Secţiuni » Arii de practică » Business » Transporturi
Transporturi
CărţiProfesionişti

Dovada de origine specifica in cadrul Acordului de Liber Schimb dintre Uniunea Europeana si Coreea de Sud


10 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Una dintre cele mai importante prevederi ale Acordului de Liber Schimb dintre Uniunea Europeana si Coreea de Sud se refera la originea marfurilor. Contrar altor Acorduri de Liber Schimb, certificatele EUR1 nu mai sunt
acceptate ca dovezi de origine a marfurilor. In schimb, o “declaratie de origine” poate fi emisa.

Desi Acordul de Liber Schimb a fost pus in aplicare incepand cu 1 iulie 2011, am observat ca in practica exista inca societati care nu beneficiaza de taxe vamale preferentiale la importul de marfuri din Coreea de Sud datorita
dovezilor de origine incorecte primite de la furnizori.

Conditii pentru intocmirea unei declaratii de origine
Pentru a demonstra originea produselor in cazul exporturilor din Coreea de Sud sau Uniunea Europeana, exportatorii vor trebui sa emita o „declaratie de origine” pe factura, bonul de livrare sau orice alt document comercial care descrie produsele in cauza.

In principiu, declaratia de origine trebuie intocmita atunci cand marfurile sunt exportate catre tara sau regiunea care face parte din acord. In anumite conditii totusi este permis sa se emita declaratia de origine dupa ce marfurile au fost deja exportate.

Declaratia de origine poate fi eliberata numai in cazul in care operatorul a obtinut statutul de „exportator autorizat” de la Autoritatea Nationala a Vamilor din tara unde societatea este inregistrata. Daca, totusi, transportul este compus din unul sau mai multe pachete care contin produse originare a caror valoare totala nu depaseste 6000 euro, orice exportator poate emite declaratia de origine.

Prin urmare, societatile care nu au statutul de exportator autorizat nu vor fi capabile sa emita declaratii de origine pentru transporturile a caror valoare totala depaseste 6000 de euro.

In consecinta, aceste societati exportatoare nu vor putea sa ofere clientilor lor avantajul de a beneficia de taxe vamale preferentiale in tara/ regiunea de import. Cu alte cuvinte, acest lucru va face ca produsele lor sa fie mai scumpe (si anume, prin cresterea costurilor cu vamuirea) in tarile de import.

De exemplu, pentru un vehicul importat din Coreea de Sud in Uniunea Europeana nivelul taxei vamale va fi redus de la 10% la 5% (sau chiar 3%), daca exista o declaratie de origine pe documentele de import. In caz contrar,
daca vehiculul este insotit de un certificat EUR1, nu se vor aplica taxe vamale preferentiale.

Ce inseamna pentru dumneavoastra?
Daca sunteti un importator de bunuri din Coreea de Sud, asigurati-va ca primiti o declaratie de origine si nu un certificat de origine. Altfel, nu veti beneficia de taxe vamale preferentiale.

In cazul in care compania este activa in comertul dintre Uniunea Europeana si Coreea de Sud, ar trebui sa luata in considerare depunerea unei cereri pentru obtinerea statutului de „exportator autorizat”. Odata ce autoritatile
vamale accepta cererea si elibereaza autorizatia, (in principiu, in urma unei inspectii), exportatorul va obtine un numar de autorizatie pe care il va include in declaratia sa de origine.

Pentru JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii