Modificari si completari aduse Codului fiscal (II)
16 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 938 din data de 30 decembrie 2011, a fost publicata Ordonanta de urgenta pentru modificareasi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal – Modificari in contextul aplicarii reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara de institutii de credit, incepand cu 2012.
Ordonanta aduce o serie de modificari in ceea ce priveste legislatia fiscala din Romania. O parte din modificari este aplicabila contribuabililor care vor aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (denumite in continuare „IFRS”) incepand cu 1 ianuarie 2012: banci, organizatii cooperatiste de credit, banci de economisire si creditare in domeniul locativ, banci de credit ipotecar, institutii denumite in continuare „Contribuabili”. Aceste modificari sunt prezentate in cele ce urmeaza in functie de impactul generat la momentul conversiei la IFRS si ulterior, in baza aplicarii efective a IFRS.
1. Implicatii fiscale la momentul conversiei la IFRS
Ca urmare a implementarii IFRS, Contribuabilii vor trebui sa reflecte diferentele dintre tratamentul conform reglementarilor contabile anterioare si IFRS. Prezenta ordonanta reglementeaza impactul fiscal al
acestor retratari, dupa cum urmeaza:
A. Retratarea provizioanelor
– Sumele rezultate (profit) in soldul creditor al „Rezultatului reportat din provizioane specifice” din anularea provizioanelor BNR si constituirea provizioanelor IFRS vor fi tratate fiscal ca si rezerve (impozitarea
acestora se va face conform art. 22 alin. (5) aplicabil rezervelor anterior deduse). In cazul in care din retratare rezulta pierderi, acestea vor fi deduse esalonat pe o perioada de 3 ani.
B. Trecerea de la modelul bazat pe reevaluare la modelul bazat pe cost actualizat cu rata inflatiei
– Sumele nete rezultate in creditul rezultatului reportat din actualizarea cu rata inflatiei a mijloacelor fixe amortizabile si terenurilor vor fi tratate fiscal ca si rezerve (impozitarea acestora se va face
conform art. 22 alin. (5)).
– Sumele care provin din actualizarea activelor si pasivelor (cu exceptia mijloacelor fixe amortizabile si terenurilor) cu rata inflatiei, nu vor avea impact fiscal. Astfel, ele nu reprezinta elemente similare veniturilor sau elemente similare cheltuielilor.
C Retratarea elementelor de activ si pasiv, altele decat cele prezentate mai sus
i. Reprezinta elemente similare veniturilor:
– Sumele provenind din anularea unor cheltuieli pentru care s-a acordat deducere;
– Sumele reprezentand elemente de natura veniturilor inregistrate suplimentar, potrivit IFRS;
ii. Nu reprezinta elemente similare veniturilor:
– Sumele care provin din anularea unor cheltuieli pentru care nu s-a acordat deducere;
– Sumele care provin din anularea provizioanelor, altele decat cele mentionate mai sus, care au reprezentat cheltuieli nedeductibile;
iii. Reprezinta elemente similare cheltuielilor:
– Sumele reprezentand elemente de natura cheltuielilor inregistrate suplimentar, potrivit IFRS, numai daca acestea sunt deductibile conform art. 21.
iv. Nu reprezinta elemente similare cheltuielilor:
– Sumele care provin din anularea unor venituri care au reprezentat venituri neimpozabile;
– Sumele rezultate din introducerea provizioanelor potrivit IFRS.
2. Aplicarea efectiva a IFRS
A. Provizioane
– Sunt deductibile fiscal provizioanele IFRS si ajustarile de natura prudentiala constituite conform BNR, daca este cazul.
Reducerea/anularea ajustarilor de natura prudentiala genereaza elemente similare veniturilor.
– Sunt deductibile fiscal provizioanele constituite de sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din state membre UE, conform IFRS.
B. Evaluarea imobilizarilor necorporale
– Este introdusa definitia valorii fiscale pentru imobilizarile necorporale.
– Cheltuielile reprezentand valoarea deprecierilor imobilizarilor necorporale, in cazul descresterii valorii ca urmare a efectuarii unei reevaluari, sunt nedeductibile.
– Rezervele din reevaluarea imobilizarilor necorporale beneficiaza de un tratament similar rezervelor din reevaluarea imobilizarilor corporale.
C. Evaluarea la modelul bazat pe cost
Impozit pe profit
– Valoarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile si a terenurilor, include actualizarea cu rata inflatiei si exclude reevaluarile efectuate potrivit reglementarilor contabile.
– Valoarea fiscala a activelor, cu exceptia mijloacelor fixe amortizabile si a terenurilor, nu include actualizarea cu rata inflatiei.
Impozite si taxe locale
– Valoarea impozabila a cladirilor detinute de Contribuabili care aleg ca metoda de evaluare a cladirilor modelul bazat pe cost, este valoarea rezultata din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat,
depus la compartimentul de specialitate al administratiei publice locale.
D. Investitii imobiliare
– Este introdusa definitia valorii fiscale pentru investitii imobiliare.
– Veniturile din modificarea valorii juste a investitiilor imobiliare, ca urmare a reevaluarii sunt neimpozabile. Aceste sume sunt impozabile concomitent cu deducerea amortizarii fiscale sau la momentul scaderii din gestiune a acestora.
– Cheltuielile reprezentand valoarea deprecierilor investitiilor imobiliare, in cazul descresterii valorii ca urmare a unei reevaluari, sunt nedeductibile.
E. Reclasificarea activelor detinute in vederea vanzarii in categoria imobilizari detinute pentru activitatea proprie
– Valoarea fiscala ramasa neamortizata este valoarea fiscala dinaintea reclasificarii;
– Pentru calculul duratei de amortizare se scade din durata initiala, durata in care activul a fost clasificat in categoria activelor imobilizate detinute in vederea vanzarii.
– Cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe, inregistrate la momentul transferului din categoria activelor imobillizate detinute in vederea vanzarii in categoria activelor detinute pentru activitatea proprie, sunt nedeductibile.
3. Alte implicatii
– Plati anticipate trimestriale – acestea se efectueaza in suma de ¼ din impozitul pe profit aferent anului precedent, fara a lua in calcul influenta ce provine din aplicarea prevederilor din Sectiunea 1 de mai sus.
Pentru JURIDICE.ro, DELOITTE TAX
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro