Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Dan Lupascu in dialog cu Andrei Savescu, despre starea Justitiei si alte lucruri foarte interesante. VIDEO


31 decembrie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Andrei Savescu: Domnule Presedinte Dan Lupascu va multumim pentru amabilitatea  a ne acorda un interviu pentru JURIDICE.ro, in calitatea dumneavoastra de presedinte al celei mai mari instante din tara, Curtea de Apel Bucuresti. Ne bucuram sa aflam de la dumneavoastra detalii despre un eveniment foarte interesant, recent, respectiv inaugurarea, amplasarea online a noului site al Curtii de Apel Bucuresti.

Dan Lupascu: Si eu va multumesc pentru faptul ca avem ocazia sa ne intalnim chiar in ultima zi a anului. Intr-adevar este un eveniment deosebit pentru noi faptul ca am reusit sa lansam acest site. Curtea are un site propriu, pana in momentul de fata Curtea era integrata in portalul instantelor judecatoresti. Am reusit impreuna cu alti colegi, judecatori, grefieri, cu domnul doctor Schlafen, care este prietenul si colaboratorul nostru apropiat, ca in urma a zece luni de munca sa realizam ceea ce se poate vedea in momentul de fata, adica un instrument util, credem noi, atat pentru justitiabil – care va gasi aici pe langa informatiile clasice legate de dosare,  de liste de sedinta, va gasi multe informatii relevante privind activitatea Curtii, va cunoaste o serie de detalii publice cu privire la componenta Curtii atat la judecatori cat si la celelalte categorii de personal, va gasi jurisprudenta publicata intr-un format destul de accesibil, care ofera posibilitati de cautare si dupa alte criteria decat existente pana in prezent, respectiv cautare in text dupa cuvine cheie sau domenii asociate. De asemenea, realizam o sistematizare a legislatiei, grupam jurisprudenta pe domenii, avem multe chestiuni interesante legate de posibiliatea sesizarii instantelor internationale, avem ghiduri pentru justitiabili, avem o multime de date istorice cu privire la Curtea de Apel, la Palatul de Justitie si toate informatiile de interes public pe care le prevede Legea nr. 544/2001.

Andrei Savescu: Am inteles ca nu a fost foarte mare costul acestui site, prin urmare se pare ca un site excelent de instanta judecatoreasca nu este o chestiune de bani, e o chestiune care tine de vointa celor care conduc instanta respectiva. Credeti ca modelul oferit de Curtea de Apel Bucuresti o sa fie implementat si de alte instante, o sa aiba aceasta influenta?

Dan Lupascu: Deja sunt instante care au site-uri proprii, inclusiv Tribunalul Bucuresti, sunt si alte curti din tara care au site-uri proprii. Ceea ce am vrut noi sa facem a fost sa imbunatatim ceea ce exista in prezent si sa avem site-ul celei mai mari curti de apel din tara. Eu cred ca este un exemplu pozitiv care ar putea fi urmat de catre altii. In acelasi timp am vrut sa punem la dispozitia colegilor nostrii judecatori, procurori, avocati, consilieri juridici posibilitatea unei documentari cat mai complete, atat din punct de vedere legislativ, si veti gasi pe site-ul nostru de pilda legislatia sistematizata de la Constitutie, principalele Coduri, legislatia pe domenii, inclusiv regulamentele adoptate de catre Consiliu Superior al Magistraturii unde era destul de dificil de identifiat intr-un program legislativ, ele puteau fi cautate dupa numarul de hotarare, daca il stiai. Noi le-am pus dupa obiect, in mod cronologic, cum am facut dealtfel si cu privire la deciziile pronuntate in solutionarea recursurilor in interesul legii. Le-am pus cronologic, pe materii, dupa obiect si, mai mult, am pus atat deciziile de admitere cat si cele de respingere. Sunt doar cateva exemple. Site-ul nostru are si alte date destul de interesante, cum este de pilda o statistica cu privire la compozitia pe grupa de varste a judecatorilor de la Curtea de Apel si instantele arondate sau pe sexe, si acolo sunt date interesante, evolutia volumului de activitate, chiar o serie de statistici judiciare incepand chiar cu secolul XIX si multe, multe alte lucruri interesante.

Andrei Savescu: Apropo de secolul XIX, am observat url-ul interesant www.cab1864.eu, care ma duce cu gandul la url-ul website-ului CSM, www.csm1909.ro. Exista o legatura personala as spune, e aceeasi minte…

Dan Lupascu: Exista o legatura… A fost intr-adevar ideea mea, care, prin vointa colegilor in 2005 eram primul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Si atunci, ca si acum, realizarea site-ului a fost posibila datorita sprijinului considerabil pe care l-am primit din partea Serviciului de Telecomunicatii Speciale si tin sa le multumesc si pe aceasta cale, in special domnului general Opris, care ne-a pus la dispozitie tot ceea ce am avut nevoie si, mai mult, ne asigura gazduirea site-ului pe serverele acestei institutii.

Andrei Savescu: Pentru ca a venit vorba de CSM, cum vi se pare activitatea CSM in ultimul an. Cum vi se pare dupa ce ati condus CSM si ati fost probabil cel mai influent membru al CSM, din punct de vedere informal. Cum regasiti activitatea Curtii de Apel venind din CSM?

Dan Lupascu: Sigur, referindu-ma la CSM poate ca voi fi subiectiv. CSM-ul ca institutie este un lucru extrem de important si de util si de aceea toata lumea trebuie sa respecte institutia CSM. Ea a fost, este si va fi o institutie esentiala intr-un stat de drept, iar din acest punct de vedere cred ca toata lumea ar trebui sa fie constienta ca prin atitudini, prin contributii ale fiecaruia, trebuie sa faca in asa fel incat aceasta institutie sa se intareasca si sa nu slabeasca sau chiar, mai radical, sa se ajunga la disparitia Consiliului Superior al Magistraturii. Din pacate, prestatia unor membri nu a fost foarte buna, in opinia mea, si mai ales nu pot sa trec cu vederea faptul ca a fost posibil in cursul acestui an un regres foarte semnificativ, un regres important in ceea ce priveste soarta justitiei, si ma refer la modificarea adusa legii in materia raspunderii disciplinare, mai ales faptul ca titular al actiunii disciplinare redevine Ministrul Justitiei, ceea ce ar presupune si constituirea unui corp de inspectie la minister si din nou verificari efectuate de altcineva decat autoritatea judecatoreasca. Nu sunt deloc chestiuni de natura sa ma bucure. Nu pot sa nu observ ca din nou se apropie, adica maine este 1 ianuarie, si in loc ca bugetul justitiei sa treaca la Inalta Curte ramane la Ministerul Justitiei. Nu pot sa nu observ ca taxele judiciare de timbru raman in bugetele locale si sunt si alte chestiuni care sunt in opinia mea asteptate de catre majoritatea colegilor, de catre corpul profesional al judecatorilor si procurorilor si la care nu s-a gasit un raspuns pana in prezent. Nu s-au gasit solutii nici la problemele legate de personal si volumul de activitate este intr-o crestere continua. Numai Curtea de apel, per total curte, fata de anul trecut are o crestere de peste 75.000 de dosare cu aceeasi oameni, si, mai mult, cu aproape 200 de posturi vacante, din care circa 100 sunt posturi nefinantate. Toate aceste lucruri sunt responsabilitati si ale Consiliului Superior al Magistraturii, si ale puterii executive. A fost un an greu pentru Justitie din acest punct de vedere si eu manifest incredere ca cei care cu adevarat cunosc interesele Justitiei si se pricep sa gestioneze aceste interese vor incerca sa gaseasca solutii si in anul care urmeaza.

Andrei Savescu: Credeti ca vor reusi? Anul 2012 e un an special, vor fi confruntari politice. Cum credeti ca va se va simti Justitia, sigur va fi influentata de tensiunile din societate. Maine-poimane vor fi alegeri…

Dan Lupascu: Fara discutie ca anul se anunta si din punct de vedere social si din punct de vedere economic si din punct de vedere politic un an destul de agitat dar Justitia a fost, este si trebuie sa fie in continuare factorul de echilibru si cel mai important lucru pentru CSM este, cred eu, sa mentina echilibru, inclusiv in ceea ce priveste echilibrul intre puterile statului. CSM-ul trebuie sa asigure independenta Justitiei si independenta de politic, in princial.

Am revenit la Curte unde functionez din 1999, deci as putea spune ca din mileniul trecut, si nu gresesc, conduc aceasta instanta. Curtea a functionat si colegii care m-au inlocuit pe durata cat am functionat la CSM si-au facut datoria. Am reusit de cand am revenit la Curte sa realizam o serie de lucruri, site-ul sau muzeul Palatului de Justitie sunt doar doua dintre ultimele exemple. Printre altele am reusit sa reechilibram schemele de personal din interiorul Curtii chiar daca a presupus deplasarea unor cauze de la o sectie la alta. V-as da exemplul cauzelor in materia asigurarilor sociale unde termenele erau foarte lungi, situatie in care am luat o parte dintre aceste cauze si le-am dus la o alta sectie care judeca in materia respectiva. De asemenea, am extins la toate sectiile condicile in format electronic. Deci condicile de sedinta in momentul de fata se tin doar in format electronic. Si mai avem o serie de ganduri, mai avem o serie de proiecte… Avem dealtfel constituite o serie de grupuri de lucruri, legate de unificarea jurisprudentei, legate de institutia managerului de instanta si, de ce nu, vrem ca dand acest semnal de crestere a transparentei prin inaugurarea site-ului sa facem posibil, poate intr-un viitor nu prea indepartat, ca pe birourile din salile de sedinta atunci cand se desfasoara o sedinta de judecata sa vedeti inclusiv numele judecatorilor…

Andrei Savescu: Asta ar fi cu adevarat ceva exeptional si in premiera absoluta in Romania!…

Va multumim foarte mult domnule Presedinte pentru amabilitate, si va doresc un an nou, 2012, asa cum va doriti dumneavoastra.

Dan Lupascu: Cu multa placere. Va multumesc foarte mult si la fel va doresc si eu dumneavoastra si tuturor celor care urmaresc acest interviu. Va multumesc.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică