Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
4 comentarii

Libertatea de opinie a juristilor
05.01.2012 | JURIDICE.ro, Florin RADU

JURIDICE - In Law We Trust

Cu privire la libertatea si independenta diverselor profesii juridice se discuta si se va discuta foarte mult. Incepand cu avocatii si terminand cu procurorii si magistratii (judecatorii), tema independentei este una arhi – prezenta. Este vorba despre acea independenta de ordin administrativ, ierarhic.

Despre alt tip de libertate, insa, imi propun sa vorbesc aici: despre libertatea de opinie juridica, materializata in activitatea efectiva, in actele emise de fiecare profesie in parte.

In ce ii priveste pe avocati si consilierii juridici, cred ca acestia se bucura de privilegiul de a putea gandi liber, de a-si forma opiniile juridice in mod nestingherit, fara sa fie “inghesuiti” in mintea lor de directive venite de te-miri-unde.

Daca in cazul avocatilor si consilierilor juridici, aceasta libertate, independenta este, deci, una quasi-totala, cu totul altfel cred ca stau lucrurile cu procurorii si magistratii.

Acestia au o foarte mica libertate de gandire si de formare a propriilor opinii si conceptii. Aceasta, pentru ca ei trebuie sa tina seama in permanenta de opiniile altora, opinii pe care ei trebuie sa le aplice, indiferent de propriile gandiri.

Cand spun “opiniile altora”, ma refer la decizii (in sensul general al cuvantului) emise de fel de fel de institutii juridice, cum ar fi Curtea Constitutionala, Inalta Curte de Casatie de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii etc.

Se adauga la acestea practica judiciara, care de cele mai multe ori, le parvine detinatarilor din zona anilor ’70–’80 si chiar din anii ’20-‘30 (a se observa ca, si acum, in anii 2010-2011, in majoritatea tratatelor, monografiilor si cursurilor de drept, regasim la subsoluri decizii ale Tribunalului Suprem ori tribunalelor raionale, cele mai multe din ele total depasite, dar aplicate inca cu maxima “vehementa” si “sarguinta” in practica concreta, de parchet ori de instanta).

Si, ca sa fie tabloul complet, trebuie sa amintim si “indrumarile” primite la diverse adunari si sedinte, unde procurorii si judecatorii “noteaza” cu atentie modalitatile in care trebuie sa cerceteze sau sa judece procesele – totul, desigur, sub masca unificarii practicii judiciare.

In acest context, se pune intrebarea: au posibilitatea, in mod real, procurorii si judecatorii sa isi formeze propriile opinii juridice?

Ma tem ca, in buna masura, raspunsul este negativ. Odata integrat in sistemul juridic, ca procuror ori judecator, esti nevoit sa iti abandonezi in mare masura propriile opinii (asta, daca ai avut timp sa ti le formezi) si sa aplici mecanic directivele indrumatoare.

Din fericire, in ce ma priveste, fiind avocat de la bun inceput, am avut ocazia sa imi formez singur opiniile – bune, rele, cum or fi – fara sa fiu inghiontit de tot felul de pareri din exterior, mai mult sau mai putin obligatorii.

Tocmai de aceea, am foarte multe opinii juridice total diferite de cele din practica.

Va dati seama, insa, ce s-ar intampla daca as deveni procuror sau judecator (ceea ce, credeti-ma, nu imi doresc catusi de putin)?

Oare cate achitari as avea, ca procuror, pe rechizitoriile pe care le-as face (privind infractiunea de inselaciune, de exemplu)?

Sau, cate desfiintari/casari as avea ca judecator la o instanta de fond?

Nici nu vreau sa ma gandesc. Si nici nu ma gandesc – stau cuminte “la locul meu”, multumit fiind de libertatea mea, de a-mi forma opiniile singur, “de capul meu”.

Florin RADU
Avocat, Baroul Hunedoara

Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO