Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Programe internationale derulate de MJ in anul 2011
13.01.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unui comunicat al MJ, in vederea dezvoltării sistemului judiciar, la nivelul Ministerului Justiţiei sunt accesate şi utilizate, pe lângă fondurile provenite de la bugetul de stat, surse de finanţare externă nerambursabilă, precum fondurile structurale, fondurile nerambursabile puse la dispoziţia statelor membre prin programele gestionate de Comisia Europeană în domeniul justiţiei, sau fonduri provenite de la alţi donori.

Astfel, „în cursul anului 2011, s-au aflat în implementare 7 proiecte finanţate de către Comisia Europeană în cadrul Programelor “Justiţie Civilă, “Justiţie penală” şi “Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii”, în care Ministerul Justiţiei are calitatea de coordonator sau de partener. Acestea au drept obiectiv îmbunătăţirea portalului instanţelor; cooperarea internaţională în domeniul probaţiunii în vederea implementării deciziei – cadru 2008/947/JAI din 27 noiembrie 2008; promovarea medierii în cauzele transfrontaliere; formarea profesională a membrilor Reţelelor judiciare naţionale în materie civilă şi comercială; combaterea spălării de bani şi intensificarea recuperării creanţelor, precum şi implementarea utilizării videoconferinţei în cauze transfrontaliere.

De asemenea, Ministerul Justiţiei a derulat 2 proiecte finanţate de Fundaţia Konrad-Adenauer care au avut ca obiectiv pregătirea profesională a consilierilor de probaţiune cu privire la prevederile noului cod penal şi ale noului cod de procedură penală, precum şi pregătirea magistraţilor în domeniul drepturilor omului în contextul modificărilor introduse prin Tratatul de la Lisabona şi al cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, cât şi un proiect în domeniul justiţiei pentru minori, derulat în parteneriat cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ), în vederea atingerii obiectivelor proiectului Phare 2006 care nu a putut fi contractat.

Bugetul total al proiectelor aflate în implementare la nivelul Ministerului Justiţiei în anul trecut se ridică la aproximativ 16.700.000 Lei.

Totodată, în cursul anului trecut, la nivelul Ministerului Justiţiei au continuat demersurile pentru accesarea de noi fonduri externe nerambursabile, fiind obţinută finanţare din fonduri structurale, fonduri comunitare sau din fonduri nerambursabile oferite de Elveţia şi Fundaţia Konrad Adenauer, în timp ce alte proiecte depuse de Ministerul Justiţiei se află în prezent în evaluare la nivelul finanţatorilor.

În acest condiţii, în cursul anului 2012, va începe implementarea unor noi proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile care privesc: dezvoltarea unor sisteme informatice destinate publicului pentru gestionarea în formă electronică a procedurilor aferente cetăţeniei române şi a procedurilor aferente înfiinţării persoanelor juridice fără scop patrimonial; implementarea unei platforme de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România; efectuarea unei analize independente privind eficienţa sistemului judiciar; consolidarea cooperării judiciare în ceea ce priveşte combaterea traficului de fiinţe umane, precum şi în domeniul pensiilor de întreţinere; îmbunătăţirea capacităţii sistemului judiciar român de a recupera produsul infracţional; acordarea de asistenţă Ministerului Justiției din Republica Moldova etc.

Bugetul total al proiectelor pentru care a fost obţinută finanţare în cursul anului 2011, precum şi al celor aflate în evaluare se ridică la aproximativ 65.000.000 Lei.”, se arata in comunicat.

>> Detalii privind proiectele în derulare şi proiectele finalizate la nivelul Ministerului Justiţiei

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti