Modificari in ce priveste individualizarea sanctiunilor pentru contraventiile prevazute de Legea concurentei nr. 21/1996
09.01.2012 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 932 din data de 29 decembrie 2011 au fost publicate:
– Ordinul nr. 897 privind punerea in aplicare a Instructiunilor pentru modificarea Instructiunilor privind individualizarea sanctiunilor pentru contraventiile prevazute la art. 50, 50¹ si 51 din Legea concurentei nr. 21/1996, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 419/2010
– si Ordinul nr. 898 privind punerea in aplicare a Instructiunilor pentru modificarea si completarea Instructiunilor privind individualizarea sanctiunilor pentru contraventiile prevazute de art. 51 din Legea concurentei nr. 21/1996, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 420/2010.
La data de 6 decembrie 2011, Consiliul Concurentei a modificat si completat (prin Ordinele nr. 897 si nr. 898) instructiunile care reglementeaza modul de individualizare a sanctiunilor pentru contraventiile prevazute de art. 50, 50¹ si 51 din Legea concurentei nr. 21/1996 (“Legea”).
Ca elemente de noutate, in ce priveste contraventiile prevazute in art. 51 din Lege (printre care, incalcarea prevederilor art. 5 si 6 din Lege si a prevederilor art. 101 si 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene – intelegeri anticoncurentiale si nenotificarea unei concentrari economice), mentionam:
– posibilitatea Consiliului Concurentei de a aplica un cuantum al amenzii diferit de cuantumul preconizat pentru categoria de gravitate retinuta pentru fapta constatata, precizand in asemenea cazuri motivele pe care derogarea respectiva se bazeaza;
– introducerea unor noi circumstante atenuante, respectiv:
1. cifra de afaceri a contravenientului realizata pe piata/pietele pe care a avut loc incalcarea nu depaseste 20% din cifra de afaceri totala a intreprinderii, cu conditia ca aceasta sa poata fi stabilita cu certitudine. In acest caz, nivelul de baza poate fi redus cu pana la 25%.
2. intreprinderea dovedeste existenta si implementarea efectiva a unui program de conformare cu regulile de concurenta.
Ordinul nr. 898 detaliaza procedura de recunoastere a savarsirii faptei anticoncurentiale. Astfel, intreprinderile interesate pot solicita organizarea unei intalniri clarificatoare, anterior audierilor, referitoare la conditiile recunoasterii. In cazul in care Consiliul Concurentei decide ca recunoasterea trebuie insotita de anumite remedii asumate de intreprinderi, autoritatea va acorda un termen in care acestea trebuie formulate.
Ca regula generala in cazul recunoasterii faptei anticoncurentiale, cuantumul amenzii poate fi diminuat cu un procent cuprins intre 10% si 30% din nivelul de baza. Ordinul nr. 898 reglementeaza si anumite cazuri particulare, in care procentul maxim al reducerii este mai mic decat maximul general de 30%. Astfel, de exemplu:
– in cazul savarsirii unei intelegeri anticoncurentiale sau practici concertate cu privire la care intreprinderea putea aplica pentru politica de clementa, dar nu a facut-o, reducerea nivelului de baza pentru recunoastere poate fi de maximum 20%;
– in cazul in care intreprinderea beneficiaza de clementa sub forma reducerii amenzii, reducerea nivelului de baza pentru recunoasterea faptei va fi de 10%;
– in cazul in care una dintre intreprinderile implicate a aplicat si beneficiaza de clementa, o alta intreprindere care recunoaste fapta nu va putea beneficia de o reducere a nivelului de baza pentru recunoasterea faptei mai mare de 20%.
Ordinele nr. 897 si nr. 898 au intrat in vigoare la data publicarii lor in Monitorul Oficial, respectiv la data de 29 decembrie 2011.
Pentru JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII