Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Actiunea oblica exercitata de un creditor al debitorului aflat in insolventa
31.01.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 549 din 8 februarie 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie avand ca obiect acţiune oblică exercitată de creditorul unui debitor aflat în insolvenţă) că, în conformitate cu prevederile art. 974 C.civ. (art. 1560 NCC), creditorii unui debitor pot exercita toate drepturile si acţiunile acestuia, afară de acelea care îi sunt exclusiv personale, acţiunea oblică fiind un mijloc de protecţie a drepturilor creditorilor în cazul în care debitorul este pe cale de a deveni insolvabil sau de a-şi agrava insolvabilitatea. Ca urmare a exercitării acestei acţiuni, creditorul nu dobândeşte un drept propriu, efectele acţiunii producându-se în patrimoniul debitorului şi rezultatul obţinut profitând tuturor creditorilor debitorului neglijent. Pe cale de consecinţă, hotărârea judecătorească de admitere a unei asemenea acţiuni este opozabilă şi celorlalţi creditori, ceea ce înseamnă că aceasta acţiune este compatibilă cu procedura insolvenţei. În speţă, creditorul care şi-a înregistrat creanţa în tabelul creditorilor, urmărind protejarea unui drept propriu, nu îşi pierde calitatea procesuală activă în cadrul unei acţiuni oblice, întrucât valorifică un drept al debitorului care se întoarce în patrimoniul acestuia, profitând tuturor creditorilor.

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti