Legea privind raspunderea magistratilor este constitutionala
11.01.2012 | JURIDICE.ro

Curtea Constitutionala a decis astazi, 11 ianuarie 2012, ca Legea privind raspunderea magistratilor este constitutionala, potrivit Mediafax.
Decizia a fost luata in unanimitate.
Obiectia de neconstitutionalitate a fost depusa pe data de 20 decembrie 2011 de PSD.
De asemenea si ICCJ a sesizat Curtea Constitutionala pentru a se pronunta asupra aspectelor de neconstituţionalitate cuprinse în Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (extinderea raspunderii disciplinare).
Legea a fost adoptata de Senat in data de 15 decembrie 2011.
Un punct de vedere semnat de 9 membri CSM a fost inaintat Curtii Constitutionale marti, 10 ianuarie 2012, pentru a fi avut in vedere la solutionarea obiectiei.
Cei 9 membri CSM sunt:
– Mircea Aron
– George Balan
– Alina Ghica
– Oana Schmidt Haineala
– Georgiana Iorgulescu
– Gratiana Isac
– Mona Pivniceru
– Marius Tudose
– Alexandru Serban.
Comunicatul Curtii Constitutionale: „Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit în şedinţă în ziua de 11 ianuarie 2012, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele sesizări:
I. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.I pct.3 cu referire la art.99 lit.r), s) şi ş) şi pct.4 cu referire la art.991, precum şi ale art.II pct.1 cu referire la art.44, pct.2 cu referire la art.45, pct.5 cu referire la art.461 şi pct.6 cu referire la art.47 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii;
I. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 86 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, referitoare la neconstituţionalitatea Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii;
III. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 70 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 54 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificare şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
În urma deliberărilor, Curtea s-a pronunţat după cum urmează:
I. Cu privire la primele obiecţii de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii este constituţională.
Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, pentru a proceda la promulgarea legii, conform art.77 alin.(3) din Legea fundamentală.
II. Cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate formulată de formulată de un număr de 70 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 54 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificare şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis, în parte, obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 din Legea pentru modificare şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân sunt neconstituţionale.”
Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.”