Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM apara reputatia profesionala a doi procurori
23.01.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

În şedinţa din data de 19 ianuarie 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat cererea de apărare a independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale formulată de domnii Beceru Liviu şi Spînachi Napoleon Alin, procurori în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, potrivit unui comunicat al CSM.

Astfel, „cei doi procurori au susţinut că independenţa, imparţialitatea şi reputaţia profesională le-au fost afectate în următoarele împrejurări:

La data de 6.10.2011, prefectul judeţului Iaşi a intervenit în direct la Postul de Televiziune „Realitatea T.V.”, în cadrul emisiunii „Deschide Lumea”, în care a declarat următoarele: „Am informaţii că se fac presiuni asupra poliţiştilor care anchetează acest caz extrem de grav – un jandarm în uniformă a fost atacat cu o sabie – şi poliţistul care anchetează acel caz a făcut o încadrare corectă de ultraj şi tentativă de omor şi am informaţii că şefi de-ai lui şi procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, l-ar fi determinat să facă cercetări doar pentru infracţiunea de lovire … oamenii sunt nemulţumiţi că agresorul nu a răspuns în faţa legii … poliţistul B. F. a fost întors din cercetarea pe care o făcea şi determinat să facă o încadrare doar de lovire … este vorba de prim procurorul Beceru Liviu, procurorul Alin Spînachi care, din câte cunosc, au încercat  să-l determine pe acest poliţist să facă cercetări doar pentru infracţiunea de lovire … dacă există o Mafie la nivelul Paşcaniului, cu siguranţă aceasta este condusă şi de Răţoi Neculai şi de procurorul Beceru şi de procurorul Spînachi şi de secretarul Zuzan”.

Totodată, în ediţia electronică a cotidianului „Bună Ziua Iaşi”, din data de 8.10.2011, a fost publicat articolul „Republica Mafiei”, articol preluat inclusiv în ediţia electronică a ziarului, precum şi  de alte publicaţii locale din Municipiul Paşcani, în care sunt reluate şi comentate, tendenţios şi defăimător declaraţiile prefectului judeţului Iaşi din data de 6.10.2011, fiind  analizate apoi şi aspecte ce ţin de instrumentarea dosarului numărul 4063/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, menţionând că „actualul prim procuror Liviu Beceru şi colegul său Alin Spînachi, sunt acuzaţi că au folosit aceleaşi metode ca şi fosta lor şefă (n.n. fostul prim procuror E. D., în prezent pensionară) pentru a îngropa dosarul penal în care D. P., fiul unui cunoscut cântăreţ din zonă, a încercat să-l omoare pe jandarmul M. Z.”. Indicându-se ca sursă declaraţiile unor poliţişti implicaţi în anchetă, în articol de fac apoi comentarii pe marginea încadrării juridice dată iniţial faptei comise de agresor, de către procurorul Spînachi Napoleon Alin. În acest sens, se menţionează că „Procurorul nu a vrut să-i reţină lui P. nici măcar infracţiunea de ultraj … Dacă s-ar fi acceptat încadrarea faptei la tentativă de omor se impunea automat şi arestarea, lucru pe care procurorii au vrut să-l evite. Procurorul Alin Spînachi şi seful său, Liviu Beceru, au considerat că un individ care a încercat să omoare cu sabia un om al legii nu reprezintă  pericol social”. Invocând apoi existenţa unui „imens” conflict între autorităţile şi instituţiile din Municipiul Paşcani, autorul articolului menţionează că jandarmii din cadrul GSI Paşcani, colegii persoanei vătămate ar fi fost pe punctul de a refuza să se prezinte la locurile de muncă, astfel că procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani „au fost nevoiţi să accepte că s-a produs mai mult decât o simplă lovire şi au declinat dosarul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi”.

Spre finalul articolului este citată şi poziţia prim procurorului Beceru Liviu, prin care acesta a încercat să explice conduita procurorului de caz, justificând că declinarea de competenţă a fost dispusă doar după primirea certificatul medico-legal, probă care a permis o încadrare juridică mai riguroasă a faptei. Totodată a invocat intervenţia telefonică a Prefectului judeţului Iaşi pe care a calificat-o ca un act de imixtiune în actul de justiţie.

La data de 6.10.2011 prim procurorul Beceru Liviu a susţinut că a fost contactat telefonic de către prefectul judeţului Iaşi, care i-a solicitat date despre stadiul anchetei în dosarul nr. 4063/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani şi i-ar fi reproşat faptul că nu a dispus măsuri preventive faţă de autorul faptelor reţinute în cauză şi că ar fi fost părtinitor faţă de acesta, în virtutea relaţiilor apropiate pe care le are cu secretarul Primăriei Paşcani, rudă la rândul său cu făptuitorul P. D. M.

În urma verificărilor dispuse, Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii au rezultat următoarele: acuzele, unele de o deosebită gravitate, făcute de prefectul judeţului Iaşi la adresa procurorilor Beceru Liviu şi Spînachi Napoleon Alin nu se confirmă, fiind simple afirmaţii şi aprecieri personale bazate pe date şi informaţii insuficient verificate ori de-a dreptul eronate. Mai mult, unele afirmaţii depăşesc cu mult libertatea de a critica activitatea unei autorităţi publice, în exercitarea dreptului la liberă exprimare. Acuzaţiile de genul „Mafie, la nivelul Paşcaniului … condusă … de procurorul Beceru şi procurorul Spînachi”, nu sunt adecvate liberei dezbateri de idei, proprii discursului public, fiind cu mult depăşite limitele admisibile în accepţiunea articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În ce priveşte articolul publicat în cotidianul „Bună Ziua Iaşi”, pe lângă unele date şi fapte reale (existenţa pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani a dosarului nr. 4063/P/2011, puncte de vedere diferite, exprimate în interiorul organelor de cercetare şi urmărire penală legate de încadrarea juridică a faptei, identitatea ofiţerului de poliţie şi a procurorului care au instrumentat cauza, unele acte de cercetare efectuate în cauză etc.), autorul articolului, contrar standardelor deontologice care impun ziaristului să dea publicităţii doar informaţii verificate, aduce celor doi procurori acuze nejustificate privind lipsa de  imparţialitate, manifestată în cadrul cercetărilor efectuate faţă de numitul P. D. M.

Aşa cum a rezultat din verificarea actelor premergătoare urmăririi penale efectuate în dosarul sus – menţionat, de la momentul sesizării (3.10.2011) şi până la cel al declinării competenţei către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi (5.10.2011), nu au reieşit date ori indicii din care să reiasă că măsurile dispuse de procuror nu ar fi respectat dispoziţiile procedurale. Desfăşurarea cercetărilor, încadrarea juridică dată faptelor cu care a fost sesizat, oportunitatea luării unor măsuri preventive şi, în general, efectuarea oricăror alte acte de cercetare, este  atributul  procurorului  care  se  bucură  de  independenţă  potrivit  art.  64  alin.  2  din  Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată. Important de subliniat este şi faptul că dosarul s-a aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani doar două zile, în cea de a treia dispunându-se declinarea competenţei în favoarea parchetului ierarhic superior.

Din aceleaşi verificări nu a rezultat că, între procurorul de caz,  Spînachi  Napoleon Alin şi lucrătorii de poliţie, să fi avut loc dispute ori discuţii neprincipiale, situate în afara cadrului procesual, ancheta în cauză urmându-şi un curs firesc, cu respectarea dispoziţiilor C.p.p.

Legat de discuţia telefonică care a avut loc între prim procurorul Beceru Liviu şi prefectul judeţului Iaşi, conţinutul acesteia nu a putu fi stabilit cu exactitate, cei doi având versiuni diferite asupra unor aspecte esenţiale ce ar fi putut fi calificate ca imixtiuni în actul de justiţie. În legătură cu discuţia, se mai adaugă şi faptul că această convorbire a avut loc după declinarea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, astfel că la acel moment procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani nu mai aveau nicio competenţă în cauză. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că, în privinţa imparţialităţii, declaraţiile domnului prefect şi articolele de presă sus-menţionate nu sunt în măsură să aducă atingere imparţialităţi procurorului în soluţionarea cauzei, putând doar să creeze o anumită opinie în mass- media şi, totodată, o anumită percepţie în colectivitate, dar imparţialitatea nu-i poate fi afectată de opinia unui ziarist sau a unui funcţionar public cu privire la aspectele juridice ale unei cauze. Ar însemna astfel ca procurorul respectiv să admită că nu poate fi obiectiv în instrumentarea unei cauze şi ar presupune ca acesta să se abţină de la soluţionarea dosarului ceea ce nu a fost cazul în speţă.

În privinţa reputaţiei profesionale, verificările Inspecţiei Judiciare au evidenţiat, însă, că cererile sunt pe deplin întemeiate, aspect reţinut de Plenul CSM. Prin declararea şi prezentarea unor date şi informaţii neverificate ori tendenţioase referitoare la modul în care cei doi procurori şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, atât în privinţa dosarului nr. 4063/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, cât şi în întreaga lor activitate acuzele neconfirmate privind existenţa unor relaţii neprincipiale cu rudele făptuitorului ori cu oameni politici din zonă, culminând cu afirmaţia prefectului potrivit căreia cei doi magistraţi ar patrona anumite grupări de genul „Mafiei” toate aceste aspecte sunt de natură a afecta reputaţia profesională a procurorilor Beceru Liviu şi Spînachi  Napoleon Alin. Reputaţia profesională este o consecinţă a integrităţii morale şi profesionale de care trebuie să dea dovadă fiecare procuror şi include atitudinea de ansamblu pe care magistratul o adoptă în relaţiile de serviciu. De asemenea, reputaţia  reprezintă percepţia pe care magistratul o creează în conştiinţa colectivă despre modul în care îşi exercită profesia (prin modul cum efectuează ancheta,  prin măsurile şi soluţiile dispuse, prin motivările acestora etc.).

Prin declaraţiile făcute în emisiunea televizată şi prin conţinutul articolului de presă se induce ideea că cei doi procurori nu ar fi procedat, în instrumentarea dosarului nr. 4063/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, conform dispoziţiilor legale referitoare la aflarea adevărului (art. 3 Cod procedură penală), lămurirea cauzei sub toate aspectele (art. 62 Cod procedură penală), obligativitatea organului de urmărire penală de a strânge probele necesare atât în favoarea cât şi în defavoarea învinuitului sau inculpatului (art. 202 Cod procedură penală). De asemenea, au fost de natură să creeze, în opinia publică,  impresia nefondată că cei doi magistraţi l-au favorizat pe făptuitor, cercetându-l doar pentru fapte minore şi omiţând să ia faţă de acesta măsurile preventive ce s-ar fi impus.

Având în vedere situaţia de fapt, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că gravitatea afirmaţiilor neconforme cu realitatea, conţinute atât în emisiunea TV, cât şi în articolul menţionat, preluat şi de alte publicaţii locale, luând în considerare şi impactul negativ al acestora în rândurile opiniei publice, sunt de natură să lezeze grav şi nejustificat reputaţia profesională şi imaginea publică ale domnilor procurori Beceru Liviu şi Spînachi Napoleon Alin, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani. Luând în considerare aceste aspecte, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de domnii procurori şi a procedat la admiterea ei.

Totodată, Plenul CSM a hotărât sesizarea Ministrului Administraţiei şi Internelor cu privire la aspectele legate de atitudinea prefectului de Iaşi în raport cu cei doi procurori.”, se arata in comunicat.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti