Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Punct de vedere al Ministerului Public ref. partile care convin in sensul neacordarii drepturilor salariale prevazute in CCM


27 ianuarie 2012 | Andrei PAP
Secţiuni: Activitate parchete, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Potrivit unui comunicat, Ministerul Public a formulat un punct de vedere asupra sesizării Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Timişoara, în problema de drept vizând: „Interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.8 alin.2 şi art.11 din Legea nr.130/1996 privind contractul colectiv de muncă şi ale art. 238 alin. 1 şi art. 241 alin. 1 din Codul muncii, texte de lege în vigoare anterior adoptării Legii nr. 40/2011 şi Legii nr. 62/2011, cu privire la efectele clauzei din contractul colectiv de muncă la nivel de unitate şi care nu a fost anulată, prin care părţile convin să nu se acorde drepturile salariale prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi, cât şi în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate ”.

Optica jurisprudenţială:

I. Unele instanţe de judecată au admis aceste acţiuni, cu motivarea că, potrivit dispoziţiilor art. 71 din Contractul Colectiv de Muncă la nivel de grup de unităţi din transportul feroviar pe anii 2006 – 2008, prelungit până în anul 2010, contract obligatoriu conform art. 11 din Legea nr. 130/1996 şi art. 241 lit. b) din Codul muncii, salariaţii au dreptul la o primă de Ziua Feroviarului al cărei cuantum va fi stabilit de Consiliul de Administraţie şi un ajutor material pentru sărbătoarea de Paşti.

Aceste instanţe au înlăturat apărările pârâtelor care au invocat prevederile clauzelor cuprinse în contractele colective de muncă la nivel de unitate şi ale actelor adiţionale ale acestora prin care părţile au convenit că aceste drepturi să nu se acorde în anii 2009 şi 2010.

S-a reţinut că aceste clauze nu produc efecte deoarece, dispoziţiile art.238 alin.(1) din Codul muncii şi ale art.8 alin.(2) din Legea nr.130/1996 prevăd: „contractul colectiv de muncă nu poate conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractul colectiv de muncă la nivel superior”.

Contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi din transportul feroviar produce efecte juridice obligatorii faţă de pârâţi, în temeiul dispoziţiilor art.41 alin.(5) din Constituţie, art.236 alin.(4) şi art. 241 alin.(1) lit. b) din Codul muncii şi art.11 alin.(1) lit. b) din Legea nr. 130/1996, dispoziţii imperative care nu pot fi înlăturate prin simpla voinţă a părţilor.

II. Alte instanţe de judecată, dimpotrivă, au respins acţiunile formulate de sindicat, reţinând că prevederile contractelor colective de muncă la nivel de unitate pe anii 2009 – 2010 şi ale actelor adiţionale la acesta reprezintă acordul de voinţă al părţilor care, fiind şi semnatare ale contractului colectiv la nivel de grup de unităţi pot conveni suspendarea ori neacordarea acestor drepturi pentru anii 2009 şi 2010, conform art.31 şi 33 din Legea nr.130/1996, iar aceste prevederi ale contractelor colective de muncă la nivel de unitate
sunt opozabile părţilor care l-au semnat.

Totodată, s-a avut în vedere şi faptul că nu s-a constatat nulitatea clauzelor din contractele colective de muncă la nivel de unitate şi prin urmare acestea produc efecte.

De asemenea, s-a reţinut că în cauză nu sunt incidente nici dispoziţiile art.38 din Codul muncii potrivit cărora salariaţii nu pot renunţa la drepturile recunoscute prin lege, în discuţie fiind efectele acordului de voinţă al părţilor unui contract colectiv de muncă.

S-a considerat că în măsura în care drepturile nu au fost acordate pe anul 2009 (prima de Paşti şi de Ziua Feroviarului pe anul 2009) părţile în mod valabil au convenit să nu se mai achite, chiar dacă dreptul s-a născut anterior încheierii acordului de voinţă în sensul neacordării drepturilor.

III. Totodată, există şi instanţe care au reţinut că dispoziţiile contractelor colective la nivel de unitate şi ale actelor adiţionale care prevăd neacordarea drepturilor salariale pretinse de reclamanţi produc efecte de la data înregistrării lor.

Astfel, s-au admis acţiunile prin care s-a solicitat prima de Paşti şi pentru Ziua Feroviarului pentru anul 2009, reţinându-se că dreptul s-a născut anterior înregistrării contractului colectiv la nivel de unitate şi s-au respins acţiunile prin care s-a pretins prima de Crăciun pentru anul 2009 şi restul pretenţiilor aferente anului 2010, dându-se eficienţă acordului părţilor exprimat prin contractul colectiv la nivel de unitate

Procurorul general al României apreciază că anterior Legii nr. 62/2011, drepturile salariale rezultate din contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de grup de unităţi puteau fi acordate  fără o prealabilă anulare a clauzelor cuprinse în contractele colective de muncă la nivel de unitate, negociate cu încălcarea drepturilor minimale stabilite în favoarea salariaţilor prin contractul colectiv de muncă, încheiat la nivel de grup de unităţi, iar după intrarea în vigoare a acestui act normativ, este necesar să existe o cerere expresă a părţii interesate, în condiţiile art. 142 alin. (2) din noua reglementare.

>> Punctul de vedere al Ministerului Public

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro