Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Banking Drept penal Flux informații

Sesiune de formare profesionala in cadrul proiectului „Sporirea eficientei si a eficacitatii in domeniul spalarii de bani si al recuperarii creantelor” – Cluj, 16-19 ianuarie 2012. UPDATE

20 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro

Ministerul Justitiei organizeaza in perioada 16-19 ianuarie 2012, la Cluj, cea de-a patra sesiune de formare profesională din cele şase astfel de acţiuni din cadrul proiectului „Sporirea eficienţei şi a eficacităţii în domeniul spălării de bani şi al recuperării creanţelor”, proiect finanţat de către Comisia Europeană prin Programul Specific „Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii”, potrivit unui comunicat al MJ.

La sesiunea de formare sunt invitaţi să participe specialişti cu competenţe în domeniul investigării, urmăririi şi judecării infracţiunilor de spălare a banilor, precum şi în domeniul recuperării creanţelor (judecători, procurori, poliţişti, specialişti ai Ministerului Justiţiei) din cadrul instituţiilor beneficiare din Cluj şi judeţele învecinate, precum şi experţi în domeniu din Statele Membre partenere (Franţa, Spania şi Germania).

Evenimentul vizează consolidarea pregătirii profesionale a participanţilor prin realizarea unui schimb de experienţă şi bune practici în domeniul luptei împotriva spălării banilor şi al recuperării creanţelor, creându-se astfel premisele aplicării unitare a legislaţiei UE în acest domeniu.

În acest sens, agenda evenimentului cuprinde prezentări teoretice şi dezbateri de cazuri practice pe diverse teme, precum: prezentarea infracţiunii autonome de spălare de bani; tehnici de probaţiune; urmărirea şi judecarea infracţiunii de spălare de bani; identificarea bunurilor rezultate ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de spălare a banilor; standarde internaţionale şi europene şi Convenţii internaţionale relevante în materie; implementarea Directivei 2005/60/CE privind prevenirea folosirii sistemelor financiare în scopul spălării banilor şi finanţării terorismului şi a Deciziei cadru 2003/577 cu privire la executarea, în Uniunea Europeană, a ordonanţelor de indisponibilizare a bunurilor sau a materialului probator, altă legislaţie conexă.

Sesiunea de training de la Cluj a fost precedată de trei sesiuni similare desfăşurate în cursul anului trecut, la Iaşi (27-29 iunie), Constanţa (19-21 septembrie) şi Timişoara (7-9 noiembrie).

În cadrul proiectului urmează a fi organizate, de asemenea, două sesiuni de formare profesională ce vor avea loc în două dintre Statele Membre partenere, respectiv în Franţa şi Germania.

UPDATE, 20 ianuarie 2012: Pe parcursul celor trei zile au fost abordate, prin exerciţii practice, interactive, standardele internaţionale în materia combaterii spălării banilor, cu accent pe identificarea, urmărirea şi recuperarea bunurilor şi resurselor financiare dobândite ilicit din săvârşirea de infracţiuni. Astfel, participanţii au analizat jurisprudenţa din cele patru ţări în materia aplicării unor instituţii cum sunt confiscarea extinsă, confiscarea de la terţ, recunoaşterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare ori spălarea de bani ca infracţiune de sine stătătoare, potrivit unui comunicat al MJ.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Au fost discutate facilităţile oferite de cooperarea între oficiile de recuperare a creanţelor de tipul celui recent înfiinţat la nivelul Ministerului Justiţiei din România şi beneficiile aduse de acestea în pregătirea temeinică a cererilor de asistenţă judiciară internaţională. Nu în ultimul rând, au fost analizate bunele practici în materia valorificării bunurilor confiscate şi reutilizării fondurilor astfel obţinute în programe de prevenire a criminalităţii ori de protecţie a victimelor.

Participanţii au subliniat nivelul de cooperare între cele patru ţări participante la program, precum şi eficienţa utilizării, în faze preliminare procedurilor de cooperare internaţională, a comunicării informale directe ori prin reţele de tipul CARIN (Reţeaua Inter-agenţii Camden de Recuperare a Creanţelor).

Din prezentările tematice a reieşit importanţa dispunerii măsurilor asigurătorii, încă din fazele preliminare ale investigaţiilor, pentru a se putea asigura ulterior executarea confiscării, precum şi importanţa evaluării corecte a probelor indirecte.

Participanţii români şi-au manifestat interesul pentru intrarea, în cel mai scurt timp posibil, în vigoare a modificărilor legislative care să permită folosirea instituţiei confiscării extinse. Practica colegilor din Spania, Franţa şi Germania demonstrează că în cazurile de criminalitate organizată această instituţie este esenţială, facilitând în mod real recuperarea produsului infracţiunii şi lipsirea infractorilor de mijloacele de comitere a noi fapte penale.

Judecătorii români au semnalat că se impune specializarea lor pe teme precum cele propuse de acest atelier, fapt ce ulterior s-ar reflecta în practica instanţelor. În acest sens, Ministerul Justiţiei a fost încurajat să continue organizarea unor astfel de programe de pregătire multidisciplinare. De asemenea, participanţii au recomandat preluarea în programa de formare continuă a INM a unor teme precum confiscarea produsului infracţiunii, răspunderea penală a persoanei juridice ori spălarea de bani ca infracţiune autonomă.

Reamintim că proiectul are ca beneficiari Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratul General al Poliţiei Române şi este implementat de către Ministerul Justiţiei, prin Serviciul Programe Europene şi Biroul pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre ale Uniunii Europene, în parteneriat cu alte trei state membre ale Uniunii Europene, respectiv: Franţa – Şcoala Naţională de Magistratură, Germania – Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională şi Spania – Institutul de Studii Fiscale.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale