Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Catalin Predoiu s-a intalnit cu omologii sau din Olanda, Finlanda si Bulgaria


30 ianuarie 2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Joi, 26 ianuarie 2012, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, în marja reuniunii informale a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne de la Copenhaga, o serie de întâlniri la nivel înalt cu ministrul Justiţiei din Olanda, Ivo Opstelten, ministrul Justiţiei din Finlada, Anna-Maja Henriksson, şi cu ministrul Justiţiei din Bulgaria, Diana Kovatcheva, potrivit unui comunicat al MJ.

În cadrul întâlnirii cu ministrul Justiţiei din Olanda, Ivo Opstelten, ministrul român al Justiţiei a trecut în revistă progresele pe care România le-a înregistrat în cadrul MCV şi a solicitat atât flexibilizarea poziţiei Olandei în ceea ce priveşte considerentele accederii României la spaţiul Schengen, cât şi necesitatea unor concluzii echilibrate şi tehnice ale Consiliului, fără nuanţe generale şi de angajament politic în ceea ce priveşte raportul ce urmează a fi dat publicităţii la începutul lunii februarie 2012.

În ceea ce priveşte propunerea lansată de Comisia Europeană de redactare a unui raport de evaluare pe cinci ani, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi-a arătat aprecierea faţă de această iniţiativă, opinând că astfel vor fi evidenţiate progresele extrem de importante pentru societatea românească care au fost înregistrate în toată această perioadă, însă în acelaşi timp este necesară şi evidenţierea progreselor din ultimul an, care au fost substanţiale.

Cătălin Predoiu: „Am prezentat omologului olandez progresele înregistrate de România de la ultima întâlnire bilaterală, din luna septembrie 2011, precum şi aşteptările Guvernului român de flexibilizare a poziţiei Olandei din prisma dreptului României de a accede la spaţiul Schengen. În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare, au fost înregistrate progrese notabile de la ultimul raport şi suntem convinşi că acestea se vor reflecta obiectiv în raportul intermediar al Comisiei Europene. Această afirmaţie este asumată atât de către Ministerul Justiţiei, cât şi de către Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentat aici de preşedinte, Alina Ghica, şi vicepreşedinte, Oana Schmidt-Hăineală. Oficialii olandezi au comentat pozitiv ultimele reforme ale sistemului judiciar, şi consider, pe baza acestor rezultate, că raportul din februarie va consemna continuarea unui parcurs ascendent al acestor reforme. Aceste eforturi trebuie recunoscute şi apreciate ca atare şi în niciun caz ele nu trebuie să conducă, neîndreptăţit, la stigmatizarea aderării ţării noastre la spaţiul Schengen. În ceea ce priveşte Schengen, România trebuie să îşi intensifice contactele diplomatice, care, la rândul lor, trebuie dublate de diplomaţia parlamentară.”

În discuţiile purtate cu ministrul Justiţiei din Finlanda, Anna-Maja Henriksson, accentul a căzut pe progresele înregistrate de la ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce priveşte MCV şi importanţa pe care Finlanda o acordă raportului intermediar din luna februarie.

În cadrul întâlnirii cu ministrul de Justiţie finlandez, Anna-Maja Henriksson, am apreciat pozitiv flexibilizarea Finlandei cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen şi am insistat pe necesitatea stabilizării acestei poziţii. România şi-a îndeplinit toate obligaţiile legate de aquis-ul Schengen, iar în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-au înregistrat progrese notabile ”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la finalul întâlnirii cu ministrul omolog din Finlanda.

În cadrul întâlnirii cu ministrul Justiţiei din Bulgaria, Diana Kovatcheva, accentul a căzut pe abordarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), din prisma unei poziţii comune în ceea ce priveşte corelarea pe care Olanda o face în legătură cu accederea ambelor State Membre în spaţiul Schengen.

În acest context, ministrul Cătălin Predoiu a apreciat evaluarea pe perioada de cinci ani pe care Comisia Europeană intenţionează să o realizeze prin raportul din vară drept o oportunitate pentru cele două state de a demonstra atât progresele, cât şi caracterul ireversibil al reformelor înregistrate.
Cei doi oficiali au apreciat ca lipsită de temei juridic conexarea celor două dosare, Schengen şi MCV.
Agenda discuţiilor a continuat cu aducerea la cunoşţinţa omologului bulgar a unei cauze constând în executarea unei creanţe a companiei române Navrom, rezultată în urma catastrofei navale din 1989 şi consemnată printr-o hotărâre civilă a instanţelor române, care trebuie recunoscută şi executată în Bulgaria.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat, împreună cu miniştrii de Justiţie şi de Interne din toate Statele Membre, la cina de lucru organizată de preşedinţia daneză a Consiliului UE, ocazie cu care s-au discutat, la nivel înalt, aspecte esenţiale ce figurează pe agenda europeană. De asemenea, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut vineri, 27 ianuarie 2012, o întâlnire la nivel înalt cu ministrul de Justiţie al Danemarcei, Morten Boedskov.
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro