raspundere. Raspunderea disciplinara este practic ultimul segment care ar trebui sa opereze cand un magistrat sa zicem nu isi face datoria, dar responsabilitatea este un concept mult mai larg. Sa vii la sedintele de judecata atunci cand ai sedinte de judecata, sa vezi dosarele, sa le motivezi in timp, sa ai aplecare pentru cetateanul care vine in fata ta si sa nu-l tratezi cu indiferenta. Aceasta este responsabilitatea. Sigur sunt mult mai multe elemente. Raspunderea disciplinara este undeva la final. Sigur, discutam multe despre raspundere disciplinara dar noi ar trebui sa discutam despre responsabilizare. Noi acest lucru l-am accentuat ca membri CSM, pentru ca noi suntem convinsi ca este nevoie de responsabilizarea magistratilor, sigur, in tandem cu independenta.

Andrei Savescu: O intrebare mai incomoda. Este binecunoscut de catre comunitatea juridica faptul ca dumneavoastra ati fost unul dintre cei mai puternici critici ai fostului CSM, documentat, atent cu materiale foarte clare si cu propuneri de solutii. Cum vi se pare CSM din interior, este usor sa fii in interiorul CSM, se pot face lucruri, adica dumneavoastra ati reusit sa faceti ceea ce v-ati propus? Mandatul de presedinte este de doar un an, este suficient?

Horatius Dumbrava: Daca avem un organ colectiv bine sudat si rodat mandatul de 1 an este suficient si nici nu cred ca ar fi de dorit sa avem un mandat de doi sau trei sau patru ani pentru ca s-ar cristaliza o structura de putere nefericita. Din interior cum sa se vada? Sigur, asa cum am spus anterior, la nivel decizional este greu sa iei decizii dar nu imposibil pentru ca ne-am asumat acest rol. Avem si noi responsabilitatea noastra ca membri CSM. Din punctul acesta de vedere am avut si foarte multe critici, inclusiv ca presedinte al CSM. Multe dintre ele justificate, argumentate si pe care le-am acceptat ca atare si sper ca datorita acestor critici m-am schimbat cel putin la nivelul comunicarii, pentru ca intr-adevar, stiti cum la inceputul fiecarui mandat, ai anumite probleme de comunicare aici am avut o problema eu personal si imi recunosc acest lucru, dar tocmai datorita criticilor sper ca am reusit sa trec peste acest handicap. Dar este nevoie de critica argumentata, justificata pentru ca altfel ajungem sa ne cristalizam ca putere sa devenim absolutisti, ceea ce nu este de dorit.

Andrei Savescu: In prima saptamana a anului care urmeaza o sa fie alegeri pentru noua condure a CSM. Cum ati vrea sa se deruleze? Credeti ca o sa fie continuitate? Exista o anumita polarizare in interiorul CSM? Ce parere aveti despre viitoarele alegeri? Veti fi unul dintre votanti…

Horatius Dumbrava: Da, voi fi unul dintre votanti, pot sa va spun cum imi voi da votul. In primul rand voi da votul pentru un judecator, pentru ca asa este normal, presedintele ar trebui sa fie un judecator. In al doilea rand voi vota programul care ma va convinge. Sigur, si personalitatea celui care va prezenta programul.

Andrei Savescu: Nu exista o practica in acest sens de a prezenta un program de presedinte al CSM. Dumneavoastra ati prezentat anul trecut, dar in fostul CSM nu exista o practica in sensul asta. Credeti ca o sa fie candidati cu programe acum?

Horatius Dumbrava: Imi doresc acest lucru. Tocmai de aceea anul acesta noi am venit cu un program, atat eu cat si domnul vice-presedinte. Si tocmai de aceea voi vota pe cel care va prezenta un program, nu orice fel de program, ci acel program care ma va convinge. Mi-as dori foarte mult ca aceasta competitie sa fie una transparenta. Nu dupa usile inchise, nu prin negocieri de voturi, ci o competitie transparenta, deschisa, pentru ca o lupta de idei nu poate aduce decat beneficii, nu numai pentru noi, membrii CSM, ci pentru tot sistemul, dar si pentru societate, pentru ca si societatea este interesata sa aiba un CSM transparent. De aceea eu imi doresc ca saptamana viitoare sa fie o dezbatere de idei pana la sedinta de numire a noului presedinte, dar chiar si cu ocazia acelei sedinte si sper sa aiba o publicitate cat mai mare sedinta din 6 ianuarie.

Andrei Savescu: Intr-adevar, ar fi interesant sa stim dinainte ce isi propun candidatii pentru functia de presedinte al CSM…

Eu va multumesc foarte mult pentru acest interviu, va doresc petrecere frumoasa de Revelion, cate zile de vacanta o sa aveti, pentru ca vad ca inca lucrati… Sper ca anul ce urmeaza sa fie asa cum va doriti pentu Justitie.

Horatius Dumbrava: Sa dea Domnul sa fie asa cum ne dorim toti! Multumesc si eu.

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Horațius Dumbravă. Despre finalul mandatului de Președinte al CSM”

  1. „In primul rand voi da votul pentru un judecator, pentru ca asa este normal, presedintele ar trebui sa fie un judecator”

    ??? De ce e normal? Sa inteleg ca procurorii si societatea civila sunt anormali?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.