Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Ploiesti. Incalcarea principiului disponibilitatii. Introducerea in cauza a altor persoane din initiativa instantei


17 ianuarie 2012 | Raluca CÎRSTEA
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Curți de Apel
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Judecătorii Gherghina Niculae, Violeta Stanciu şi Constanţa Ştefan au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 685 din 9 octombrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Ploieşti având ca obiect anulare act JURINDEX20104211057) că, „în materie civilă, trebuie respectat principiul disponibilităţii părţilor, care lasă la libera apreciere a reclamantului fixarea cadrului procesual şi a limitelor cererii, inclusiv cu privire la persoanele cu care înţelege să se judece. În acest context, introducerea în cauză a altor persoane din iniţiativa instanţei este nelegală şi nu poate fi explicată în baza principiului rolului activ al judecătorului deoarece, în sensul art. 129 Cod pr.civilă, acesta se referă la folosirea tuturor mijloacelor legale pentru aflarea adevărului, în limitele legii şi în cadrul procesual stabilit prin voinţa reclamantului. În principiu, dreptul părţilor de a determina limitele procesului este neîngrădit, ele având posibilitatea de a lărgi sfera procesului prin chemarea în judecată sau în garanţie or prin arătarea titularului dreptului însă, aşa cum s-a arătat mai sus, instanţa nu poate introduce din oficiu o altă persoană în proces deoarece ar încălca principiul disponibilităţii garantat de procesul civil român.” În speţă, judecătorii au apreciat că este greşită soluţia instanţei de apel care a desfiinţat hotărârea primei instanţe şi a trimis cauza spre rejudecare cu motivarea că se impunea introducerea în cauză şi a celorlaltor părţi din contractul de vânzare-cumpărare a cărui anulare s-a solicitat de reclamant, atâta vreme cât prin cererea de chemare în judecată reclamantul nu a înţeles să-şi modifice acţiunea în sensul lărgirii cadrului procesual şi cu privire la alte persoane.

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar SĂVESCU VOINESCU ŞI ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro