Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

Obiectie de neconstitutionalitate admisa ref. Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate
19.01.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 18 ianuarie 2012, Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit în şedinţă  pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele sesizări, potrivit unui comunicat al :

I. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 85 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 59 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, precum şi pentru modificarea şi completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali;

II. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 80 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 55 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate.

Referitor la prima obiecţie de neconstituţionalitate, Curtea a dispus amânarea soluţionării cauzei pentru data de 25 ianuarie 2012. Motivul amânării îl constituie analizarea informaţiilor suplimentare solicitate Guvernului cu privire la impactul financiar al adoptării legii supuse controlului de constituţionalitate, respectiv a studiului comparativ referitor la cheltuielile bugetare pe care le implică organizarea şi desfăşurarea simultană, respectiv separată, a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului. În expunerea de motive a legii, Guvernul a arătat că, „în condiţiile economice actuale, majoritatea autorităţilor administraţiei publice locale este afectată de constrângeri bugetare, care pot periclita organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din cursul anului 2012. […] Totodată, trebuie avute în vedere considerente referitoare la impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exerciţiului financiar al bugetelor locale şi la necesitatea intervenţiei prin intermediul bugetului de stat pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora.”

Cu privire la cea de-a doua obiecţie de neconstituţionalitate, în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis sesizarea şi a constatat că sintagma „dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012” cuprinsă în art. 56 alin.  (1) din Legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate este neconstituţională (Art. 56 alin, 1 prevede: “Mijloacele de publicitate autorizate pînã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi pot fi menținute pe amplasamentele autorizate pînã la data expirãrii contractelor de publicitate în curs, dar nu mai tîrziu de 1 ianuarie 2012″.).

Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.