Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Catalin Predoiu despre aprobarea Legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila
26.01.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Justitiei a dat publicitatii miercuri, 25 ianuarie 2012, declaratia ministrului Catalin Predoiu cu ocazia adoptarii proiectului de Lege pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila: „După cum ştiţi, în anul 2010, Parlamentul – la propunerea Guvernului – a adoptat noul Cod de procedură civilă. Astăzi, Guvernul a adoptat un proiect de Lege privind punerea în aplicare a acestui nou Cod de procedura civilă.

Principala soluţie normativă cuprinsă în cadrul acestui proiect şi de interes pentru opinia publică şi sistemul judiciar este dată de punerea în aplicare a noului Cod de procedură civilă. Potrivit deciziei de astăzi a Guvernului, noi vom propune Parlamentului, prin proiect, data de 1 iunie 2012 pentru punerea în aplicare a noului Cod de procedură civilă.

O alta soluţie normativă importantă cuprinsă în proiectul adoptat astăzi de către Guvern constă în regula de drept tranzitoriu, potrivit căreia cererile şi executările silite începute înainte, repet, înainte de data punerii în aplicare a noului Cod de procedură civilă vor continua pe procedura care era în vigoare la momentul începerii acestor cereri.

Respectiv, cererile şi executările silite care sunt iniţiate după data punerii în aplicare a noului Cod de procedură civilă, respectiv data care va fi adoptată de Parlament – 1 iunie, cum a propus Guvernul – atunci, aceste cereri vor rămâne să fie soluţionate potrivit noului Cod de procedură civilă. Noi am optat pentru această regulă şi tehnică de drept tranzitoriu, pentru a fi cât mai limpede cu privire la modalitatea de soluţionare a cererilor în curs.

Mai reamintesc faptul că o serie de prevederi din noul Cod de procedură civilă privind competenţa, privind citarea părţilor, au fost deja puse în aplicare prin Legea Micii Reforme şi această punere în aplicare, înaintea noului Cod de procedură civilă, s-a dovedit a fi o idee bună, pentru că semnalele primite au fost în sensul celor anticipate, respectiv, o fezabilitate şi o fiabilitate, dacă îmi permiteţi un termen tehnic, a acestor norme, în ceea ce priveşte desfăşurarea proceselor civile.

Daca doriţi şi câteva detalii de ordin istoric, aş vrea să precizez faptul că actualul Cod de procedură civilă a intrat în vigoare la 1 decembrie 1865, subliniez, 1 decembrie 1865, el a suferit numeroase modificări, în 1900, în 1925, ’29, ’43, dar şi în 1948, ’52, ’54, ’85, 2010 şi aşa mai departe. Noul Cod de procedură civilă are un număr de 1119 articole, împărţite în şapte cărţi.

Sigur, informaţiile pe care le-am prezentat au un caracter mai degrabă tehnic, arid, chiar şi pentru jurişti, dar aceasta este procedura, mai tehnică şi mai puţin spectaculoasă pentru public. În încheiere, subliniez că, după părerea mea, cel mai de interes punct în această lege, pentru sistemul judiciar şi opinia publică, este dată de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă, 1 iunie 2012.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti