Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Premiera absoluta in Romania: Raport de activitate al vicepresedintelui CSM, proc. George Balan
04.01.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Pentru prima oară, un membru al conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, proc. George Bălan, prezintă un raport de activitate cu privire la inițiativele și acțiunile din perioada mandatului său. În acest sens nu există o obligație prevăzută de lege. Realizarea raportului reprezintă o deschidere de drum.

Suntem în măsură să vă prezentăm textul integral al raportului de activitate, iar la finalul acestuia veți putea citi și un desfășurător al agendei vicepreședintelui CSM.

RAPORT DE ACTIVITATE

4 ianuarie 2012

Procuror  George Bălan, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii,

În realizarea mandatului de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, dobândit la data de 7 ianuarie 2011, am desfăşurat următoarele categorii de activităţi:

În vederea eficientizării activităţii proprii a Consiliului Superior al Magistraturii, am iniţiat modificări ale Regulamentului privind transferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor şi procurilor în alte funcţii de conducere, precum şi numirea judecătorilor în funcţia de procuror şi a procurorilor în funcţia de judecător.

Modificările au vizat operaţionalizarea principiului uniformizării modalităţilor de numire al judecătorilor şi procurorilor în funcţii de conducere, modificări ce au fost aprobate şi adoptate prin hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 470/12.07.2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 550/03.08.2011.

În scopul informării cu privire la activitatea parchetelor, am efectuat 22 de deplasări la sediile parchetelor de pe lângă curţile de apel, unde am avut întâlniri cu colectivele de procurori în care am adus la cunoştinţă acestora proiectele Consiliului pe termen mediu şi lung şi am luat act de cererile, sugestiile şi opiniile procurorilor. Totodată, am avut 23 de discuţii individuale cu magistraţii care au solicitat întâlniri cu vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Periodic am realizat întâlniri cu conducerea Ministerului Public pe probleme legate de strategia resurselor umane în parchete dar şi alte probleme de interes.

Astfel, în luna aprilie, am organizat la Consiliul Superior al Magistraturii, o întâlnire cu principalii responsabili în comunicarea instituţională în materie judiciară, la care au participat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doamna Laura Codruţa Kövesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul Daniel Morar, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, domnul Codruţ Olaru, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna  judecător Rodica Aida Popa, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar în luna iulie am participat la întâlnirea semestrială a procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel.

Totodată, în aceeaşi lună, am realizat o întâlnire la Consiliul Superior al Magistraturii cu reprezentanţii Ministerului Public, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, asociaţiile de magistraţi şi conducerea Inspecţiei judiciare de pe lângă Plenul Consiliului, având ca temă creşterea eficienţei Inspecţiei.

În exercitarea atribuţiilor de reprezentare am avut întâlniri cu delegaţia Comisiei Europene sosită la Bucureşti în cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cu ambasadorii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statelor Unite ale Americii la Bucureşti dar şi ambasadorii statelor Uniunii Europene, Canadei, Norvegiei şi Elveţiei având ca obiect prezentarea aspectelor relevante ale procesului reformei sistemului judiciar în România.

De asemenea, am primit vizita delegaţiei Ministerului Justiţiei din Egipt în care s-au identificat principalele domenii de cooperare bilaterală.

Am participat la diferite întâlniri cu reprezentanţii consiliilor judiciare din Belgia şi Olanda dar şi la conferinţa internaţională organizată de Înaltul Consiliu Judiciar al procurorilor şi judecătorilor din Turcia având ca temă „Reforma sistemului judiciar în Turcia, evoluţia Consiliului Judiciar din perspectivă Europeană”.

În luna noiembrie am participat la reuniunea grupului de lucru al Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare cu tema „Cereri de cooperare”.

Am început încă din luna ianuarie 2011, împreună cu preşedintele Consiliului să avem întâlniri cu reprezentanţii celorlalte puteri constituţionale (preşedintele României, primul ministru al Guvernului, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor) cât şi cu liderii principalelor forţe politice reprezentate în Parlament.

Discuţiile au privit necesitatea colaborării instituţionale pe baza participării active şi constructive a puterilor constituţionale pentru asigurarea independenţei justiţiei, dar şi chestiuni ce au făcut obiectul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

În raport de obligaţiile legale, prevăzute de art. 38 alin. (6) din Legea nr. 317/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare, la data de 7 iunie 2011, am prezentat în faţa Comisiilor juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii şi Raportul privind starea justiţiei pe perioada 2005 – 2010.

Raportul a fost structurat pe mai multe teme privind aspecte relevante ale activităţii consiliului în domeniile managementului resurse umane, inspecţie judiciară, legislaţie, relaţiile internaţionale, transparenţă şi obiective de viitor.

În continuarea acestui dialog interinstituţional, în luna octombrie, am participat la dezbaterile organizate în Parlamentul României cu reprezentanţii clasei politice având ca temă „Încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, condiţie esenţială a statului de drept”, dar şi la întâlnirea cu reprezentanţii principalelor autorităţi (Preşedinţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiţiei) în cadrul Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar.

În cursul anului am fost invitat şi am participat la mai multe dezbateri în Comisiile juridice din Senat şi Camera Deputaţilor privind adoptarea codurilor şi modificarea legilor de organizare judiciară.

Am emis 7 comunicate de presă şi am dat 3 interviuri în presa scrisă şi pentru televiziune.

Pentru care am încheiat prezentul raport ce va fi prezentat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi magistraţilor, spre informare.

procuror George Bălan
membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii
vicepreşedinte al Consiliului în perioada
7 ianuarie 2011 – 6 ianuarie 2012

* * *

Agenda domnului George BĂLAN – vicepreşedintele CSM pe anul 2011

10 ianuarie 2011
Întâlnire cu Procurorul General al României, doamna Laura Codruţa Kövesi. (loc desfăşurare: Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie).

11 ianuarie 2011
Întâlnire cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie doamna Livia Doina Stanciu (loc desfăşurare: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie).

12 ianuarie 2011
Întâlnire cu preşedintele României domnul Traian Băsescu. Discuţiile s-au concentrat în special pe problemele îndeplinirii Mecanismului de Cooperare şi Verificare (loc desfăşurare: Palatul Cotroceni).

13 ianuarie 2011
Întâlnire cu Primul Ministru al României, domnul Emil Boc (loc desfăşurare: Palatul Victoria).

17 ianuarie 2011
Întâlnirea conducerii CSM cu Ministrul Justiţiei. În cadrul întâlnirii, principalele subiectele abordate au fost:

  • îndeplinirea condiţionalităţilor din cadrul MCV;
  • implementarea noilor coduri;
  • volumul optim de muncă şi recalibrarea acestuia;
  • problema resurselor umane din sistemul judiciar;
  • punerea în funcţiune a Tribunalului Ilfov;
  • identificarea în comun a problemelor tuturor profesiilor juridice;
  • structurarea unui dialog cu asociaţiile profesionale şi societatea civilă, etc.

(loc de desfăşurare: Ministerul Justiţiei).

25 ianuarie 2011
Întâlnire cu preşedintele Senatului, domnul Mircea Geoană şi preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului, domnul Toni Greblă. Discuţiile au privit necesitatea unei colaborări interinstituţionale pe baza unei participări active şi constructive a puterilor constituite în stat cu privire la problemele punctuale cu care se confruntă justiţia (loc de desfăşurare: Senat).
Întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Alma Anastase şi preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, domnul Daniel Buda. Cu această ocazie s-a atins de ambele părţi necesitatea  unei colaborări transparente şi aplicate în special pe chestiunile ce fac obiectul Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumat de România împreuna cu Comisia Europeană. (Loc de desfăşurare: Camera Deputaţilor ).

9 februarie 2011
Participare la prezentarea raportului de bilanţ aferent activităţii desfăşurate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara în cursul anului 2010 (loc de desfăşurare: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara).

16 februarie 2011
Participare la prezentarea raportului de bilanţ aferent activităţii desfăşurate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în cursul anului 2010 (loc de desfăşurare: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti).

17 februarie 2011
Participare la prezentarea raportului de bilanţ aferent activităţii desfăşurate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi în cursul anului 2010 (loc de desfăşurare: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi).

18 februarie 2011
Participare la prezentarea raportului de bilanţ aferent activităţii desfăşurate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti în cursul anului 2010 (loc de desfăşurare: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti).

21 februarie 2011
Participare la prezentarea raportului de bilanţ aferent activităţii desfăşurate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi în cursul anului 2010 (loc de desfăşurare: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi).

22 februarie 2011
Participare la prezentarea raportului de bilanţ aferent activităţii desfăşurate de Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel în cursul anului 2010 (loc de desfăşurare: Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel).

25 februarie 2011
Participare la prezentarea raportului de bilanţ aferent activităţii desfăşurate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cursul anului 2010 (loc de desfăşurare: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti). 

13 aprilie 2011
Organizarea la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a întâlnirii cu principalii responsabili în comunicarea instituţională în materie judiciară. Au participat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doamna Laura Codruţa Kövesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul Daniel Marius Morar, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, domnul Coduţ Olaru, secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică – Ministerul Administraţiei şi Internelor, domnul Ioan Dascălu şi vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna Aida Popa.

2 mai 2011
Participare la întâlnirea cu reprezentanţi ai Grupului parlamentar al UDMR, ce s-a desfăşurat la sediul Parlamentului României, în cadrul dialogului interinstituţional având ca subiect probleme de interes în domeniul justiţiei şi colaborarea dintre puterile statului.
În aceeaşi zi s-a desfăşurat şi o întrevedere pe aceeaşi temă şi în cadrul aceluiaşi dialog interinstituţional cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

4 mai 2011
Participare la întâlnirea cu reprezentanţi ai Grupurilor parlamentare PSD şi PNL (USL), ce s-a desfăşurat la sediul Parlamentului României, în cadrul dialogului interinstituţional având ca subiect probleme de interes în domeniul justiţiei şi colaborarea dintre puterile statului.

6 mai 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

20 mai 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

23 mai 2011
Participare la al XV-lea Congres al Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene

27 mai 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

1 iunie 2011
Întâlnire cu delegaţia Inspecţiei Judiciare din Bosnia şi Herţegovina.

7 iunie 2011
Prezentarea în faţa Comisiilor juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor a Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii şi a Raportului privind starea justiţiei pe perioada 2005 – 2010

9 iunie 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

10 iunie 2011
Participare la Congresul Avocaţilor.
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

21 iunie 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

25-28 iunie 2011
Vizita de lucru la Înaltul Consiliu al Justiţiei (High Council of Justice) din Belgia, Brussels.

28-29 iunie 2011
Vizita de lucru la Consiliul Judiciar (Council for the Judiciary) din Olanda, Haga.

1 iulie 2011
Participare la Ziua justiţiei, organizată de Consiliul Superior al Magistraturii la sediul Institutului Naţional al Magistraturii.

5 iulie 2011
Întâlnire de lucru a procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel cu vicepreşedintele CSM, membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, organizată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

8 iulie 2011
Întâlnirea comună a reprezentanţilor CSM, ÎCCJ, PÎCCJ, asociaţiilor de magistraţi şi ai Inspecţiei Judiciare de pe lângă Plenul CSM la sediul CSM.

14 iulie 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

15 iulie 2011
Domnul procuror George Bălan, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a primit o delegaţie a Ministerului Justiţiei din Egipt din care au făcut parte domnul Ali El-Sadek Othman, Prim adjunct al ministrului justiţiei, domnul Abdel Muezz Ahmad Ibrahim, Preşedintele Curţii de Apel Cairo şi domnul Hazem Zaki, Secretar II la Ambasada Egiptului la Bucureşti. S-au prezentat sintetic principalele aspecte legate de funcţionarea sistemului judiciar din România, rolul şi atribuţiile Consiliului Superior al Magistraturii şi al instituţiilor aflate în coordonarea sa – Institutul Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri, subliniind aspecte şi iniţiative importante cu privire al creşterea calităţii actului de justiţie, derulate în ultimii ani.

19 iulie 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş.

9 septembrie 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

6 octombrie 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

13 octombrie 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

14 octombrie 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

21 octombrie 2011
Participare la dezbaterile organizate în Parlamentul României cu reprezentanţii clasei politice având ca temă „Încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, condiţie esenţială a statului de drept”.

24 – 27 octombrie 2011
Participare la simpozionul organizat de Înaltul Consiliu Judiciar al Procurorilor şi Judecătorilor din Turcia cu tema „Reformele Sistemului judiciar din Turcia, evoluţia Consiliului judiciar din perspectiva Europeană”.

3 noiembrie 2011
Reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar, Ministerul Justiţiei.

7 noiembrie 2011
Participare la dineul oferit de Ambasadorul Belgiei la Bucureşti cu prilejul vizitei în România a delegaţiei CSM Belgian.
Întâlnire cu ambasadorii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi ai Statelor Unite ale Americii la acreditaţi la Bucureşti.

10 noiembrie 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

17 noiembrie 2011
Întâlnire cu colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

24 -25 noiembrie 2011
Participarea la reuniunea grupului de lucru al Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare cu tema „Cereri de cooperare„, Londra.

25 noiembrie 2011
Întâlnire cu delegaţia Comisiei Europene sosită la Bucureşti în cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

16 decembrie 2011
Întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale UE şi SUA, Canadei, Norvegiei şi Elveţiei având ca obiect prezentarea aspectelor relevante ale procesului reformei sistemului judiciar în România ce a avut loc la Hotel Radisson Blu.

21 decembrie 2011
Am încheiat şi semnat împreună cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, domnul Alexandru Cătălin Macovei, un protocol de colaborare între cele două instituţii (loc de desfăşurare sediul Consiliului Superior al Magistraturii).

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti