Secţiuni » Arii de practică » Business » Media & Publicitate
Media & Publicitate
Profesionişti

Obiectie de neconstitutionalitate admisa ref. Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate
19.01.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Content, Media & Publicitate
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 18 ianuarie 2012, Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit în şedinţă  pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele sesizări, potrivit unui comunicat al :

I. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 85 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 59 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, precum şi pentru modificarea şi completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali;

II. Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 80 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 55 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate.

Referitor la prima obiecţie de neconstituţionalitate, Curtea a dispus amânarea soluţionării cauzei pentru data de 25 ianuarie 2012. Motivul amânării îl constituie analizarea informaţiilor suplimentare solicitate Guvernului cu privire la impactul financiar al adoptării legii supuse controlului de constituţionalitate, respectiv a studiului comparativ referitor la cheltuielile bugetare pe care le implică organizarea şi desfăşurarea simultană, respectiv separată, a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului. În expunerea de motive a legii, Guvernul a arătat că, „în condiţiile economice actuale, majoritatea autorităţilor administraţiei publice locale este afectată de constrângeri bugetare, care pot periclita organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din cursul anului 2012. […] Totodată, trebuie avute în vedere considerente referitoare la impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exerciţiului financiar al bugetelor locale şi la necesitatea intervenţiei prin intermediul bugetului de stat pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora.”

Cu privire la cea de-a doua obiecţie de neconstituţionalitate, în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis sesizarea şi a constatat că sintagma „dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2012” cuprinsă în art. 56 alin.  (1) din Legea privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate este neconstituţională (Art. 56 alin, 1 prevede: “Mijloacele de publicitate autorizate pînã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi pot fi menținute pe amplasamentele autorizate pînã la data expirãrii contractelor de publicitate în curs, dar nu mai tîrziu de 1 ianuarie 2012″.).

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti