Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
6 comentarii

SVS & PARTNERS confirma titlul gratuit al servitutii pentru reteaua COLTERM. UPDATE


07.03.2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

COLTERM – societatea de termoficare din Timisoara a obtinut prin reprezentantii legali, societatea de avocati SVS&Partners o importanta hotarare judecatoareasca a Tribunalului Timis, ce o scuteste de plata a milioane de euro catre un important grup de firme din domeniul constructiilor, care i-a cerut in instanta despagubiri pentru conductele ce traverseaza  proprietatea acestuia.

Grupul a solicitat daune de peste 1,5 milioane EURO pentru ca o conducta ce ocupa 719,34 mp, parte a retelei de termoficare a orasului Timisoara, l-ar fi  impiedicat sa construiasca pe un teren care a fost atribuit in proprietate unei companii apartinatoare, printr-o Hotarare de Guvern datand din 1991.  Raportul de expertiza contabila judiciara efectuat in dosar, releva ca pretentiile solicitate de reclamant, retroactiv, incepand  cu anul 2003 se cifrau la peste 15.000 euro / luna.

„Deschis initial in 2006, am preluat acest dosar in 2009 si acum l-am dus la bun sfarsit pentru COLTERM,  societate publica care ar fi fost altminteri nevoita sa plateasca unei companii private sume de ordinul sutelor de mii si chiar milioanelor de euro, pentru simplul fapt ca reteaua de termoficare care deserveste casele timisorenilor ocupa o mica parte a unui teren de peste 13.000 mp,  dobandit in proprietate printr-o hotarare de guvern in 1991”, declara av. Alin Speriusi-Vlad partener fondator al SVS&Partners.

Coordonatorul grupului de avocati care a aparat interesele COLTERM a aratat in instanta ca nu se poate vorbi in cauza de fata despre o vatamare a dreptului de proprietate al reclamantei asupra acestui imobil intrucat dobandirea imobilului s-a realizat cu titlu gratuit exact in forma in care se gaseste si azi in patrimoniul companiei respective, adica traversat de retelele de termoficare concesionate astazi de municipalitate catre COLTERM. Astfel, inca din momentul impropietaririi prin H.G. 834/ 1991, terenul companiei reclamante este grevat de un drept de servitute cu titlu gratuit constituit prin destinatia proprietarului, statul roman, drept care ulterior a fost transmis Municipiului Timisoara in baza legii nr. 213/1998; in prezent ca urmare a incheierii contractului de concesiune cu COLTERM, exercitarea acestui drept de servitute cu titlu gratuit se realizeaza de catre societatea de termoficare.

„S-a incercat practic o schimbare a regimului servitutii din una cu titlu gratuit in oneros, afirma av. Alin Speriusi-Vlad. Dreptul de proprietate al societatii comerciale reclamante,  care se pretinde a fi nelimitat si incalcat, este de fapt afectat de o servitute legala cu titlu gratuit din chiar momentul constituirii sale. Cu alte cuvinte, este de notorietate pentru timisoreni ca acele conducte masive si foarte vizibile care parcurg strada Demetriade de-a lungul terasamentului si viaductului de cale ferata au fost edificate pe acel amplasament la sfarsitul anilor 1970, si se gaseau acolo in momentul improprietaririi companiei private cu terenul respectiv- conductele ramanand insa ale statului, datorita utilitatii publice pe care si-o pastreaza pana in prezent ”, concluzioneaza partenerul societatii de avocati SVS & Partners.

***

SVS & Partners este o societate civila, profesionala de avocati, situata in Timisoara care sustine prin servicii de consultanta juridica si solutii strategice, interesele legitime ale operatorilor comerciali din vestul Romaniei. In acord cu sistemele de lucru si bunele practici corporatiste, SVS & Partners, contribuie la consolidarea si dezvoltarea durabila a companiilor, avand capacitatea de a solutiona la timp, situatii juridice complexe in domeniile dreptului societar, analizei tranzactionale, auditului fiscal, asistentei investitionale sau a contenciosului administrativ.

***

SC COLTERM SA este societatea locala de termoficare din Timisoara, unul dintre cei mai mari operatori din tara ce activeaza pe piata productiei si distributiei de energie, furnizand agent termic la peste 224.000 de locuitori, reprezentând 73% din populaţia oraşului, precum şi la majoritatea instituţiilor publice şi sectoarelor de servicii.

UPDATE, 7 martie 2012: Curtea de Apel Timisoara a decis sa mentina hotararea Tribunalului Timis in procesul in care este implicata SC Compania Locala de Termoficare COLTERM SA Timisoara. CA a respins apelul formulat de catre grupul de firme ce a solicitat daune de peste 1,5 milioane EURO pentru ca o conducta ce ocupa 719,34 mp, parte a retelei de termoficare a orasului Timisoara  l-ar fi impiedicat sa construiasca pe un teren care a fost atribuit in proprietate, printr-o Hotarare de Guvern datand din 1991.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro