Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Raportul Proksch privind custodia comuna si beneficiile asupra minorilor


16 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro, Codin BALTAGAN
Secţiuni: Content, Familie
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Prof. dr. jur. Roland Proksch este un specialist în drept din Germania , fost director al Institutului de Asistență Socială și culturală din Nürnberg (ISKA) și fost președinte la Universitatea de Științe Aplicate din Nuremberg. Dr. Proksch a fost mult timp implicat în sprijinirea cercetării pe tema de separării părinților și a divorțului. În 1998, Institutul a fost angajat de către de Ministerul Federal al Justiției din Germania pentru o cercetare privind punerea în aplicare a reformei privind drepturile copilului. Studiul a fost și este cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de Raportul Proksch. Studiul afirma pentru prima oară, în baza unui set de date cuprinzător, că aranjamentul de tip custodie comună (autoritate părintească comună) este în beneficiul minorilor prin reducerea tensiunilor între părinți, ca urmare a separării.

Concluziile raportului Proksch sunt următoarele:
• Cercetarea a putut astfel să demonstreze că nu există un conflict de mame împotriva taților, ci conflicte între părinții cu care copiii locuiesc (părinții rezidenți) și părinții cu care copiii lor nu locuiesc în mod statornic (părinții nerezidenți). Conform dr. Proksch „eliminarea” unui părinte în procesul de transfer a custodiei unice dă naștere la tensiuni considerabile, în timp ce, pe de altă parte, dacă custodia comună este obținută, nu ar exista un” perdant”.
• Se afirmă că obținerea custodiei comune are o mare valoare simbolică și psihologică, în special pentru părintele care a fost în mod sistematic eliminat mai devreme. Deși intervine și celălalt părinte în educația copilului, aceasta promovează, din lipsă de alternative mai bune, satisfacerea regulii de bună purtare în discuții din partea ambilor părinți.
• Studiul afirmă că custodia comună necesită ca tatăl și mama să fie implicați post-divorț și aceasta aduce beneficii copiilor. Se reduc astfel conflictul presant și de multe ori extrem de emoțional precum și procedurile costisitoare de judecată.
• Studiul de asemenea precizează că prin custodia comună se promovează cooperarea părinților în probleme de soluționare consensuală post-maritale și de acces, ceea ce este benefic copilului.

Codin BALTAGAN, ARPCC

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro