Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Opinii

De ce ii place lui Mos Craciun zapada

27 ianuarie 2012 | Robi CIOBANU

[Titlul e o afirmaţie, nu e o întrebare, ca să fim bine înţeleşi] 🙂

Postul acesta, spunem noi, e necesar. Nu va fi scris nici la mişto, nici cu răutate. Nu vom lua partea nimănui (decât, desigur, dacă printre aceştia sunt clienţi de-ai noştri – atunci ne obligă Statutul). Nu vom arăta cu degetul către nimeni (ne e prea frig să ne scoatem mâna din mănuşă). În fine, la final, nu va trebui să răspundă nimeni pentru nedreptăţile acestei Lumi. Cel puţin, nu imediat. Dar să nu mai pierdem vremea. Anul e proaspăt trezit din mahmureala de după Revelion şi de la vorbă multă s-ar putea să i se facă rău.

Nu se ştie când în istorie (nici nu am cercetat, nici nu ne interesează, asta e problemă de istorie, noi suntem jurişti) unii au constatat, întâmplător sau nu, că unele ierburi, prafuri etc. fumate sau trase pe nas îi bine dispun, le dau o anumită stare (de conştiinţă modificată ar zice, probabil, un psiholog/psihiatru).

Nu se ştie câţi dintre fanii acestor produse au fost mari cuceritori (a se citi măcelari de oameni), dar presupunerea noastră e că puţini. Ce ne face să spunem asta? Chiar şi în prezent, homo sapiens sapiens, în starea sa naturală, cu conştiinţa nemodificată de nimic (decât eventual de Dan Negru, Dan Diaconescu şi Dan Popescu – pe ultimul nu-l cunoaştem) e cât se poate de rău, mic şi negru la suflet. Nu ne mirăm deci, că în alte vremuri, mai naşpa (vorba unui cunoscut filosof) decât astea pe care le trăim, Omul (cu „o” mic) era al dracului de scârbos sufleteşte.

Paranteză. [Să ne înţelegem un lucru, până nu încep comentariile inutile. Nu instigăm aici la aerosoli cu praf alb sau inhalaţii cu fum de iarbă verde, insinuând că ăstea v-ar face mai buni. Aveţi răbdare, ajungem şi la concluzie.]

Ajungând abrupt în vremurile de azi (repetăm, nu suntem istorici, nu putem să vă trecem prin toată istoria zăpezilor şi perioadelor glaciare ale Omenirii), discuţia e simplă.

E, din punct de vedere juridic, consumul de droguri un comportament infracţional care să aducă atingere vreunui valori sociale protejate (asta ca să o dăm pe de-alde penalului lemnos)? Şi dacă da, care ar fi aia? Deţinerea în vederea consumului propriu e comportament infracţional după monşerul nostru Legiuitorul Român (o să îi zicem LeRo de acum că ne e mai uşor). De ce? Ce anume protejăm prin asta? Sănătatea mea, a celui care trage? De când e sănătatea mea ceva de care nu pot dispune? Juridic vorbind, care sunt motivele pentru care se pot îngrădi anumite drepturi personale? Siguranţa naţională – Nu merge aici; bunele moravuri – ce-s ălea? Dan Negru a auzit de ele?; morala publică – idem anteriorul. Altceva? X fumează numai I.C. ştie ce în apartamentul de lângă noi, noi habar n-avem, dar, măi, ce nevoie simţim ca LeRo să vină să-i facă un dosar penal. Wrong!

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Şi ajungem la a doua problemă. De fapt, întreaga problemă cu „să combatem drogurile”, „salvaţi generaţia tânără, închideţi magazinele de vise” se reduce la asta: consum şi trafic. Apropo, vreţi să salvaţi generaţia tânără? TRIMITEŢI-O LA ŞCOALĂ! DAŢI-I DE CITIT! Am închis paranteza.

Prin urmare, traficul de droguri e singura discuţie care ar putea primi tente de discuţie serioasă. Se fac bani prin trafic de droguri care ulterior se folosesc la cumpărarea de arme? Da? Atunci traficul de droguri e indirect periculos. Se fac bani pentru traficat persoane (copii, femei)? Da? Atunci traficul de droguri trebuie combătut. Se câştigă bani cu care se antrenează armate de terorişti? Ok, atunci nu e bun traficul ăsta de droguri. Dar, staţi, dacă ăstea sunt motivele reale, care e concluzia? LeRo ar fi trebuit să zică: obiectul juridic protejat de incriminarea traficului de droguri e acelaşi ca la evaziune fiscală, e vorba de o infracţiune economică, în fapt. Nu vrem ca unii să obţină venituri necontrolabile, pentru scopuri oculte.

Dar s-o dăm pe protejarea sănătăţii publice când incriminăm traficul de droguri? C’mon now! That’s B.S.!

A, şi dacă tot ne-am pornit pe subiectul ăsta. What is that anyway? Sănătate publică? Noi le vindem lui X și Y droguri. Puf! Suntem traficanţi! Puf! Am afectat GRAV sănătatea publică! Deci un act benevol din partea unei persoane (de fapt două acte), cumpărarea de droguri şi consumul lor afectează grav sănătatea publică. Când, de fapt, LeRo does not give a big fat OUG care sunt motivele reale pentru care X cumpără şi consumă droguri şi de ce alţii le vând (cel puţin cei de prin RO). Nu contează că majoritatea fac trafic de foame şi alţii le cumpără fiindcă nu au alte „vise” frumoase la care să se gândească decât cele pe care le creează „marfa”. Fiindcă nu sunt suficient de inteligenţi, de bogaţi sau de norocoşi să-şi îndeplinească nişte vise reale. Şi fiindcă poate e mai uşor să şi le facă rost aşa.

Dar pentru asta, ăia care le vând „visele” trebuie să stea între zece şi douăzeci de ani într-un loc numai al lor în care să se gândească ce-au făcut, cum au fost ei copii răi şi cum nu e bine să le dai unor oameni motive să “viseze”. Frumos sau urât, oricum ar fi.

Ei, copii, pentru toate cele de mai sus şi probabil pentru încă vreo 2-3 motive pe care nu le-am aflat, lui Moş Crăciun îi place la nebunie zăpada!

Robi CIOBANU

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership