Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Drept civil RNSJ
3 comentarii

Autocontractul

11 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro, Gheorghe PIPEREA

Potrivit art. 2050 din noul Cod civil (titlu marginal: Vanzarea de titluri de credit si alte bunuri cotate), „(1) În lipsă de stipulaţie contrară, când împuternicirea priveşte vânzarea sau cumpărarea unor titluri de credit circulând în comerţ sau a altor mărfuri cotate pe pieţe reglementate, comisionarul poate să procure comitentului la preţul cerut, ca vânzător, bunurile pe care era împuternicit să le cumpere sau să reţină pentru sine la preţul curent, în calitate de cumpărător, bunurile pe care trebuia să le vândă în contul comitentului. (2) Comisionarul care se comportă el însuşi ca vânzător sau cumpărător are dreptul la comision. (3) Dacă în cazurile mai sus menţionate comisionarul, după îndeplinirea însărcinării sale, nu face cunoscută comitentului persoana cu care a contractat, comitentul are dreptul să considere că vânzarea sau cumpărarea s-a făcut în contul său şi să ceară de la comisionar executarea contractului.”

1. Denumirea marginala a art. 2050 Cciv este doar partial corespondenta continutului sau. In mod esential, textul se refera la posibilitatea comisionarului de a incheia pe seama comitentului un contract cu sine insusi, obiectul acestui contract fiind exclusiv vinzarea sau cumpararea unor titluri de credit circulind in comert sa a altor mafuri cotate pe piete reglementate. De precizat ca textul legal nu se refera la orice titlu de valoare; spre exemplu, nu sunt cuprinse in enumerare instrumentele financiare care circula pe piata de capital; circulatia juridica a acestora, inclusiv prin intermediul contractelor de comision sau al contractelor similare, este supusa reglementarii Legii pietei de capital nr. 297/2004.

Contractul cu sine insusi nu-i este permis comisionarului in prezenta unei clauze exprese in contract care ii interzice un astfel de contract.

Comisionarul care incheie un contract cu sine insusi pe seama comitentului nu este un simplu broker (intermediar care nu are el titluri, marfuri sau bani pe care sa le tranzactioneze pe pietele reglementate, lucrind doar pe contul clientilor), ci un trader (intermediar care are titluri, marfuri sau bani si care face tranzactii cu acestea pe pietele reglementate, pe cont propriu).

Chiar si in caz de contract cu sine insusi, comisionarul are dreptul si la comision; dispozitia legala (art. 2050 alin. 2 Cciv) este paradoxala, avind in vedere ca, practic, acest autocontract transforma comisional in vinzare sau, dupa caz, cumparare, cistigul “comisionarului” fiind mai degraba rezultatul (emolumentul) acestor contracte decit al contractului de comision in sine.

2. Comisionarul poate ca cumpere el astfel de bunuri (in loc sa gaseasca un tert cumparator) de la comitent, ceea ce inseamna ca el este si vinzator si cumparator in cadrul aceluiasi act juridic; in acest caz, comisionarul va plati pretul cerut de comitent, fiind exclusa posibilitatea negocierii in minus a pretului.

3. Comisionarul poate sa vinda el (in loc sa gaseasca un tert vinzator) catre comitent, ceea ce inseamna ca el este si cumparator si vinzator in cadrul aceluiasi act juridic; in acest caz, va plati comitentului pretul curent al titlurilor sau marfurilor cotate, fiind exclusa posibilitatea negocierii in plus a pretului.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Interviuri JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

4. Contractul cu sine insusi, desi nu este interzis, are totusi un mare potential de conflicte de interese sau de manipulare a pietei reglementate de marfuri cotate si de aceea ar trebui privit cu circumspectie, pentru evitarea conflictelor juridice ce ar putea decurge din el. Pe de alta parte, comisionarul care incheie cu sine insusi un contract pe seama comitentului detine informatii pe care alti comisionari sau intermediari de pe piata reglementata pe care actioneaza nu le cunosc, de unde un potential mare de concurenta neloiala si de delict de initiat (tranzactii cu informatii priviliegiate). Miza personala a comisionarului trece dincolo de interesul legitim de a incasa emolumentul contractului de comision (remuneratia), patrunzind intr-o zona a hazardului moral unde comisionarul poate cistiga ruinind comitentul, afectind concurenta sau distrugind credibilitatea pietei reglementate.

Conflictul de interese este reglementat in materia reprezentarii (art. 1303 Cciv), situatia dind dreptul reprezentatului la anularea contractului cu tertul astfel incheiat, cu conditia ca acest conflict sa fi fost cunoscut sau sa fi trebuit sa fie cunoscut de tertul contractant la data incheirii contractului. De asemenea, contractul cu sine insusi este anulabil la cererea reprezentatului, cu exceptia cazului in care reprezentantul a fost in mod expres imputernicit in contract sa incehei contractul cu sine insusi sau cuprinsul contractului a fost determinta de o asemenea maniera incit este exclusa posibilitatea unui conflict de interese (art. 1304 Cciv). Desi comisionul este un mandat fara reprezentare, pentru identitate de ratiune (comisionarul se reprezinta pe sine insusi in acest “autocontract”), textul respectiv se aplica si contractului de comision. Evident, intrucit nu este implicat un tert contractant, nu se cere proba cunoasterii de catre acesta a conflictului de interese.

In doctrina aferenta Codului civil de la 1864 s-a admis ca un astfel de “autocontract” poate fi anulat pentru dol prin reticenta sau pentru incalcarea obligatiei de loialitate fata de mandant, dar ca el este valabil daca mandantul se afla in cunostinta de cauza sau daca clauzele mandantului sunt atit de precise si concrete, incit este exclusa lezarea intereslor mandantului (a se vedea Fr. Deak, Tratat de drept civil. Contracte speciale, ed. a III-a, Ed. Univesrul Juridic, Bucuresti, 2001, p. 322).

5. Comitentul va putea considera ca vinzarea sau cumpararea s-a facut in contul sau si va cere de la comisionar executarea contractului, daca, dupa indeplinirea insarcinarii sale, comisionarul nu face cunoscuta comitentului persoana cu care a contractat. Aceasta exceptie de la regula nu se poate extinde prin analogie la contractele de comision care nu au ca obiect titluri de credit sau marfuri cotate pe pietele reglementate.

Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA
Managing Partner PIEPEREA SI ASOCIATII

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale