Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Forma scrisa ad validitatem a contractului individual de munca
01.02.2012 | Codul muncii PRO

Prin Legea nr. 40/2011 contractul individual de munca a devenit un contract solemn, forma scrisa fiind ceruta pentru valabilitatea acestuia. Dincolo de controversele de fond legate de oportunitatea unei astfel de solutii legislative, raman in atentia imediata a profesionistilor o serie de intrebari legate de functionarea concreta a acestui mecanism legal. Iata cateva adnotari pe aceasta tema.

Avand in vedere necesitatea formei scrise ad validitatem a contractului individual de munca, rezulta ca si actele de modificare a acestui contract, unilaterale sau bilaterale, trebuie sa imbrace forma scrisa ad validitatem. In schimb, nu este necesara aceeasi forma pentru actele unilaterale emise de angajator, care au ca scop executarea de catre salariat a obligatiile de serviciu cum ar fi: ordine, dispozitii scrise sau verbale, cu caracter curent si concret. (Ion Traian Stefanescu, Repere concrete rezultate din recenta modificare si completare a Codului muncii, www.juridice.ro, 28 iunie 2011, material preluat din Revista romana de jurisprudenta nr. 2/2011)

Intrucat contractul individual de munca are caracter intuitu personae, in cazul in care nu se respecta forma scrisa (ceruta de lege ad validitatem) la incheierea acestuia, nu este admisibila actiunea in justitie prin care salariatul ar solicita obligarea angajatorului la incheierea contractului de munca in forma scrisa. (Ion Traian Stefanescu, Repere concrete rezultate din recenta modificare si completare a Codului muncii, www.juridice.ro, 28 iunie 2011, material preluat din Revista romana de jurisprudenta nr. 2/2011)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PROwww.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PRO


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.