Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

MJ despre Stadiul programului Reforma Sistemului Judiciar
23.01.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Justitiei a prezentat vineri, 20 ianuarie 2012, stadiul implementării programului Reforma Sistemului Judiciar – finanţat de Banca Mondială prin Împrumutul BIRD 4811-RO – la sfârşitul anului 2011, potrivit unui comunicat al MJ.

În urma eforturilor susţinute ale Ministerului Justiţiei de la finalul anului 2010, Acordul de Împrumut încheiat între Banca Mondială şi partea română (Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei) pentru finanţarea Programului „Reforma sistemului judiciar”, a fost extins în data de 10 noiembrie 2010 cu 2 ani printr-un amendament, până la data de 31 martie 2013, astfel încât obiectivele asumate în cadrul acestui program să poată fi atinse de partea română.

Cu toate acestea, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii şi-au asumat, în cadrul amendamentului, îndeplinirea până în 30 septembrie 2011 a 9 condiţionalităţi/măsuri/acţiuni, care dacă nu ar fi fost atinse la termenele stabilite, ar fi dus la anularea sumelor aferente din împrumut.

Conform angajamentelor asumate au fost duse la îndeplinire, în perioada noiembrie 2010 – septembrie 2011, toate cele 9 condiţionalităţi/măsuri, fapt constatat şi de Banca Mondială în urma misiunilor de verificare a liderului de proiect din perioada 2010 – 2011 (Anexa 1 Condiţionalităţi).

În acest context pozitiv al implementării, Programul a trecut, începând cu 15 martie 2011 de la calificativul „Unsatisfactory”– pe care l-a avut în ultimii 2 ani – la „Satisfactory ”(Anexa 2– Raport de evaluare al stadiului Programului elaborat de Banca Mondială)

În concret, în anul 2011 au fost înregistrate următoarele realizări principale:

– Finalizarea studiilor de impact al aplicării noilor coduri;
– Finalizarea lucrărilor aferente a 5 sedii de instanţă (Tribunalul Suceava, Tribunalul Ialomiţa, Tribunalul Argeş, Judecătoria Orşova, Judecătoria Săliştea Sibiului);
– Continuarea lucrărilor la 2 sedii de instanţă (Curtea de Apel Piteşti, Tribunalul Tulcea);
– Demararea lucrărilor de execuţie la 2 obiective de investiţii importante: Palatul de Justiţie Iaşi, Tribunalul Sibiu;
– Mobilarea a 7 sedii de instanţe de judecată (Tribunalul Vechi Baia Mare, Judecătoria Blaj, Judecătoria Vatra Dornei, Judecătoria Vişeul de Sus, Judecătoria Bolintin Vale, Judecătoria Sălişte, Tribunalul Ialomiţa)
– Semnarea contractului pentru achiziţia şi implementarea sistemului de înregistrare a şedinţelor de judecată
– Continuarea derulării contractului prin care întregul sistem judiciar (Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, instanţe, parchete, Consiliul Superior al Magistraturii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) va beneficia de un sistem IT complex de management al resurselor umane, financiare şi materiale/logistice de ultimă generaţie, pentru a simplifica şi a asigura transparenţa modului în care se gestionează resursele la nivelul sistemului judiciar român;
– Din perspectivă financiară – Contractarea a aproximativ 70% din împrumutul acordat de Banca Mondială (din 110 mil. Euro) din care s-au cheltuit aproximativ 36 %.

Informaţii de background

1. Prezentare proiect

Ministerul Justiţiei coordonează gestionarea împrumutului extern acordat de Banca Mondială (BIRD) prin acordul de împrumut Nr. 4811 – RO în valoare totală de 142 milioane Euro (din care 110 mil. acordate de BIRD şi 32 mil. contribuţia Guvernului României) pentru implementarea Programului „Reforma Sistemului Judiciar”.

Perioada de implementare a proiectului este 2006 – 2013 (01.04.2013), conform Amendamentului încheiat la Acordul de Împrumut nr. 4811-RO aprobat prin HG 1133/26.11.2010.

Scopulprogramului îl constituie creşterea eficienţei instanţelor din România şi îmbunătăţirea responsabilizării sistemului judiciar, având ca rezultat reducerea corupţiei şi sporirea transparenţei actului de justiţie.

Programul este structurat pe patru componente, după cum urmează:
– Componenta I – Reabilitarea infrastructurii instanţelor;
– Componenta II – Consolidarea capacităţii administrative a instanţelor;
– Componenta III – Realizarea unui sistem IT integrat de management al resurselor în cadrul sistemului judiciar;
– Componenta IV – Dezvoltarea instituţională a instituţiilor sistemului judiciar.

2. Structura bugetului alocat programului
În conformitate cu planul de achiziţii al programului, din totalul împrumutului acordat de BIRD, Ministerului Justiţiei şi instanţelor le sunt destinaţi cca. 103.262.764 EUR (reprezentând 93.88% din împrumut), iar Consiliului Superior al Magistraturii 6.737.236 EUR ( 6.12%). Facem precizarea că aproximativ 84% din suma alocată Ministerului Justiţiei reprezintă cheltuielile cu execuţia lucrărilor de construcţii la sediile instanţelor judecătoreşti. La aceste sume se adaugă 32 milioane EUR alocaţi iniţial în 2006 de Guvernul României pentru a asigura 15% din lucrări de construcţii civile si alte cheltuieli necuprinse in planul de achiziţii (taxe pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii, Casa Socială a Constructorului, cheltuieli cu buna funcţionare a DIPFIE – departamentul din minister care coordonează proiectul – denumite generic costuri operaţionale). După amendarea acordului de împrumut din noiembrie 2010, toate sub-proiectele/contractele cuprinse în planul de achiziţii sunt finanţate 100% din credit extern (lucrările de construcţie nu vor mai fi finanţate 85% din împrumut si 15% de la bugetul de stat).

3. Situaţia programului la 31 decembrie 2011
A. 58 de contracte încheiate/semnate din care:
– 14 contracte au avut ca obiect lucrări de construcţii civile ce au vizat îmbunătăţirea infrastructurii instanţelor judecătoreşti.
– 8 contracte au avut ca obiect achiziţia de bunuri
– 36 de contracte au avut ca obiect servicii de consultanţă

B. Din cele 58 semnate, 34 au fost finalizate:
– 10 contracte au avut ca obiect lucrări de construcţii civile
– 5 contracte au avut ca obiect achiziţia de bunuri
– 19 contracte au avut ca obiect servicii de consultanţă

C. 77,304,247 EUR angajaţi (70,28% % din totalul împrumutului) prin contracte încheiate de Ministerul Justiţiei

D. 39,336,836 EUR cheltuiţi (35,76% din totalul acordului de împrumut).

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti