Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Conventiile de fideiusiune vor constitui titluri executorii – Proiect
01.02.2012 | JURIDICE.ro

Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica marti, 31 ianuarie 2012, proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentală.

Modificarea priveste conventiile de fideiusiune care vor constitui titluri executorii si vor avea valoare de inscrisuri autentice.

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Conventiile de fideiusiune vor constitui titluri executorii – Proiect”

  1. Radu RIZOIU spune:

    Este o initiativa laudabila… Mai ales in conditiile in care art. 120 din OUG nr. 99/2006 precizeaza: „Contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit constituie titluri executorii”. Iar fideiusiunea (cu „i” in terminologia Noului Cod civil) reprezinta una dintre speciile de garantii personale (art. 2279 NCC).

    Din citirea art. 13 alin. 4.1 din OUG 69/2010 aflam ca „La încheierea contractelor de credit, beneficiarii (…) încheie convenţiile de fidejusiune în cadrul instituţiilor de credit”. E drept ca exprimarea legiuitorului nu este dintre cele mai fericite, dar cred ca sensul este acela ca se incheie contracte de fideiusiune intre beneficiari si institutiile de credit finantatoare pentru garantarea obligatiilor de restituire a creditului. Prin urmare, si astazi aceste contracte sunt titluri executorii.

    Poate ca initiativa are in vedere situatia (extrem de probabila) in care institutia de credit executa garantia guvernamentala si nu se mai intereseaza de fideiusori. Dar in acest caz, statul se subroga in drepturile institutiei de credit si, prin urmare, preia si beneficiul fideiusiunii, care ramane titlu executoriu.

    Este drept: ele nu „au valoare de inscrisuri autentice”, dar ma intreb ce ratiune are aceasta precizare (in afara de a include si aceasta forma de fideiusiune in categoria contractelor pentru care se solicita forma autentica, o categorie favorizata de Noul Cod civil)… Contractul de fideiusiune se poata incheia si prin inscris sub semnatura privata (art. 2282 NCC), dar nu pot decat sa presupun ca ratiunea legiuitorului („pentru a nu genera costuri suplimentare beneficiarului de credit garantat”) se intemeiaza pe vreo practica (unele categorii profesionale au tendinta sa considere aceste practici „uzuri profesionale” in sensul art. 1 alin. (6) NCC) existenta in acest domeniu. Oare cine solicita beneficiarilor sa incheie „conventia de fidejusiune” in forma autentica?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.