Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 26 ianuarie 2012
26.01.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Omor. Trimitere in judecata. PT Maramures

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului ZELENSZKI ŞTEFAN-GHEORGHE sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat faptul că, la data de 09.12.2011, pe fondul consumului de alcool, inculpatul Zelenszki Ştefan-Gheorghe i-a aplicat victimei C.V.M. mai multe lovituri în zona feţei şi a capului, cu pumnii, picioarele şi cu un corp contondent, cauzându-i leziuni ce au condus la decesul acesteia.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Maramureş.

***

Tentativa la omor calificat. Trimitere in judecata. PT Brasov

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au finalizat cercetările şi au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului FERDERAŞ MARIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la omor calificat şi port, fără drept, în public, a unei arme albe.

Probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale a relevat faptul că, în data de 29.12.2011, în jurul orelor 0400, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, inculpatul Ferderaş Marian a lovit-o pe partea vătămată C.I.A. cu un cuţit în zona abdominală, cauzându-i leziuni traumatice care i-au pus viaţa în primejdie.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Braşov.

***

Minor cu urme de muscaturi. Cercetari. PJ Timisoara

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara a fost înregistrată o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la un minor (în vârstă de 6 ani) care a plecat neînsoţit de la o grădiniţă în jurul orelor 1230, el fiind găsit în apropierea unei ferme prezentând urme de muşcături. Minorul a fost transportat de urgenţă la Spitalul de copii din Timişoara.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

***

Gruparea Drabi. Trimitere in judecata. PICCJ

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza cunoscută sub numele de „GRUPAREA DRABI” şi au dispus, la data de 26.01.2012, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpaţilor :

 • MOISE ŞTEFAN zis „Drabi” – arestat preventiv – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal (3 fapte) şi şantaj;
 • ALEXE VASILE zis „Păţanu” – arestat preventiv – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere (2 fapte), lipsire de libertate în mod ilegal (4 fapte), violare de domiciliu (3 fapte) şi şantaj (4 fapte);
 • ALEXE LAURENŢIU zis „Cinoi” – arestat preventiv – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj (2 fapte) şi lipsire de libertate în mod ilegal;
 • MIHAI TUDOR zis „Mămăligă” – arestat preventiv – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj (3 fapte);
 • ANDREI GABRIEL – arestat preventiv- sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate  lipsire de libertate în mod ilegal şi complicitate la şantaj;
 • GHEORGHE CRISTIAN – arestat preventiv – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj şi tentativă de omor;
 • VĂDUVA CONSTANTIN zis „Perpejan” – arestat preventiv – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la furt calificat;
 • RUPIŢĂ BELMOND – arestat preventiv – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la furt calificat;
 • GREU CONSTANTIN – arestat preventiv – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea infractorului;
 • VĂDUVA GALIBARD zis „Raimond” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat;
 • MĂCELARU CONSTANTIN zis „Vitalus” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat;
 • MOISE VIRGINIA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violare de domiciliu şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat următoarea situaţie de fapt:

În perioada 2007-2011, inculpaţii (între care există relaţii de rudenie sau afinitate) au acţionat ca „Gruparea Drabi” având ca principală preocupare acordarea de împrumuturi în sistem camătă, urmată de acţiuni de extorcare prin manifestări violente de natură fizică şi psihică asupra părţilor vătămate. Astfel, inculpaţii acţionau prin acte de violenţă succesive şi alternau intervenţiile asupra părţilor vătămate şi membrilor familiilor acestora (majori sau minori) cu săbii, bâte ori prin blocarea în trafic a acestora şi provocarea intenţionată a unor accidente rutiere şi distrugerea maşinilor.

Ca mod de operare, inculpaţii pretindeau părţilor vătămate cărora le acordau împrumuturi şi de peste 10 ori suma împrumutată, astfel încât acestea erau în imposibilitatea de a achita sumele, care ajungeau să fie de ordinul zecilor de mii de euro.

Totodată, din ansamblul probelor administrate, a mai rezultat că inculpaţii foloseau şi alte metode de extorcare a părţilor vătămate şi solicitau sub ameninţare şi violenţă pretinse datorii, iar când aceste persoane depuneau plângeri la organele de poliţie erau şantajate cu un rău asupra familiilor şi rudelor pentru a le determina să-şi retragă plângerile. Astfel, pătrunderea în locuinţele părţilor vătămate cu forţa şi cu arme, precum şi ameninţarea că în cazul în care nu se va da satisfacţie solicitărilor lor nelegitime, vor recurge la viol sau ucidere a copiilor, constituiau acţiuni infracţionale ale inculpaţilor prin care deveneau, practic, de temut în faţa localnicilor. Părţile vătămate erau descurajate să mai formuleze plângeri penale împotriva agresorilor în contextul în care ar fi rezultat că este implicat şi un ofiţer de poliţie judiciară care  nu-şi îndeplinea atribuţiile profesionale.

În cauză au fost efectuate o serie de percheziţii domiciliare, context în care au fost identificate o serie de înscrisuri (antecontracte, contracte şi chitanţe de mână având ca obiect împrumuturi) precum şi o serie de obiecte.

Reamintim că, prin rezoluţiile Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost preluate şi conexate mai multe cauze, în vederea documentării activităţii infracţionale de către procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cercetările în cauză au fost efectuate de procurori în colaborare cu ofiţeri ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Bucureşti.

***

Violare de domiciliu, nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Cercetari. PT Maramures

Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş a fost constituită, la data de 25.01.2012, o cauză penală, în care se efectuează cercetări cu privire la două persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violare de domiciliu, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă letală fără drept şi contrabandă calificată.

Din primele cercetări a rezultat faptul că, în seara zilei de 24.01.2012, în jurul orei 2100, două persoane necunoscute, având feţele acoperite cu cagule, au pătruns fără drept în locuinţa părţii vătămate D.L., una dintre acestea, înarmată, a executat două focuri înspre un perete al încăperii în care se aflau, iar apoi au părăsit locuinţa, îndepărtându-se cu un autoturism.

Poliţiştii de frontieră sesizaţi cu privire la eveniment, au încercat să oprească autoturismul în care se aflau persoanele înarmate, însă conducătorul auto nu a oprit la semnal, iar la scurt timp au abandonat maşina, trecând ilegal, frontiera de stat şi pătrunzând pe teritoriul Ucrainei. În autoturismul abandonat de către cei doi s-a găsit într-un rucsac, o grenadă ofensivă.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii judiciare.

>> sursa: mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti