Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Catalin Predoiu participa la lucrarile JAI alaturi de reprezentanti ai CSM. UPDATE


30 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va participa la reuniunea informală a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ce se va desfăşura la Copenhaga, în perioada 26-27 ianuarie 2012, potrivit unui comunicat al MJ.

Miniştrii prezenţi la reuniune vor lua în discuţie propunerea de reformare a Regulamentului Bruxelles I și propunerea de Directivă privind instituirea unor sancţiuni penale în cazul utilizării abuzive a informaţiilor privilegiate şi a manipulării pieţei (Market Abuse Directive).

În marja Consiliului JAI, ministrul român al Justiţiei va avea şi o serie de întâlniri bilaterale oficiale cu Ivo Opstelten, ministrul Justiției din Olanda, Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiției din Finlanda și Diana Kovatcheva, ministrul Justiției din Bulgaria.

De asemenea, tot în marja Consiliului JAI, preşedinţia daneză a Consiliului UE organizează o cină de lucru la care vor participa miniştrii de Justiţie şi de Interne din toate Statele Membre, ocazie cu care se vor discuta, la nivel înalt, aspecte esenţiale ce figurează pe agenda europeană.

La invitația ministrului Justiției, la întâlnirile bilaterale de la Copenhaga va participa și o delegație a Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, la invitația ministrului Justiției, delegația Consiliului Superior al Magistraturii va participa, în calitate de observator, la lucrările Consiliului JAI.

Cătălin Predoiu: „În cadrul bilateralelor de la Copenhaga voi continua să prezint evoluțiile din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și argumentele României pentru intrarea în Schengen. Delegația Consiliului Superior al Magistraturii va putea lua contact direct cu pozițiile Finlandei și Olandei față de stadiul reformelor din Justiție și realizarea obiectivelor Mecanismului de Cooperare și Verificare. De asemenea, delegația Consiliului Superior al Magistraturii poate participa, ca observator, la lucrările Consiliului de Justiție și Afaceri Interne. Este un tip de colaborare Ministerul Justiției – Consiliul Superior al Magistraturii pe care îl testăm și sper să-l continuăm. Indiferent de context, programul reformării Justiției trebuie să continue în termenii conveniți cu Comisia Europeană și Statele Membre atunci când România a intrat în Uniunea Europeană. Expresia acestei înțelegeri este Mecanismul de Cooperare și Verificare.”

Din partea CSM vor participa: jud. Alina Ghica, procurorii Oana Schmidt-Haineala si Bogdan Licu.

UPDATE, 3o ianuarie 2012: S-a discutat propunerea de reformare a Regulamentului Bruxelles I şi propunerea de Directivă privind instituirea unor sancţiuni penale în cazul utilizării abuzive a informaţiilor privilegiate şi a manipulării pieţei (Market Abuse Directive), potrivit unui comunicat al MJ.

Astfel, în ceea ce priveşte extinderea regulilor de competenţă prevăzute în Regulamentul Bruxelles I la pârâţii care au domiciliul în state terţe, majoritatea Statelor Membre preferă păstrarea textului actual care va permite în continuare aplicarea legislaţiei naţionale în materie, cu excepţia situaţiilor în care este reglementată competenţa exclusivă şi prorogarea de competenţe.

În ceea ce priveşte propunerea de Directivă privind instituirea unor sancţiuni penale în cazul utilizării abuzive a informaţiilor privilegiate şi a manipulării pieţei, miniştrii prezenţi la reuniune au apreciat propunerea Comisiei Europene ca fiind una echilibrată, propunerea de Directivă reprezentând o măsură pentru consolidarea încrederii reciproce în Uniunea Europeană.

Cătălin Predoiu: „România sprijină adoptarea unei Directive privind sancţiunile penale pentru utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate şi manipularea pieţei. Legislaţia noastră naţională incriminează astfel de comportamente, inclusiv sub aspectul instigării şi al complicităţii. În vederea creării unui instrument comunitar eficient, România susţine necesitatea unor definiţii clare şi cuprinzătoare pentru noţiunile de « instrument financiar » şi  «informaţii privilegiate», astfel încât legea să fie previzibilă. Poziţia României este flexibilă în ceea ce priveşte stabilirea unor limite minime comune pentru pedepsele aplicate infracţiunilor de utilizare abuzivă a informaţiilor privilegiate şi manipulare a pieţei. De asemenea, în ceea ce priveşte stabilirea nivelului pedepselor în viitoarele directive ce vor fi adoptate în domeniul dreptului penal, apreciem că se impune o abordare prudentă, prin analizarea de la caz la caz a instituirii unor astfel de limite de pedeapsă. Considerăm că ar trebui să fie avută în vedere şi măsura în care lipsa acestora ar fi de natură să afecteze cooperarea judiciară între statele membre.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro