Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Legea privind raspunderea magistratilor este constitutionala


11.01.2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CCR, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea Constitutionala a decis astazi, 11 ianuarie 2012, ca Legea privind raspunderea magistratilor este constitutionala, potrivit Mediafax.

Decizia a fost luata in unanimitate.

Obiectia de neconstitutionalitate a fost depusa pe data de 20 decembrie 2011 de PSD.

De asemenea si ICCJ a sesizat Curtea Constitutionala pentru a se pronunta  asupra aspectelor de neconstituţionalitate cuprinse în Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (extinderea raspunderii disciplinare).

Legea a fost adoptata de Senat in data de 15 decembrie 2011.

Un punct de vedere semnat de 9 membri CSM a fost inaintat Curtii Constitutionale marti, 10 ianuarie 2012, pentru a fi avut in vedere la solutionarea obiectiei.

Cei 9 membri CSM sunt:
– Mircea Aron
– George Balan
– Alina Ghica
– Oana Schmidt Haineala
– Georgiana Iorgulescu
– Gratiana Isac
– Mona Pivniceru
– Marius Tudose
– Alexandru Serban.

Comunicatul Curtii Constitutionale: „Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit în şedinţă în ziua de 11 ianuarie 2012, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele sesizări:

I. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.I pct.3 cu referire la art.99 lit.r), s) şi ş) şi pct.4 cu referire la art.991, precum şi ale art.II pct.1 cu referire la art.44, pct.2 cu referire la art.45, pct.5 cu referire la art.461 şi pct.6 cu referire la art.47 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii;

I. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 86 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, referitoare la neconstituţionalitatea Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii;

III. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 70 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 54 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificare şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

În urma deliberărilor, Curtea s-a pronunţat după cum urmează:

I. Cu privire la primele obiecţii de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii este constituţională.

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, pentru a proceda la promulgarea legii, conform art.77 alin.(3) din Legea fundamentală.

II. Cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate formulată de formulată de un număr de 70 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 54 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificare şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis, în parte, obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 din Legea pentru modificare şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân sunt neconstituţionale.”

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.”

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti