Un nou regulament privind organizarea si functionarea la BNR a Centralei Incidentelor de Plati
25 ianuarie 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.roIn Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 49 din data de 20 ianuarie 2012 a fost publicat Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2012 privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Incidentelor de Plati.
Actul normativ instituie noi reglementari privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Incidentelor de Plati (CIP), abrogand de la data intrarii sale in vigoare (6 februarie 2012) Regulamentul BNR nr. 1/2001, avand acelasi obiect de reglementare.
Potrivit regulamentului, incidentul de plata consta in neindeplinirea intocmai si la timp a obligatiilor titularilor de cont in timpul procesului de decontare a instrumentului de plata, obligatii rezultate prin efectul legii, a caror neindeplinire este adusa la cunostinta CIP de catre persoanele declarante.
Informatiile privind incidentele de plati sunt mentinute in baza de date a CIP pe o perioada de 7 ani de la data inscrierii.
Interdictia bancara este definita de regulament ca regimul impus de catre o institutie de credit trasa unui titular de cont prin care se interzice acestuia emiterea de cecuri pe o perioada de un an, ca urmare a unui incident de plata major produs cu cec.
Actul normativ reglementeaza in detaliu urmatoarele aspecte:
– structura bazei de date a CIP si accesarea acesteia;
– transmiterea si inregistrarea informatiei privind incidentele de plati;
– interdictia bancara;
– suspendarea/reluarea/anularea inregistrarilor privind incidentele de plati din baza de date a CIP;
– organizarea si gestionarea informatiei privind incidentele de plati inregistrate in baza de date a CIP;
– difuzarea de catre CIP a informatiei privind incidentele de plati;
– corectarea informatiilor eronate care nu au fost inregistrate in baza de date a CIP;
– corectarea erorilor pentru informatiile inregistrate in baza de date a CIP;
– raspundere si sanctiuni.
Noul regulament reduce cuantumul sanctiunilor impuse bancilor care au declarat cu intarziere sau nu au declarat incidentele de plati catre CIP, stabilind pentru aceste fapte sanctiunea amenzii cuprinsa intre 500 de lei si 2.000 de lei. Pana in prezent, amenda maxima era 5.000 de lei. De asemenea, bancile care au eliberat formulare de cec titularilor de cont aflati in interdictie bancara vor fi sanctionate cu amenda de 2.500 de lei. In forma anterioara, amenda era de pana la 5.000 de lei.