Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 10 ianuarie 2012


11 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Tentativa la omor calificat. Arestare. PT Tulcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea au dispus, la data de 08.01.2012, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului SAVA PANAIT sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor calificat.

Totodată, în cursul zilei de 08.01.2012, procurorii au solicitat magistraţilor Tribunalului Tulcea arestarea preventivă a inculpatului, cerere admisă de judecători, care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile pe numele inculpatului.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în după – amiaza zilei de 07.01.2012, în jurul orelor 1645, inculpatul Sava Panait pe fondul unor discuţii legate de concubina sa, a avut un conflict cu vecinul său L.P. (în vârstă de 74 de ani) în cadrul căruia inculpatul i-a aplicat două lovituri cu ajutorul unui cuţit în zona toracică – spate, ce i-au cauzat victimei lezarea unui plămân.

Partea vătămată a fost transportată imediat cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, iar, în dimineaţa zilei de 08.01.2012 a fost transferată la Spitalul de Urgenţă Judeţean Constanţa, pentru tratament de specialitate.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii judiciare.

***

Luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură. Incepere urmarire penala fata de 31 de agenti de politie. PT Bucuresti

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus, la data de 06.01.2012,  începerea urmăririi penale faţă de 31 de agenţi de poliţie din cadrul a două secţii de poliţie din Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură, după caz.

Totodată, au fost emise 82 de mandate de aducere şi au fost solicitate Tribunalului Bucureşti 30 de autorizaţii de percheziţie, cereri admise de instanţa de judecată.

Cercetările continuă în cauză fiind efectuate în colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

***

Furt calificat si violare de domiciliu. Trimitere in judecata. PJ Tulcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea au dispus trimiterea în judecată a inculpatului minor G.E.E. (în vârstă de 14 ani) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat (5 fapte) şi violare de domiciliu (3 fapte).

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, s-a reţinut  faptul că, în perioada  10.09- 01.10.2011, inculpatul a pătruns în cinci locuinţe de pe  raza municipiului Tulcea, de unde a sustras mai multe bijuterii din aur si argint, suma de 1150 euro, 900 lei, două telefoane mobile, precum şi un laptop, cauzând un prejudiciu de  11.560 lei.

În urma expertizării psihiatrice a inculpatului minor G.E.E s-a constatat că acesta avea discernământul faptelor sale.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare,  Judecătoriei Tulcea.

***

Furt calificat. Arestare. PJ Tulcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului CIOBANU VIOREL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat (9 fapte) şi tentativă la furt calificat (2 fapte).

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi  penale, a relevat faptul că în perioada 20.11 – 11.12.2011, inculpatul a pătruns, prin efracţie, în 9 locuinţe şi două spaţii comerciale, de unde a sustras diverse bunuri,  constând în alimente, aparatură electrocasnică, ţigări, băuturi alcoolice, telefoane mobile, precum şi bijuterii din aur, cauzând astfel un prejudiciu de peste 15.000 lei.

Inculpatul a fost prins în flagrat  la data de 11.12.2011, în timp ce sustrăgea bunuri dintr-o locuinţă.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Tulcea.

***

Omor. Arestare. PT Buzau

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au solicitat instanţei de judecată, la data de 09.01.2012,  arestarea preventivă a inculpatului NEDELCU ION sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor.

Magistraţii Tribunalului Buzău au admis propunerea procurorilor şi au dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 29 de zile.

Probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 07/08.01.2012, în timp ce se afla la locuinţa sa, inculpatul a exercitat acte de violenţă asupra victimei I.E. lovind-o cu un topor în zona capului şi în zona lombară, producându-i leziuni care au condus la decesul acesteia.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

***

Continuare cercetari agenti de politie. Mod de operare. PT Bucuresti

În continuarea cercetărilor în cauza în care a fost dispusă, de către procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, astăzi 10.01.2012,  începerea urmăririi penale faţă de 31 de agenţi de poliţie cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mita, abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la proxenetism, complicitate la prostituţie, favorizarea infractorului, lipsire de libertate in mod ilegal sau tortură, după caz, mijloacele de probă administrate în cauză până acest moment al urmăririi penale conturează un mod de operareale cărui elemente esenţiale se regăsesc în raport cu toate faptele pentru care sunt cercetaţi respectivii agenţi de poliţie, în funcţie de specificul situaţiei.

Astfel,

I. Modul de operare în cazul actelor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi favorizarea infractorului în raport cu o serie de persoane care comiteau contravenţii sau infracţiuni privind regimul circulaţiei pe drumurile publice:

Agenţii de politie se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu (în tură) pe linie de ordine publică, de regulă în echipaje de doi sau trei şi aveau ca atribuţii depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege (contravenţii şi infracţiuni).

Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi purtau uniforma instituţiei şi, de asemenea, în majoritatea situaţiilor a rezultat că au selectat în trafic anumite autoturisme – din categoria superioară sau de lux, pe care le surprindeau în legătură cu încălcarea unor norme legale, ori le verificau prin mijloacele din dotare şi dacă se constatau anumite deficienţe le verificau, inclusiv pe conducătorul auto, după care erau stabilite normele încălcate şi sancţiunea care în mod normal ar fi trebuit aplicată pentru respectiva faptă (contravenţie sau infracţiune). I se aduceau la cunoştinţă conducătorului auto aceste aspecte, apoi imediat, se pretindeau de la şoferul vizat bani sau alte foloase materiale pentru a nu fi constată fapta comisă, pentru a nu fi aplicată sancţiunea legală sau pentru a nu fi făcute alte demersuri legale.

În urma demersurilor de pretindere, primeau de regulă sumele de bani/foloasele, nu constatau abaterile şi nu sancţionau persoanele vizate sau nu sesizau organele competente să aplice sancţiuni. După primirea sau la sfârşitul turei, în unele situaţii agenţii împărţeau între ei banii astfel obţinuţi (sume cuprinse intre 50 si 600 de lei).

II.  Modul de operare în cazul actelor de luare de mită, favorizarea infractorului sau tortură în raport cu persoane care desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism

În exerciţiul atribuţiilor de serviciu, agenţii de politie se deplasau periodic în zonele din raza lor de competenţă teritorială unde se desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism.

Din probele administrate pana in prezent a  rezultat că unii dintre ei le cunoşteau pe aceste persoane (în special pe proxeneţi) şi erau în relaţii cu ei de mult timp şi primeau de la proxeneţi periodic sume de bani –– pentru a nu constata faptele şi a nu aplica sancţiuni.

De asemenea, a mai rezultat, potrivit probatoriului administrat că cei în cauza  ar fi surprins persoane de sex feminin care practicau prostituţia şi le-ar fi pretins sume de bani, iar daca acestea refuzau foloseau mijloace violente de natură să intimideze persoanele vizate şi să le asigure în continuare controlul asupra activităţilor de prostituţie şi proxenetism, precum şi veniturile aferente.

***

Ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpa. Trimitere in judecata. PT Timis

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, la data de 06.01.2012, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpaţilor NICOLIN GHEORGHE, STOICOV COSMIN şi NAGY FRANCISC sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă (2 fapte) şi distrugere din culpă.

Probele administrate în cauză, pe parcursul urmăririi penale, au relevat următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 07/08.12.2008, în timp ce inculpaţii (membrii ai unei echipe de lucru) efectuau activităţi de schimbare a ţevilor de canalizare pe o arteră din Timişoara, a fost agăţată cu cupa excavatorului o conductă de gaz care s-a rupt la o distanţă de aproximativ 44 cm faţă de un imobil. În jurul orei 0700 dimineaţa, ca urmare a acţionării unui întrerupător electric, a avut loc o explozie soldată cu decesul numitului H.L. şi vătămarea corporală a numitelor H.K.W. şi H.I.D, precum şi cu distrugerea imobilului anterior menţionat. În aceste împrejurări, zidurile şi plafonul imobilului susmenţionat au căzut, iar peretele exterior s-a prăbuşit peste numitul B.P. care trecea întâmplător prin locul respectiv, în drum spre serviciu. Urmare a leziunilor interne suferite, numitul B.P. a decedat două zile mai târziu.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Timişoara.

sursa: mpublic.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii