Forma scrisa ad validitatem a contractului individual de munca
01.02.2012 | Codul muncii PRO

Prin Legea nr. 40/2011 contractul individual de munca a devenit un contract solemn, forma scrisa fiind ceruta pentru valabilitatea acestuia. Dincolo de controversele de fond legate de oportunitatea unei astfel de solutii legislative, raman in atentia imediata a profesionistilor o serie de intrebari legate de functionarea concreta a acestui mecanism legal. Iata cateva adnotari pe aceasta tema.
Avand in vedere necesitatea formei scrise ad validitatem a contractului individual de munca, rezulta ca si actele de modificare a acestui contract, unilaterale sau bilaterale, trebuie sa imbrace forma scrisa ad validitatem. In schimb, nu este necesara aceeasi forma pentru actele unilaterale emise de angajator, care au ca scop executarea de catre salariat a obligatiile de serviciu cum ar fi: ordine, dispozitii scrise sau verbale, cu caracter curent si concret. (Ion Traian Stefanescu, Repere concrete rezultate din recenta modificare si completare a Codului muncii, www.juridice.ro, 28 iunie 2011, material preluat din Revista romana de jurisprudenta nr. 2/2011)
Intrucat contractul individual de munca are caracter intuitu personae, in cazul in care nu se respecta forma scrisa (ceruta de lege ad validitatem) la incheierea acestuia, nu este admisibila actiunea in justitie prin care salariatul ar solicita obligarea angajatorului la incheierea contractului de munca in forma scrisa. (Ion Traian Stefanescu, Repere concrete rezultate din recenta modificare si completare a Codului muncii, www.juridice.ro, 28 iunie 2011, material preluat din Revista romana de jurisprudenta nr. 2/2011)
* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO – www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.
** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PRO