Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Cerere de divort. Instanta competenta in lipsa unui domiciliu comun al sotilor


13 ianuarie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA
Secţiuni: Drept civil, Familie
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 6414 din 23 septembrie 2011 pronunţată în recurs de Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect soluţionare conflict negativ de competenţă) că, în conformitate cu prevederile art. 607 C. proc.civ., cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor, doar în situaţia în care cel puţin unul dintre soţi mai locuieşte în circumscripţia teritorială a instanţei în raza căreia se află ultimul domiciliu comun. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căruia îşi are domiciliul reclamantul. În speţă, întrucât la data introducerii cererii de chemare în judecată, niciunul din soţi nu mai locuia în circumscripţia instanţei în care s-a aflat cel din urmă domiciliu comun, iar pârâtul locuieşte în străinătate, instanţa competentă din punct de vedere teritorial să judece cauza este cea în a cărei circumscripţie teritorială se află domiciliul reclamantei.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro