Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

ANI. Incalcare regim privind conflictul de interese de catre fostul Secretar General al Guvernului
18.01.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către ANDREESCU Daniela Nicoleta, fost Secretar General al Guvernului României în perioada 5.01.2009 – 25.11.2011, potrivit unui comunicat al ANI.

S-au constatat următoarele:

„ANDREESCU Daniela Nicoleta, în calitate de Secretar General al Guvernului României, a încălcat dispozițiile legale referitoare la conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a avizat Nota Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A. – A.P.P.S.) nr. 5968/21.05.2010 privind atribuirea unui spațiu de 105,2 mp, pentru o perioadă de 1 an, Asociaţiei Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing – asociație în cadrul căreia TEODORESCU Aurel, soțul lui ANDREESCU Daniela Nicoleta, deține calitatea de Președinte și membru fondator, respectiv aprobarea extinderii termenului pentru acest spațiu, de la 1 la 5 ani, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 72 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediu de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Secretariatul General al Guvernului României, prin ANDREESCU Daniela Nicoleta, în calitate de Secretar General al Guvernului, a aprobat Nota Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A. – A.P.P.S.) privind atribuirea către Asociaţia Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing a unui spaţiu de 105,2 mp, situat la parterul imobilului din Strada Matei Basarab nr. 71, bloc L111A, sector 3, Bucureşti, pe o perioadă de 1 an.

De asemenea, ANDREESCU Daniela Nicoleta a aprobat, la data de 02.06.2010, extinderea termenului de atribuire a spaţiului de 105,2 mp de la 1 la 5 ani.

ANDREESCU Daniela Nicoleta a ocupat funcția de Secretar General al Guvernului României în perioada 5.01.2009 – 25.11.2011.

Conform dispoziţiilor art. 18, alin. (1) din O.U.G. 24/2007 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, cu modificările şi completările ulterioare, “Secretariatul General al Guvernului funcţionează în subordinea primului-ministru şi este condus de un secretar general cu rang de ministru […]”.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispozițiilor art. 72 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediu de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită acte administrative sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său sau rudele de gradul I.

De asemenea, s-a dispus iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.”, se arata in comunicat.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti