Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificari si completari aduse Codului fiscal (I)


13 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

O parte din acestea sunt aplicabile in mod special contribuabililor care, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, vor aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara (i.e., banci, organizatii cooperatiste de credit, banci de economisire si creditare in domeniul locativ, banci de credit ipotecar, etc.). Aceste modificari vor fi prezentate separat, intr-un tax alert pe care il vom trimite contribuabililor care vor fi afectati in mod direct.

Mai jos sunt prezentate modificarile la Codul Fiscal ce se aplica tuturor categoriilor de contribuabili:
1. In domeniul impozitului pe profit

– Diferentele favorabile de valoare rezultate din evaluarea titlurilor de participare si a obligatiunilor emise pe termen lung nu mai reprezinta venituri neimpozabile. Similar, diferentele nefavorabile de valoare rezultate din evaluarea titlurilor de participare si a obligatiunilor emise pe termen lung nu mai reprezinta cheltuieli nedeductibile.

– Veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice reprezinta venituri neimpozabile:

– Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile:
a. Cheltuielile inregistrate ca urmare a restituirii subventiilor primite, potrivit legii, de la Guvern, agentii guvernamentale si alte institutii nationale si internationale.
b. Cheltuielile cu beneficiile acordate salariatilor in instrumente de capitaluri cu decontare in numerar la momentul acordarii efective a beneficiilor, daca acestea sunt impozitate conform titlului III.

– 50% din cheltuielile cu combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care indeplinesc anumite conditii, cu exceptia vehiculelor utilizate pentru interventie, curierat, transport de personal, inchiriere, etc., care sunt integral deductibile.

– Reguli privind calculul amortizarii:
– In cazul in care se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale cu valoare fiscala ramasa neamortizata:

1. Cheltuielile reprezentand valoarea fiscala ramasa neamortizata aferenta partilor inlocuite reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil;
a. Valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe se recalculeaza,prin scaderea valorii fiscale ramase neamortizata a partilor inlocuite si adaugarea valorii fiscale aferente partilor noi, pe durata normala de utilizare ramasa.
b. In cazul in care se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale dupa expirarea duratei normale de utilizare, pentru determinarea amortizarii fiscale se
va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica sau un expert tehnic independent.

– Declararea si plata impozitului pe profit:
a. Persoanele juridice care se dizolva cu lichidare in cursul anului fiscal, au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la data depunerii situatiilor financiare la
organul fiscal competent din subordinea ANAF.

2. In domeniul impozitului pe venit

Norme de venit
– Se introduce obligatia completarii doar partii corespunzatoare incasarilor din Registrul – jurnal de incasari si plati pentru persoanele ale caror venituri nete se determina pe baza de norme de venit.
– Se introduce obligativitatea determinarii venitului anual in sistem real pentru contribuabilii al caror venit se determina pe baza de norme de venit si care au obtinut un venit brut mai mare de EUR 100,000 in anul fiscal anterior.
Schimbarea are loc prin depunerea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit pana la 31 ianuarie.
– Se actualizeaza categoria veniturilor din activitati independente care se impoziteaza prin retinere la sursa prin excluderea veniturilor din vanzarea bunurilor in regim de consignatie precum si a veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor de comision sau mandat comercial.

Venituri din valorificarea deseurilor
– Se aduc precizari cu privire la modalitatea de impozitare a veniturilor obtinute din valorificarea deseurilor, aceasta diferentiindu-se in functie de maniera de valorificare:
a. Exceptarea expresa de la impozitare in sensul impozitului pe venit a veniturilor realizate din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor prin centrele de colectare, in vederea dezmembrarii, care fac
obiectul programelor nationale finantate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice.
b. Impunerea la sursa cu 16% in cazul altor modalitati de valorificare, impozitul fiind final sau anticipat, in functie de tipul de contribuabil care obtine veniturile.

Venituri din chirii
– Categoria veniturilor din chirii se completeaza prin includerea expresa si a veniturilor obtinute in urma inchirierii a una pana la cinci camere din locuintele aflate in proprietate personala precum si veniturile obtinute in urma inchirierii a mai mult de cinci camere in scop turistic. Impozitarea se va face pe baza normelor anuale de venit cu respectarea prevederilor privind utilizarea acestui tip de impunere.

Alte prevederi
– Se extinde termenul platilor anticipate ale impozitului pe venit, de la 15 pana la 25 ale ultimei luni din fiecare trimestru.

Contributii sociale

Venituri salariale, asimilate salariilor si pensii
– Se clarifica maniera de impunere a contributiilor sociale in cazul acordarii de salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabileacestea fiind datorate la momentul platii, in mod similar cu impozitul pe venit, termenul legal de retinere si plata fiind 25 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat plata.
– Se modifica bazele de impunere cu contributii sociale individuale si ale angajatorilor pentru diferitele tipuri de venituri salariale sau asimilate, precum si exceptiile generale si specifice aferente.

Printre cele mai importante modificari mentionam:
– Exceptarea integrala expresa de la impunere cu contributiile de asigurari sociale obligatorii a cuantumului indemnizatiei primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta tara ori in strainatate in cazul angajatorilor persoane juridice si fizice, platitoare de impozit pe profit si respectiv impozit pe venit.
– Exceptarea de la impunere cu contributiile de asigurari sociale obligatorii doar a anumitor avantaje primite in legatura cu o activitate dependenta.
– Exceptarea expresa de la impunere cu contributiile de asigurari sociale obligatorii a indemnizatiilor lunare de neconcurenta prevazute in contractele individuale de munca
– Impunerea cu contributiile de asigurari sociale obligatorii a remuneratiei obtinute de administratori.

Venituri din activitati independente
– Se introduc reglementari exprese privind datorarea contributiilor sociale obligatorii pentru persoanele fizice care obtin diferite tipuri de venituri din activitati independente cu precizarea bazelor de calcul, a modalitatii de plata si declarare a acestora, precum si a exceptiilor aferente.

3. In domeniul impozitului cu retinere la sursa
– Sunt scutite de impozitul cu retinere la sursa veniturile obtinute din Romania de nerezidenti din tranzactiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operatiunilor de administrare a riscurilor asociate obligatiilor de natura datoriei publice guvernamentale.

4. In domeniul TVA
– Este permisa deducerea a 50% din valoarea TVA aferenta achizitiilor de autoturisme si a combustibililor utilizati de acestea. Aceasta prevedere se aplica si avansurilor platite inainte de 1 ianuarie 2012, daca livrarea autoturismelor intervine dupa aceasta data.
– Procedura privind radierea inregistrarii in scopuri de TVA devine mai flexibila pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care nu au depasit plafonul de scutire de TVA (35.000 EUR) in anul anterior. Astfel, acestia pot depune cererea de radiere intre data de 1 si 10 a lunii urmatoare perioadei fiscale aplicate, cu conditia sa nu fi depasit plafonul de scutire nici in anul in curs.
– Persoanele impozabile nerezidente care efectueaza importuri sau operatiuni pentru care opteaza pentru taxare (i.e. inchirierea/vanzarea de imobile) au posibilitatea de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
– Cazurile in care autoritatile fiscale anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA sunt extinse.
– ANAF va publica Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, precum si Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare a fost anulata. Ambele registre vor fi publice si se vor afisa pe pagina de internet a ANAF.
– In privinta inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari, autoritatile vor solicita cazierul judiciar doar pentru asociatii care detin minimum 5% din capitalul social al companiilor inmatriculate in Romania. In trecut, cazierul era obligatoriu pentru toti asociatii acestor companii, indiferent de procentul de detinere.
– Categoriile de deseuri pentru a caror livrare se aplica taxarea inversa sunt detaliate.

Prevederile ce vizeaza legislatia de TVA intra in vigoare de la 1 Ianuarie 2012.

5. In domeniul accizelor si a altor taxe speciale
– Incepand cu 1 aprilie 2012 termenul de plata al accizelor pentru destinatarii inregistrati va fi ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care au fost receptionate produsele accizabile
– Accizei pentru motorina a crescut de la 1 ianuarie cu aproximativ 4,5% fata de anul 2011, iar acciza pentru cafea a ramas la nivelul din 2011, cuprins intre 153 si 900 euro/tona in functie de tipul de cafea

6. In domeniul taxelor locale
– Se introduce o noua categorie de cladiri pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri, respectiv cladirile aflate in domeniul privat al statului care sunt concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, institutiilor publice cu finantare de la bugetul de stat, utilizate pentru activitatea proprie a acestora.
– Pentru stabilirea impozitului pe mijloacele de transport datorat pentru autovehiculele/combinatiile de autovehicule cu masa totala autorizata egala sau mai mare de 12 tone, se elimina diferentierea privind
tipul de activitate pentru care este utilizat mijlocul de transport (transport intern, respectiv transport intern si international).
– Se modifica termenul de plata a taxei pentru afisajul in scop de reclama si publicitate.
– Se modifica autoritatile care pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale; de asemenea, se precizeza criteriile care pot influenta cotele aditionale, respectiv conditiile economice, sociale, geografice, precum si de necesitatile bugetare locale.

Pentru JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii