Durata termenului de preaviz in decizia de concediere
03.02.2012 | Codul muncii PRO

Nu exista un punct de vedere constant privitor la maniera in care termenul de preaviz trebuie sa fie precizat in cuprinsul deciziei de concediere. Unele instante apreciaza ca este suficienta mentionarea duratei termenului, in timp ce alte instante considera ca trebuie mentionata si data exacta a finalizarii termenului. Din pacate, consecintele sunt importante, iar cei care le suporta sunt angajatorii. Redam mai jos cateva adnotari pe aceasta tema.
Este satisfacuta cerinta prevazuta de art. 76 alin. 1 lit. b) C. muncii privitoare la durata preavizului, daca se indica in cuprinsul deciziei de concediere durata efectiva a preavizului – in speta 20 de zile lucratoare –, nefiind necesara precizarea datei de inceput si a datei de sfarsit a termenului. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 408/R din 27 ianuarie 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2010, http://legal.sintactonline.ro)
Decizia de concediere trebuie sa contina durata in zile a preavizului, dar si data inceperii si epuizarii acestui termen, in scopul de a se putea verifica daca la momentul emiterii deciziei de concediere a expirat sau nu termenul de preaviz ori daca acesta a suferit suspendari. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 527R din 1 februarie 2010, Selectie si prelucrare de judecator Dragos Calin, in Revista romana de dreptul muncii nr. 5/2010, http://legal.sintactonline.ro)
Preavizul, prin care salariatul a fost anuntat anterior emiterii deciziei de concediere ca urmeaza sa ii inceteze contractul de munca la expirarea acestuia, trebuie sa fie mentionat in decizia de concediere, atat prin indicarea duratei lui, adica a numarului de zile de preaviz acordate, cat si prin precizarea datelor de inceput si de sfarsit ale termenului, in scopul de a se putea verifica daca la momentul emiterii deciziei de concediere expirase sau nu termenul de preaviz, ori daca acesta a suferit suspendari. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 2073/R din 6 mai 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 6/2010, http://legal.sintactonline.ro)
* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO – www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.
** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PRO