Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Usa secreta


5 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro, Gheorghe PIPEREA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Potrivit art. 1.908 alin. 1 din noul Cod civil (titlu marginal: Asocierea asupra drepturilor sociale şi cedarea acestora, „Un asociat îşi poate asocia o terţă persoană la drepturile sale sociale fără consimţământul celorlalţi asociaţi, dar persoana respectivă nu va putea deveni asociat al societăţii fără consimţământul celorlalţi asociaţi, care trebuie dat în condiţiile dispoziţiilor art. 1.901.”

Desi societatea simpla are un caracter intuitu personae, un asociat isi poate asocia un tert la drepturile sale sociale, fara consimtamintul celorlalti asociati. Aceasta “asociere” nu inseamna insa introducerea tertului in societate in calitate de asociat, ci o conventie intre asociat si tert (conventie care, pentru ceilalti asociati, este un res inter alias acta) prin care asociatul acorda tertului o participatie la drepturile sale sociale. Tertul astfel “asociat” nu va putea participa la adunarile asociatilor decit ca mandatar al asociatului cu care are conventia de “asociere” (daca nu se impune prin contractul de societate prezenta personala a asociatului propriu-zis). El va putea, insa, sa pretinda asociatului cu care are contract sa isi exercite in interes comun drepturile asociative, inclusiv cel de participare la adunari si cel de participare la partajarea beneficiilor sau a surplusului lichidarii.

Tertul “asociat” drepturilor unui asociat poate deveni el insusi asociat efectiv daca va avea consimtamintul unanim al celorlalti asociati.

In societatile profesionale, in care asociatii trebuie sa aiba calitatea de membru al profesiei pentru a putea fi asociat, o asociere la drepturile de asociat de genul celei reglementate de art. 1908 alin.1 Cciv ar putea fi considerata nula pentru frauda la lege daca, prin intermediul sau, in societatea profesionala ar fi introdus pe aceasta “usa secreta” o persoana care nu este sau nu mai este membru al profesiei. De exemplu, intrucit legea interzice, chiar sub sanctiuni penale, ca alte persoane decit cele care au calitatea de avocat sa exercite aceasta profesie individual sau in asociere cu alti avocati, nu s-ar putea considera valabila o conventie de “asociere” intre un avocat incompatibil sau exclus din profesie ori intre un “finantator” si un avocat, asociat intr-o societate profesionala de avocati, intrucit, indirect, s-ar incalca interdictia aratata. Solutia este aplicabila practic, tuturor profesiilor liberale sau reglementate.

Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA
Managing Partner PIEPEREA SI ASOCIATII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii