Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Forma scrisa ad validitatem a contractului individual de munca
01.02.2012 | Codul muncii PRO

JURIDICE - In Law We Trust

Prin Legea nr. 40/2011 contractul individual de munca a devenit un contract solemn, forma scrisa fiind ceruta pentru valabilitatea acestuia. Dincolo de controversele de fond legate de oportunitatea unei astfel de solutii legislative, raman in atentia imediata a profesionistilor o serie de intrebari legate de functionarea concreta a acestui mecanism legal. Iata cateva adnotari pe aceasta tema.

Avand in vedere necesitatea formei scrise ad validitatem a contractului individual de munca, rezulta ca si actele de modificare a acestui contract, unilaterale sau bilaterale, trebuie sa imbrace forma scrisa ad validitatem. In schimb, nu este necesara aceeasi forma pentru actele unilaterale emise de angajator, care au ca scop executarea de catre salariat a obligatiile de serviciu cum ar fi: ordine, dispozitii scrise sau verbale, cu caracter curent si concret. (Ion Traian Stefanescu, Repere concrete rezultate din recenta modificare si completare a Codului muncii, www.juridice.ro, 28 iunie 2011, material preluat din Revista romana de jurisprudenta nr. 2/2011)

Intrucat contractul individual de munca are caracter intuitu personae, in cazul in care nu se respecta forma scrisa (ceruta de lege ad validitatem) la incheierea acestuia, nu este admisibila actiunea in justitie prin care salariatul ar solicita obligarea angajatorului la incheierea contractului de munca in forma scrisa. (Ion Traian Stefanescu, Repere concrete rezultate din recenta modificare si completare a Codului muncii, www.juridice.ro, 28 iunie 2011, material preluat din Revista romana de jurisprudenta nr. 2/2011)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PROwww.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PRO

Secţiuni: Dreptul muncii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO