Codul de procedura penala si alte acte normative au fost modificate prin OUG
3 ianuarie 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 931 din data de 29 decembrie 2011 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Modificarea Legii nr. 1472/1998 privind acordarea tichetelor de masa si a Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa
Potrivit noului act normativ, valoarea nominala a unui tichet de masa, poate fi indexata semestrial cu indicele preturilor de consum, inregistrat la marfurile alimentare, comunicat de Institutul National de Statistica (INS).
Valoarea sumei lunare acordate sub forma de tichete de cresa poate fi indexata semestrial cu indicele inflatiei comunicat de Institutul National de Statistica.
In forma anterioara a actelor normative se prevedea ca valoarea nominala a unui tichet de masa, de cresa si tichet cadou se indexeaza semestrial cu indicele preturilor de consum inregistrat la marfurile alimentare, comunicat de INS.
Modificarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte
Actul normativ promoveaza programul „Constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat”. Exploatarea acestor locuinte poate fi realizata de catre A.N.L. si prin operatori economici, inclusiv potrivit contractelor de concesiune de lucrari publice, incheiate in conditiile legii.
Terenurile destinate construirii de locuinte prin A.N.L. pot fi proprietate publica ori privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, precum si proprietate privata a persoanelor fizice ori juridice. Terenurile proprietate publica ori privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale se preiau de A.N.L. in folosinta gratuita, in conditiile legii, pe perioada realizarii investitiilor, iar terenurile destinate constructiei de locuinte cu chirie prin atragerea capitalului privat se preiau de A.N.L. in folosinta gratuita pe toata durata de existenta a constructiei.
Sumele incasate din chirii se vor distribui astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat si 20% din cuantum revine A.N.L.
Modificarea alineatelor 4 si 8 ale art. 3201 din Codul de procedura penala
Modificarile se refera la reglementarile referitoare la judecata in cazul recunoasterii vinovatiei si au fost adoptate ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 1470/2011 prin care au fost declarate neconstitutionale prevederile art. 3201 din Codul de procedura penala.
Prin modificarea alin. (4) al art. 3201 sunt introduse criteriile necesare pentru ca instanta sa solutioneze latura penala in procedura recunoasterii vinovatiei, respectiv fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de catre inculpat.
Modificarea alin. (8) al art. 3201 are in vedere stabilirea conditiilor in care instanta poate dispune respingerea cererii. Asfel, instanta respinge cererea atunci cand constata ca probele administrate in cursul urmaririi penale nu sunt suficiente pentru a stabili ca fapta exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat. In acest caz instanta continua judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun.
In textul final si tranzitoriu se prevede ca in cauzele aflate in curs de judecata, in care cercetarea judecatoreasca in prima instanta incepuse anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, dispozitiile art. 3201 din Codul de procedura penala se aplica in mod corespunzator la primul termen cu procedura completa imediat urmator intrarii in vigoare a noii ordonante de urgenta.
Modificarea OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta
Actul normativ prevede ca autoritatile de management si organismele intermediare sunt obligate sa proceseze cererile de rambursare de la beneficiarii proiectelor finantate din fonduri comunitare in termen de maximum 45 de zile lucratoare de la data primirii acestor cereri. Acest termen poate fi intrerupt de maximum doua ori, pentru perioade de pana la 5 zile lucratoare, pentru depunerea de catre beneficiar a unor documente aditionale sau clarificari solicitate de autoritatea de management sau de organismul intermediar.
Nedepunerea de catre beneficiar a documentelor sau clarificarilor solicitate atrage respingerea, partiala sau totala, dupa caz, a cererii de rambursare.
Actul normaitv stabileste si masuri cu privire la finantarea proiectului pan-european de cercetare ”Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)” si a Programul Operational Sectorial Transport si Programului Operational Sectorial Mediu.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro