Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Scutiri de contributii pentru romanii din Spania care ingrijesc varstnici la domiciliul acestora
25.01.2012 | JURIDICE.ro, Cristina RĂCHITĂ

Secţiuni: Content, Dreptul familiei, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Într-un recent comunicat emis de Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale se arată că muncitorii români din Spania care îngrijesc vârstnici la domiciliu, nu mai plătesc de anul acesta cotizaţii către stat.

Este o degrevare care ajută câteva sute de mii de cetăţeni români care lucrează în servicii în Spania.

Guvernul spaniol a decis ca de la data de 1 ianuarie 2012, cetaţenii români care sunt îngrijitori/infirmieri la domiciliu, nu mai sunt obligaţi să plătească nicio cotizaţie către stat. Această obligaţie îi revine de acum înainte angajatorului. Până în acest moment, legislaţia era confuză. Nu există o reglementare clară privind obligativitatea angajatorilor de a plăti în totalitate cotizaţiile, aşa că în cele mai multe situaţii, îngrijitorii erau cei care plăteau cotizaţiile.

De la 1 ianuarie 2012, baza de cotizare va fi determinată prin 15 trepte de cotizare:
– prima treaptă de salarizare este de până la 74,83 euro/lunar;
– ultima treaptă de salarizare este de peste 700,11 euro/lună;

Astfel, angajatorii care plătesc un salariu de până la 74,83 euro/lunar, vor plăti o cotizaţie de aproximativ 15,88 euro/lunar, iar cei care plătesc un salariu de peste 700,11 euro/lună, vor plăti o cotizaţie de aproximativ 131,68 euro/lunar.

Ultimele date ale Institutului Naţional de Securitate Socială Spaniol arată că 16.760 de cetăţeni dintre cei 272.489, cotizanţi români la sistemul spaniol de securitate socială, lucrează, oficial, în gospodării. Neoficial, sunt câteva sute de mii de români care îngrijesc vârstnici în Spania, aceştia fiind preferaţi de angajatorii spanioli în faţa altor naţionalităţi.

Cristina Gabriela RĂCHITĂ
avocat, Baroul Bucureşti

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti