Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Cristi Danilet: Data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila este nerealista. UPDATE: ce spune CSM
31.01.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Cristi Danilet, membru CSM, a declarat joi, 26 ianuarie 2012, la conferinta de lansare a Studiului privind Sistemul National de Integritate, potrivit Agerpres.ro: „Din păcate, codurile nu sunt acompaniate încă de măsurile financiare necesare pentru a putea supravieţui impactului lor. Guvernul va trebui să suporte aproximativ 700 milioane de lei în primii trei ani de la intrarea în vigoare a codurilor, pentru a le putea pune efectiv în practică. Suntem în plină criză, nu avem oameni suficienţi, nu avem săli de judecată suficiente şi totuşi va trebui să aplicăm o nouă legislaţie. Lipsa de dialog din sistemul Justiţiei se reflectă şi în faptul că recent a fost adoptată de Guvern o dată de intrare în vigoare a noului Cod de procedură civilă la 1 iunie 2012, care este total nerealistă, nefiind discutată cu instanţele şi parchetele. A intra în vigoare un nou cod înainte de vacanţa judecătorească ne va pune într-o situaţie în care nu ştim cum o să-i facem faţă.”

UPDATE, 31 ianaurie 2012: Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii urmatoarea precizare: „În cotidianul „Cronica Română”, ediţia din ziua de 27 ianuarie 2012, afost publicată nota nesemnată, intitulată „CSM critică intrarea în vigoare la 1 iunie a Codului de procedură civilă” , titlu din care orice cititor de bună-credinţă ar înţelege că, în întregul său, Consiliul Superior al Magistraturii este solidar cu opinia unui membru al CSM, respectiv domnul judecător Cristi Danileţ. Această extindere a unei opinii singulare la poziţia întregului Plen al CSM, care este alcătuit de 19 membri – 14 magistraţi aleşi, 3 membri de drept (ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ) şi 2 membri reprezentanţi ai societăţii civile – reprezintă o nepermisă denaturare a adevărului faptic, constituind o abdicare a autorului de la preceptele deontologice ale profesiei de ziarist. Şi, totodată, o ignorare a principiului de drept potrivit căruia nimeni nu are dreptul de a judeca întregul prin parte.

Fără îndoială, oricare membru al Consiliului Superior al Magistraturii, asemenea oricărui cetăţean, are deplina libertate de a face publice opiniile sale personale asupra unor aspecte de natură profesională sau instituţională. Însă aceste opinii – subliniem, personale –, atâta vreme cât nu sunt însuşite de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, nu pot fi interpretate ca fiind poziţia oficială a instituţiei.

Astfel, vă aducem la cunoştinţă, pentru o corectă şi completă informare a opiniei publice, că, potrivit regulilor instituţionale, poziţiile oficiale al Consiliului Superior al Magistraturii se regăsesc în Hotărârile Plenului şi sunt publicate pe site-ul oficial al instituţiei:

Conform Hotărârii nr. 59 din 24 ianuarie 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis asumarea măsurilor ce revin Consiliului în domeniul formării profesionale, în vederea punerii în aplicare a Codului de procedură civilă, elaborarea unui plan de acţiune comun cu Ministerul Justiţiei, Înalta Curte, Ministerul Public şi instanţele şi parchetele cu privire la punerea în aplicare a Codului şi, totodată, declanşarea unor consultări extinse referitoare la măsurile necesare intrării în vigoare a acestuia.

Având în vedere aspectele conţinute în Hotărârea Plenului nr. 59 din 24.01.2012, rezultă că afirmaţiile domnului judecător Cristi Danileţ se situează pe poziţii diametral opuse celor adoptate de Plenul Consiliului. Reamintim că, potrivit Constituţiei, Consiliul Superior al Magistraturii este un organ deliberativ colectiv în care deciziile valide se adoptă cu majoritate de voturi.

Ne exprimăm speranţa că, pe viitor, anterior publicării unor informaţii de acest gen, să se procedeze la verificarea poziţiei instituţionale a Consiliului.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti