Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Usa secreta
05.01.2012 | JURIDICE.ro, Gheorghe PIPEREA

Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit art. 1.908 alin. 1 din noul Cod civil (titlu marginal: Asocierea asupra drepturilor sociale şi cedarea acestora, „Un asociat îşi poate asocia o terţă persoană la drepturile sale sociale fără consimţământul celorlalţi asociaţi, dar persoana respectivă nu va putea deveni asociat al societăţii fără consimţământul celorlalţi asociaţi, care trebuie dat în condiţiile dispoziţiilor art. 1.901.”

Desi societatea simpla are un caracter intuitu personae, un asociat isi poate asocia un tert la drepturile sale sociale, fara consimtamintul celorlalti asociati. Aceasta “asociere” nu inseamna insa introducerea tertului in societate in calitate de asociat, ci o conventie intre asociat si tert (conventie care, pentru ceilalti asociati, este un res inter alias acta) prin care asociatul acorda tertului o participatie la drepturile sale sociale. Tertul astfel “asociat” nu va putea participa la adunarile asociatilor decit ca mandatar al asociatului cu care are conventia de “asociere” (daca nu se impune prin contractul de societate prezenta personala a asociatului propriu-zis). El va putea, insa, sa pretinda asociatului cu care are contract sa isi exercite in interes comun drepturile asociative, inclusiv cel de participare la adunari si cel de participare la partajarea beneficiilor sau a surplusului lichidarii.

Tertul “asociat” drepturilor unui asociat poate deveni el insusi asociat efectiv daca va avea consimtamintul unanim al celorlalti asociati.

In societatile profesionale, in care asociatii trebuie sa aiba calitatea de membru al profesiei pentru a putea fi asociat, o asociere la drepturile de asociat de genul celei reglementate de art. 1908 alin.1 Cciv ar putea fi considerata nula pentru frauda la lege daca, prin intermediul sau, in societatea profesionala ar fi introdus pe aceasta “usa secreta” o persoana care nu este sau nu mai este membru al profesiei. De exemplu, intrucit legea interzice, chiar sub sanctiuni penale, ca alte persoane decit cele care au calitatea de avocat sa exercite aceasta profesie individual sau in asociere cu alti avocati, nu s-ar putea considera valabila o conventie de “asociere” intre un avocat incompatibil sau exclus din profesie ori intre un “finantator” si un avocat, asociat intr-o societate profesionala de avocati, intrucit, indirect, s-ar incalca interdictia aratata. Solutia este aplicabila practic, tuturor profesiilor liberale sau reglementate.

Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA
Managing Partner PIEPEREA SI ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti