Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Cuprinsul deciziei de concediere disciplinara – controverse jurisprudentiale


26 ianuarie 2012 | Codul muncii PRO

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul muncii

Formalismul este prezent nu numai la incheierea contractului individual de munca, ci, deopotriva, la incetarea acestuia. Continutul deciziei de concediere disciplinara naste controverse jurisprudentiale, pe fondul consecintelor importante pe care le are o astfel de decizie asupra destinului profesional al salariatului.

Este lovita de nulitate decizia de concediere disciplinara care cuprinde precizarea generica privitoare la posibilitatea atacarii acesteia la instanta competenta, fara insa a se mentiona, in concret, care este aceasta instanta. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 3145/R din 1 iulie 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 8/2010, http://legal.sintactonline.ro)

Nu satisface exigentele dispozitiilor art. 252 alin. (2) lit. f) C. muncii mentiunea din cuprinsul deciziei de concediere in sensul ca aceasta poate fi atacata la instanta competenta de la sediul angajatorului. Astfel, aceasta mentiune, pe de o parte, nu precizeaza instanta competenta material, iar pe de alta parte indica gresit instanta competenta teritorial. Nulitatea care loveste decizia de concediere nu poate fi acoperita, intrucat, potrivit art. 252 alin. (2) C. muncii, avem de a face cu o nulitate absoluta. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 3176/R din 6 iulie 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 8/2010, http://legal.sintactonline.ro)

Este valabila decizia de sanctionare disciplinara care, in aplicarea art. 252 alin. (2) lit. f) C. muncii, cuprinde mentiunea ca impotriva deciziei se poate face plangere la tribunalul in raza caruia contestatorul isi are domiciliul sau resedinta, fara a se nominaliza in concret tribunalul. Astfel, o asemenea mentiune este suficient de clara, iar in speta contestatorul nu a dovedit nicio vatamare, de vreme ce a introdus contestatia la instanta competenta. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 1518/R din 18 aprilie 2006, in Revista romana de dreptul muncii nr. 4/2006, p. 132)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PROwww.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PRO

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică