Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Titularul recursului
05.01.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei 1369 din 8 martie 2011 pronunţată în recurs de Secţia de contencios-administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri) , în materie civilă, hotărârile judecătoreşti îşi produc efectele numai  între părţile care au participat la judecarea cauzei. Prin urmare, cadrul procesual fiind fixat cu ocazia judecării cauzei în fond, în recurs acesta nu mai poate fi restrâns sau extins, pentru că niciuneia din  părţi nu i se poate refuza dreptul de a ataca cu recurs hotărârea care îi este defavorabilă, la fel cum, nicio persoană din afara procesului nu poate fi obligată să se judece direct în faţa instanţei de fond. Face excepţie de la această regulă, intervenientul în favoarea uneia dintre părţi, care are dreptul să formuleze cerere de intervenţie accesorie, potrivit art.51 din Codul de  procedură civilă. În speţă, Înalta Curte a constatat că recursul promovat de către  Autoritatea Naţională a Vămilor prin Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti împotriva hotărârii pronunţate în defavoarea pârâtului Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Comisia pentru Autorizarea Operatorilor de Produse Supuse Accizelor Armonizate este nelegal,  întrucât a fost formulat de o autoritate fără calitate procesuală, fiind lipsit de relevanţă faptul că Autoritatea Naţională a Vămilor funcţionează în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, respectiv a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti