Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Normele anuale de venit pentru inchirierea unei camere in scop turistic situate in locuinta proprietate personala. UPDATE: precizari MFP


30.01.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 22 din data de 11 ianuarie 2012 a  fost publicat Ordinul comun al ministrului dezvoltarii regionale si turismului si al ministrului finantelor publice nr. 22/28/2012 criteriile de stabilire a normei anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat in scop turistic situate in locuinta proprietate personala.

Potrivit actului normativ, persoanele ale caror locuinte au capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, pot sa inchirieze camere in scop turistic, pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic.

In acest scop, persoanele care inchiriaza in scop turistic camere situate in locuinta personala au obligatia sa completeze fisa capacitatii de cazare cu informatiile necesare, in vederea stabilirii de catre organul fiscal competent a impozitului anual datorat.  Fisa capacitatii de cazare este un formular tipizat si constituie anexa la declaratia privind venitul estimat/norma de venit.

MDRT va transmite anual catre MFP normele anuale de venit stabilite pe categorii de localitati, in functie de amplasamentul locuintei. Normele vor fi ajustate cu coeficientii de corectie, corespunzator urmatoarelor criterii:
– posibilitatile de acces la resursele turistice ale persoanelor care calatoresc in scop turistic: numai cu mijloace proprii de transport, existenta mijloacelor de transport in comun, rutiere si feroviare;
– situarea locuintei in mediul urban sau rural;
– materialele de constructii din care sunt construite cladirile in care sunt situate camerele: beton, caramida, lemn etc.;
– dotarea camerelor cu instalatii de apa, de canalizare, electrice si de incalzire, proprii sau comune;
– exista echiparea sanitara destinata turistilor pusa in exclusivitate la dispozitia acestora sau nu, dupa caz;
– suprafata camerei inchiriate in scop turistic;
– numarul maxim de locuri de cazare dintr-o camera.

Actul normativ stabileste ca normele anuale de venit ajustate cu coeficientii de corectie nu pot sa difere cu mai mult de 30% de nivelul normelor anuale transmise de MDRT.

Localitatile in care sunt amplasate locuintele vor fi diferentiate astfel:
– statiuni turistice de interes national, cu exceptia celor de pe litoralul Marii Negre;
– statiuni turistice de interes local, cu exceptia celor de pe litoralul Marii Negre;
– statiuni balneare, climatice si balneoclimaterice, cu exceptia celor de pe litoralul Marii Negre;
– localitati din Delta Dunarii si de pe litoralul Marii Negre;
– alte localitati.

Organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat pentru venitul din inchirierea in scop turistic a unei camere situate in locuinta proprietate personala prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra normei anuale de venit ajustate. Aceasta se va reduce proportional, astfel incat sa reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul careia inchirierea a fost efectuata.

UPDATE, 30 ianuarie 2012: Ministerul Finantelor Publice a dat publicitatii vineri, 27 ianuarie 2012, urmatoarele precizari cu privire la acest Ordin:

Contribuabilii au obligaţia să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, declaraţia privind venitul estimat/norma de venit pentru anul în curs. Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit va fi depusă pentru anul în curs până la data de 31 ianuarie 2012. În cazul în care contribuabilii încep să realizeze în cursul anuluidupă data de 31 ianuarie inclusiv, venituri definite potrivit art. 61 alin. (3), în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului aceştia au obligaţia completării şi depunerii declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit pentru anul fiscal în curs.

Alegerea metodei de determinare a venitului pe baza normei anuale de venit sau în sistem real, potrivit opţiunii contribuabilului  se  efectuează prin completarea corespunzătoare a declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit, pentru anul în curs.

Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe  proprietate personală pentru care venitul se determină pe baza normei anuale de venit au obligaţia să completeze “Fişa capacităţii de cazare” cu informaţiile necesare, în vederea stabilirii de către organul fiscal competent a impozitului anual datorat. “Fişa capacităţii de cazare” reprezintă formular tipizat şi constituie anexă a Declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit.

Modelul formularului, instrucţiunile de completare pentru “Declaraţia 220” precum şi “Fişa capacităţii de cazare” sunt cele prevăzute în Ordinul preşedintelui A.N.A.F nr.52/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la Titlul III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Acestea pot fi vizualizate şi descărcate de pe site-ul A.N.A.F. sau pot fi obţinute gratuit de la sediile administraţiilor finanţelor publice.

În aplicarea unitara a prevederilor referitoare la termenul de depunere a Declaraţiei privind impozitul pe profit pentru anul 2011, vor fi avute în vedere următoarele:

Declaraţia anuală de impozit pe profit pentru anul 2011 se depune de toţi contribuabilii, la organul fiscal competent, până la data de 25 martie 2012, cu excepţia contribuabililor prevăzuţi la art. 34 alin. (5) lit. a) şi b) din Codul fiscal care depun declaraţia anuală de impozit pe profit pentru anul 2011 până la data de 25 februarie 2012.

Contribuabilii prevăzuţi la art. 34 alin. (5) lit. a) şi b) din Codul fiscal care depun declaraţia anuală de impozit pe profit pentru anul 2011 până la data de 25 februarie 2012 sunt:

a) organizaţiile nonprofit;

b) contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti