Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Incalcarea principiului securitatii juridice. CEDO. Cauza Leca si Filipescu vs. Romania
20.01.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 39 din data de 17 ianuarie 2012 a  fost publicata Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului (Sectia a treia) din 19 iulie 2011 in Cauza Leca si Filipescu impotriva Romaniei.

Cauza Leca si Filipescu impotriva Romaniei, Cererile nr. 27.949/04 si 30.324/04

In prezenta cauza, Curtea Europeana a condamnat statul roman pentru incalcarea principiului securitatii juridice, prin anularea unei hotarari definitive in urma unei cai de atac extraordinare.

I. Faptele

La originea cauzei se afla doua cereri (nr. 27.949/04 si 30.324/04) indreptate impotriva Romaniei, prin care reclamantii au sesizat Curtea cu privire la incalcare a art. 6 § 1 din Conventie.
Reclamantii au obtinut decizii civile in favoarea lor in diverse proceduri civile. Aceste hotarari definitive au fost anulate printr-un recurs in anulare introdus de procurorul general al Romaniei.
Tinand cont de similaritatea cererilor in ceea ce priveste faptele si problema de fond pe care o ridica, Curtea decide sa le conexeze si sa le examineze impreuna, pronuntand o singura hotarare.

II. Aprecierile Curtii

Cu privire la incalcarea art. 6 § 1 din Conventie

Art. 6 § 1 din Conventie dispune:
„Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil […], de catre o instanta […], care va hotari […] asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil […]”.

Curtea face trimtere la Cauza Brumarescu in care a concluzionat ca s-a incalcat art. 6 § 1, cu motivarea ca anularea unei hotarari definitive in urma unei cai de atac extraordinare era contrara principiului securitatii juridice.
Curtea considera ca nimic nu permite sa se faca o distinctie din acest punct de vedere intre prezentele cauze si Cauza Brumarescu, citata anterior.
Prin urmare, a fost incalcat art. 6 § 1 in aceasta privinta celor doua cauze supuse analizei.

Cu privire la acordarea de reparatii echitabile

Intrucat in urma unei hotarari a Curtii Europene dreptul national permite restitutio in integrum, adica restabilirea situatiei existente inainte ca art. 6 sa fie incalcat, Curtea considera ca reclamantii trebuie mai intai sa sesizeze instantele interne. Prin urmare, Curtea nu considera necesar sa acorde reclamantilor despagubiri cu titlu de prejudiciu material.
In ceea ce priveste prejudiciul moral, Curtea decide sa acorde 2000 euro fiecarui reclamant ca reparatie echitabila a prejudiciului moral suferit si 1.000 euro pentru cheltuielile de judecata.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.