Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Modificarea Legii notarilor publici aprobata de Guvern
26.01.2012 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

La propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 25 ianuarie 2012, Proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, potrivit unui comunicat al MJ.

Proiectul elimină condiţia cetăţeniei române pentru accesul în profesie, putând accede în profesia de notar public persoanele care au cetăţenie română sau cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene. Modificarea legislativă operată este necesară pentru a se pune legislaţia naţională în acord cu decizii ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

În acelaşi timp, prin acest proiect de act normativ se urmăreşte şi consolidarea integrităţii profesiei prin modificarea dispoziţiilor referitoare la incompatibilităţile stabilite pentru notarii publici şi lărgirea sferei răspunderii disciplinare prin introducerea de noi abateri disciplinare referitoare la exerciţiul funcţiei de notar public. Proiectul introduce, totodată, un caz de încetare a funcţiei de notar public – pierderea bunei reputaţii – şi instituie procedura de urmat în astfel de cazuri.

Totodată, a fost consolidată instituţia răspunderii disciplinare în cadrul profesiei, fiind întărit rolul Ministerului Justiţiei, în cazul în care titularul acţiunii disciplinare este ministrul Justiţiei cercetarea disciplinară urmând a se efectua prin inspectori de specialitate din cadrul ministerului.

Numărul mandatelor notarilor publici aleşi în organele reprezentative ale profesiei a fost limitat, stabilindu-se un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit o singură dată pentru aceeaşi durată de 4 ani. În plus, a fost limitată durata de exerciţiu a profesiei la vârsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv în condiţiile legii.

Alte modificări operate vizează îmbunătăţirea reglementării competenţei materiale şi teritoriale; îmbunătăţirea organizării şi funcţionării organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atribuţii în sarcina acestora, care să ducă la o mai bună gestionare a profesiei; îmbunătăţirea activităţii notarilor publici prin înlăturarea unor disfuncţionalităţi constatate la nivelul gestionării activităţii acestora.

Actul normativ a fost elaborat pe baza propunerilor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici şi a soluţiilor legislative propuse la nivelul Ministerului Justiţiei

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate