Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Legislatie gratuita, integrala si actualizata? Caz concret
30.01.2012 | Alin CLINCEA

JURIDICE - In Law We Trust

Într-un text recent afirmam că e necesar ca orice modificare a unui act normativ să fie urmată imediat şi automat de o consolidare a acestuia, astfel încât, pentru orice dată în care acest act este în vigoare, oricine să poată consulta forma integrală a actului.

Nu a trecut prea mult timp de atunci că ne-am şi confruntat la cabinet cu un caz care ilustrează necesitatea accesului gratuit la legislaţia integrală şi actualizată în mod oficial.

Este vorba despre suspendarea de drept a raportului de serviciu al unui funcţionar public, ca urmare a angajării acestuia la cabinetul unui demnitar – v. articolul 94 alineatul (1) litera b) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

Problema concretă: care era forma în vigoare a legii în luna noiembrie 2011?

De ce nu foloseşti un produs informatic cu legislaţia României?
Am apelat la informaţiile provenite din trei asemenea produse, printre cele mai respectabile din piaţă. În mod cu totul surprinzător, fiecare dintre cele trei prezintă o formă proprie pentru articolul menţionat mai sus, valabilă în aceeaşi perioadă.

Potrivit aplicaţiei Legis, produsă de CTCE Piatra Neamţ, litera b) a fost abrogată. Pentru a explica această stare, produsul respectiv include şi o opinie formulată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Potrivit aplicaţiei Indaco Lege4, produsă de Indaco Systems, litera b) avea următorul conţinut:

b) este încadrat la cabinetul unui demnitar;

Potrivit aplicaţiei Legalis, litera b) avea un alt conţinut:

b) este încadrat la cabinetul unui demnitar, la cabinetul unui primar sau, după caz, la cabinetul unui preşedinte al consiliului judeţean ori la cancelaria prefectului;

Toate aceste texte sunt cele rezultate după consolidarea textului Legii 188/1999 (neoficial, bineînţeles), ultima modificare inclusă fiind cea efectuată prin Legea-cadru 284/2010.

Această situaţie are la origine o tehnică legislativă defectuoasă, lăsată fără nicio sancţiune de Legea 24/2000, care reglementează generic tehnica legislativă. Nu poate fi imputat furnizorilor de programe de legislaţie că din toate interpretările posibile fiecare a ales câte una – a funcţionat o altă lege, a lui Murphy: Tot ceea ce poate merge prost va merge prost.

Pe scurt, firul modificărilor Legii 188/1999, relevante în speţă, ar fi:

  1. legea a fost republicată în 2007; forma textului de la litera b) coincidea cu forma afişată de Indaco Lege4;
  2. prin OUG 105/2009 a fost modificat articolul 94 alineatul (1) litera b), fiind adăugate câteva noi situaţii de angajare a unui funcţionar public, avută în vedere la suspendarea de drept a raportului său de serviciu; forma textului de la litera b) coincidea cu forma afişată de Legalis;
  3. prin Legea 140/2010 erau efectuate modificări direct asupra Legii 188/1999, iar printr-o prevedere referitoare strict la OUG 105/2009 erau abrogate câteva prevederi din aceasta, inclusiv buclucaşa literă b); acest rezultat coincide cu cel afişat în aplicaţia Legis;
  4. abia prin Legea 264/2010 era aprobată cu modificări OUG 105/2009.

Avem o legislaţie stufoasă şi instabilă, cu multe hibe din perspectiva tehnicii legislative (v. paralelisme, prevederi incomplete şi interpretabile, modificări ale modificărilor etc.). Aceasta nu este nici măcar accesibilă publicului în mod gratuit. Tot ce ne lipsea, pentru un tablou complet al insecurităţii juridice, era să fim nevoiţi să aflăm prin forţe proprii forma aplicabilă a legii la o dată specificată.

P.S.: Ca o completare la textul anterior, Regia Autonomă „Monitorul Oficial” are deja produsul informatic atât de râvnit: Expert Monitor. Dacă ţinem cont de descrierea producătorului, această aplicaţie este exact ceea ce solicitau şi parlamentarii care iniţiaseră lăudabilul proiect menţionat anterior. Singura problemă actuală este costul.

Alin-Cristian CLINCEA
avocat, Baroul Dolj

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.