Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Durata termenului de preaviz in decizia de concediere
03.02.2012 | Codul muncii PRO

JURIDICE - In Law We Trust

Nu exista un punct de vedere constant privitor la maniera in care termenul de preaviz trebuie sa fie precizat in cuprinsul deciziei de concediere. Unele instante apreciaza ca este suficienta mentionarea duratei termenului, in timp ce alte instante considera ca trebuie mentionata si data exacta a finalizarii termenului. Din pacate, consecintele sunt importante, iar cei care le suporta sunt angajatorii. Redam mai jos cateva adnotari pe aceasta tema.

Este satisfacuta cerinta prevazuta de art. 76 alin. 1 lit. b) C. muncii privitoare la durata preavizului, daca se indica in cuprinsul deciziei de concediere durata efectiva a preavizului – in speta 20 de zile lucratoare –, nefiind necesara precizarea datei de inceput si a datei de sfarsit a termenului. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 408/R din 27 ianuarie 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2010, http://legal.sintactonline.ro)

Decizia de concediere trebuie sa contina durata in zile a preavizului, dar si data inceperii si epuizarii acestui termen, in scopul de a se putea verifica daca la momentul emiterii deciziei de concediere a expirat sau nu termenul de preaviz ori daca acesta a suferit suspendari. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 527R din 1 februarie 2010, Selectie si prelucrare de judecator Dragos Calin, in Revista romana de dreptul muncii nr. 5/2010, http://legal.sintactonline.ro)

Preavizul, prin care salariatul a fost anuntat anterior emiterii deciziei de concediere ca urmeaza sa ii inceteze contractul de munca la expirarea acestuia, trebuie sa fie mentionat in decizia de concediere, atat prin indicarea duratei lui, adica a numarului de zile de preaviz acordate, cat si prin precizarea datelor de inceput si de sfarsit ale termenului, in scopul de a se putea verifica daca la momentul emiterii deciziei de concediere expirase sau nu termenul de preaviz, ori daca acesta a suferit suspendari. (Curtea de Apel Bucuresti, sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, decizia nr. 2073/R din 6 mai 2010, Selectie si prelucrare de judecator Petrica Arbanas, in Revista romana de dreptul muncii nr. 6/2010, http://legal.sintactonline.ro)

* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PROwww.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.

** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PRO

Secţiuni: Dreptul muncii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO