Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificari privind taxa auto


18 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 17 din data de 10 ianuarie 2012, a fost publicata Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 29 din data de 13 ianuarie 2012, a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 9/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 9/2012.
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 31 din data de 13 ianuarie 2012, a fost publicat Ordinul nr. 28/2012 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (denumita in continuare „taxa de poluare auto”) a fost modificata. De regula, taxa de poluare auto se datoreaza la momentul inmatricularii unui autovehicul in Romania.

Principalele modificari se refera la urmatoarele:
– Taxa de poluare auto a fost redusa (in unele cazuri intre 10-25%);

– Obligatia platii nu mai intervine doar la prima inmatriculare a unui autovehicul in Romania, dar si atunci cand se schimba proprietarul cu ocazia inmatricularii autovehiculului, cu conditia ca o astfel de taxa sa nu fi fost platita anterior;

– Toate persoanele care au platit o taxa de poluare auto mai mare conform vechii legislatii pot solicita restituirea diferentei rezultate din calculul prevazut de noua lege.

Modificarile aduse taxei de poluare auto au rezultat in urma deciziei Curtii Europene de Justitie in cazul C-402/09 (Tatu), prin care taxa de poluare auto din Romania a fost declarata ca fiind incompatibila cu legislatia UE. Acest lucru dovedeste inca o data ca principiile europene ar trebui sa fie aplicate uniform in toate tarile UE.

Cei care sunt interesati de rambursarea diferentei dintre taxa platita in conformitate cu normele vechi si cea calculata in conformitate cu noua legislatie, ar trebui sa o solicite autoritatii fiscale competente. Aceasta procedura este importanta mai ales pentru societatile de leasing sau marile parcuri auto care pot beneficia de un avantaj substantial avand in vedere sumele semnificative platite pentru aceasta taxa.

Pentru JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii