Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro


 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Avocatul Poporului despre filmarea soferilor de catre politisti
09.01.2012 | JURIDICE.ro

Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, a declarat joi, 5 ianuarie 2012, pentru EvZ, ref. filmarea si inregistrarea de catre politist in cazul contravenientilor rutieri: „Există bază legală, dar modul de utilizare al acestor camere nu este legal! Fiecare are dreptul la imagine și Constituția reglementează acest lucru. Dacă consimţământul nu este expres şi neechivoc se încalcă art. 26 din Constituţia României care vorbeşte despre dreptul la viaţă intimă. Întrebarea corectă pe care trebuie să o pună polițistul este „Sunteți de acord să fiți filmat și înregistrat?”.

Deci, legea prevede că poți să le folosești, dar modul de folosire este ilegal. Câți știu că pot să se opună?”

Comisarul Lucian Diniță, seful Direcției Rutiere, a aratat: „Să ne formuleze întrebarea și să ne-o trimită! Șoferul are dreptul să refuze din moment ce i se aduce la cunoștință că este filmat.

Dar trebuie să se înțeleagă că noi folosim aceste camere ca pe un factor de prevenție. Îl prevenim pe șofer de corupție și acesta poate ști ce comportament să aibă. Poate să nu fie de acord cu filmarea, probabil dacă are ceva de ascuns.”


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Avocatul Poporului despre filmarea soferilor de catre politisti”

 1. Daca este vorba de camerele montate in masinile de politie sau patrule… acestea au exact acelasi regim al camerelor de supraveghere de uz general.

  Sau doreste dl. avocat al poporului ca sutele de camere de luat vederi de pe strada din banci, magazine, blocuri, case de schimb, trafic etc. sa fie insotite de personal care sa intrebe toti pietonii daca vor sau nu sa fie filmati?

  Cetatenii au tot dreptul sa filmeze incidente sau agenti de politie.

  Iata ghidul Politiei engleze ce spune: „Cetatenii privati si mass media nu au nevoie de autorizatie sa filmeze sau sa faca fotografii in spatii publice iar politia nu este abilitata sa ii impiedice sa filmeze sau sa fotografieze incidente sau personalul politienesc”.

  Cetatenii au dreptul neingradit de a filma activitatile politiei in public.

  Glik v Cunniffe (2011): „Dreptul cetateanului de a filma functionari guvernamentali inclusiv ofiteri de politie in exercitiul functiunii in spatiul public reprezinta o libertate fundamentala, esentiala si bine stabilita, fiind garantat de Primului Amendament”

  Daca publicul poate filma politia oricand nu inteleg de ce nu ar putea filma si politistii pe contravenienti si pe infractori.

  Ar insemna sa se interzica absolut toate camerele de supraveghere.

  Exclus.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.