Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Interviu Alexandru Șerban. Despre candidatura pentru funcția de Președinte al CSM
04.01.2012 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Interviuri, Selected, Sistemul judiciar, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Alexandru Serban candideaza pentru functia de Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Sedinta CSM de alegeri este programata pentru data de 6 ianuarie 2012.

Andrei Savescu: Buna dimineata domnule judecator. Va multumim pentru amabilitatea de a ne acorda un interviu in exclusivitate pentru JURIDICE.ro si pentru prilejul de a anunta candidatura dumneavoastra pentru functia de presedinte al CSM, care, dupa parerea mea si a numerosilor utilizatori ai site-ului, este una dintre cele mai importante functii din statul roman, avand in vedere pozitia CSM in sistemul constitutional. Cum de n-ati pastrat in maneca aceasta candidatura?, sa o anuntati pe data de 6…

Alexandru Serban: Buna dimineata. Va multumesc si eu pentru ocazia pe care mi-o oferiti pentru a-mi lansa candidatura pe site-ul dvs. Referitor la publicitatea candidaturii sunt convins ca este mult mai bine ca aceasta intentie a mea sa fie cunoscuta din timp atat de colegii din CSM precum si de colegii din sistemul judiciar, si in acelasi timp cred ca toti cei interesati de mersul activitatii CSM trebuie sa fie la curent cu candidaturile ce vor fi depuse. Publicitatea trebuie sa vizeze atat candidaturile in sine cat si proiectele pe care le prezinta candidatii si pe care le propun pentru anul care urmeaza. In aceste conditii, votul pe care il vor da colegii din CSM va fi unul avizat, in cunostiinta de cauza si va viza obiectivele pe care le urmareste fiecare candidat in anul 2012.

Andrei Savescu: O sa va faceti public si proiectul deci…

Alexandru Serban: Sigur ca da, urmeaza in cel mai scurt timp.

Andrei Savescu: Spuneti-mi, cum a fost primul an in CSM pentru dvs? A fost un an deosebit, anul 2011…

Alexandru Serban: Da, a fost intr-adevar un an deosebit si foarte interesant sub aspectul activitatii in CSM. Este intr-un fel diferit cu totul de ce se intampla in instanta. Ce vreau sa spun cu asta este ca, desi este tot o activitate de tip decizional, suntem chemati sa luam numeroase hotarari cu privire la activitatea sistemului judiciar, difera totusi de activitatea din instanta. Aici, activitatea are un mai mare caracter administrativ si este la un nivel macro. Responsabilitatile, din aceasta cauza, sunt mult mai mari, pentru ca deciziile noastre, ale CSM, influenteaza mersul Justitiei, mersul sistemului judiciar si are efecte directe asupra justitiabililor in cele din urma.

Andrei Savescu: CSM a fost condus pana acum, in primul an de nou CSM, de catre domnul jud. Horatius Dumbrava. Va propuneti sa continuati proiectele, pozitiile dumnealui sau va propuneti o schimbare? Si daca alegeti schimbarea, in ce sens?

Alexandru Serban: Da, a fost condus Consiliul in aceasta perioada de un an de Horatius Dumbrava. Trebuie sa subliniem ca a fost un an foarte greu pentru sistemul judiciar si pentru CSM in special. Am avut de-a face cu numeroase dificultati si, in acest context, colegul meu Horatius Dumbrava s-a achitat cu brio de responsabilitatile sale. Apreciez activitatea lui ca fiind una in ansamblu pozitiva si, sub unele aspecte, inovatoare. De ce spun asta? Si-a asumat unele pozitii care nu au fost neaparat populare in randul colegilor, insa pe termen lung vor avea efecte benefice asupra sistemul judiciar. Daca voi fi ales, imi doresc sa existe unele elemente de continuitate cu privire la proiectele incepute in anul 2011. E vorba mai ales de proiectele mari incepute de CSM cum ar fi, ca sa amintesc numai unul, planul multianual adoptat in ultima sedinta de plen din anul ce tocmai a trecut. Acesta va viza parcursul Consiliului pe urmatorii 5 ani si contine elemente fundamentale, in viziunea noastra. Aici trebuie subliniat ca planul a fost votat in unanimitate in Plenul CSM. Vor exista, sper eu, si unele imbunatatiri. Aici as viza mai ales o comunicare mult mai buna in cadrul Consiliului, pentru a incerca sa coagulam unele tendinte sau viziuni diferite asupra unor probleme intr-o pozitie unitara a CSM. De asemenea, imi doresc o eficientizare mai mare a activitatii aparatului propriu, probabil o organizare mai buna, si unele chestiuni care sa vizeze o mai buna activitate pe plan administrativ.

Andrei Savescu: Va rog sa-mi permiteti sa va transmit o intrebare de la o pisica, curioasa. Cum sunt diferite dezbaterile in cadrul comisiilor CSM fata de cele din Plen? In comisii mi se pare ca se face foarte mult, urmarind activitatea CSM. In ce fel difera confruntarea de opinii, coagularea opiniilor membrilor CSM pe aceste doua paliere?

Alexandru Serban: Comisiile, cred eu, au avut un rol important atat in perioada anterioara anului 2011 cat si in anul 2011. Dezbaterile din comisii sunt mai vii, mult mai aprinse decat cele din plen sau din sectii. Este si alt cadru: sunt mai putini membri, sunt si colegii din aparatul tehnic si alti invitati. Deci, revenind, sunt dezbateri mai vii si cred eu ca este mult mai bine pentru procesul decizional ca acolo se poarta acele dezbateri aprinse. Chiar daca uneori se pleaca de la premise aparent contradictorii, in cele din urma se incearca gasirea unei solutii care sa fie prezentata apoi sectiilor sau plenului pentru a se vota.

Andrei Savescu: Cum functioneaza functia de presedinte al CSM? Presedintele are un rol cheie in procesul decizional sau in principal este de mediere, de armonizare a opiniilor membrilor CSM?

Alexandru Serban: Presedintele CSM are un rol foarte important in procesul decizional, fie si sub aspectul faptului ca el propune initiativele care sunt supuse votului plenului, respectiv sectiilor. In cele din urma presedintele are si el, ca toti ceilalti membri, un singur vot in cadrul plenului si sectiei, dar functia aceasta de presedinte este mult mai complexa. Presedintele este practic legatura CSM cu exteriorul, cu Bruxelles, cu expertii Comisiei Europene in ceea ce priveste MCV-ul, cu ambasadorii statelor straine. Este o componenta a functiei de reprezentare pe care o are potrivit legii presedintele consiliului, iar aceasta functie se materializeaza in diferite pozitii publice luate cu privire la problemele importante cu care se confrunta sistemul judiciar la un moment dat. Sigur, aceasta functie trebuie sa materializeze catre exterior vointa membrilor Consiliului.

Andrei Savescu: O ultima intrebare va rog. Care este principalul dumneavoastra obiectiv daca veti conduce CSM in urmatorul an?

Alexandru Serban: Principalul obiectiv pe care-l vad este o consolidare institutionala si nu numai a Consiliului. Vizez o coeziune mult mai larga decat pana acum a membrilor CSM printr-o comunicare mai buna in interior, dar si o strangere a relatiilor cu sistemul judiciar prin intalniri mai dese si printr-o comunicare mult mai larga cu acesta. Sigur, noi avem si un plan in ceea ce priveste realizarea recomandarilor din ultimul raport MCV, si acest plan privind MCV, alaturi de planul nostru multianual si de planul strategiei priviind intarirea integritatii in sistemul judiciar vor fi unele din princiipalele obiective pentru anul 2012.

Andrei Savescu: Va multumesc foarte mult pentru acest interviu si va doresc mult succes.

Alexandru Serban: Multumesc si eu.

UPDATE: Suntem in masura sa va prezentam proiectul jud. Alexandru Serban.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti