Obiectie de neconstitutionalitate admisa ref. Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate
19.01.2012 | JURIDICE.ro

Joi, 18 ianuarie 2012, Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit în şedinţă pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele sesizări, potrivit unui comunicat al :
I. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 85 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 59 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, precum şi pentru modificarea şi completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali;
II. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 80 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 55 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate.
Referitor la prima obiecţie de neconstituţionalitate, Curtea a dispus amânarea soluţionării cauzei pentru data de 25 ianuarie 2012. Motivul amânării îl constituie analizarea informaţiilor suplimentare solicitate Guvernului cu privire la impactul financiar al adoptării legii supuse controlului de constituţionalitate, respectiv a studiului comparativ referitor la cheltuielile bugetare pe care le implică organizarea şi desfăşurarea simultană, respectiv separată, a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului. În expunerea de motive a legii, Guvernul a arătat că, „în condiţiile economice actuale, majoritatea autorităţilor administraţiei publice locale este afectată de constrângeri bugetare, care pot periclita organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din cursul anului 2012. […] Totodată, trebuie avute în vedere considerente referitoare la impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exerciţiului financiar al bugetelor locale şi la necesitatea intervenţiei prin intermediul bugetului de stat pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora.”
Cu privire la cea de-a doua obiecţie de neconstituţionalitate, în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis sesizarea şi a constatat că sintagma „dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012” cuprinsă în art. 56 alin. (1) din Legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate este neconstituţională (Art. 56 alin, 1 prevede: “Mijloacele de publicitate autorizate pînã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi pot fi menținute pe amplasamentele autorizate pînã la data expirãrii contractelor de publicitate în curs, dar nu mai tîrziu de 1 ianuarie 2012″.).