Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Curtea de Apel Timisoara. Suspendare act administrativ. Crearea unei pagube iminente sindicatului si membrilor sai prin imposibilitatea retinerii cotizatiilor de catre unitatile de invatamant
03.02.2012 | JURIDICE.ro, Florin RADU

Secţiuni: C. administrativ, Dreptul muncii, Jurisprudență Curți de Apel, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

NOTA: Prin cererea de chemare in judecata, Sindicatul Independent al Invatamantului Preuniversitar din judetul Timis a chemat in judecata pe paratii Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice, solicitand instantei de judecata sa dispuna suspendarea executarii anexelor nr. 2 si nr. 4 ale Ordinului comun al celor trei ministere parate, nr. 4576/11.07.2011 – 230/18.10.2011 – 2445/15.09.2011, pana la pronuntarea instantei de fond.

In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca acest ordin, in special anexele sale, continand modelul statului de plata ce trebuie utilizat de unitatile de invatamant preuniversitar pentru calculul si plata salariilor angajatilor, in rubricile acestui model nu a fost prevazuta expres sintagma “cotizatie sindicat”, in privinta deducerilor anterioare calculului impozitului pe venit. Consecinta directa a acestui fapt era aceea ca unitatile de invatamant nu puteau retine aceste cotizatii direct din salariu, in acest fel organizatiile sindicale fiind in imposibilitate de a isi asigura fondurile necesare functionarii si reprezentarii in bune conditii a intereselor membrilor.

Paratii au invocat mai multe exceptii, pe care instanta le-a respins, ca nefondate (exceptiile de litispendenta, de lipsa a calitatii procesuale active, a capacitatii procesuale, exceptia de inadisibilitate a actiunii, a lipsei de interes).

Instanta a admis cererea, dipunand suspendarea executarii celor doua anexe, retinand in esenta urmatoarele:

–  relamantul a indeplinit conditiile impuse de art. 14 si 15 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ;

–  reclamantul a dovedit existenta unui caz bine justificat pentru luarea masurii de suspendare si anume, imprejurari legate de starea de fapt si de drept, care sunt de natura sa creeze o indoiala serioasa in privinta legalitatii actului administrative atacat;

–  chiar daca ordinul contestat nu prevede expres interdictia data unitatilor de invatamant sa retina cotizatia membrilor, tocmai aceasta omisiune este de natura sa incalce drepturile membrilor de sindicat de a beneficia de deducerea cotizatiei sindicale din venitul brut;

–  reclamantul a dovedit imprejurarile concrete care justifica faptul ca executarea ordinuului ar produce o paguba iminenta sindicatului si membrilor sai.

Apreciem ca fiind legala si temeinica sentinta instantei. Intr-adevar, prin ordinul contestat, se aduc mari neajunsuri organizatiilor sindicale, care se vad in imposibilitatea de a functiona in lipsa cotizatiilor membrilor, iar colectarea acestor cotizatii devine quasi-imposibila in lipsa virarii lor direct in conturile sindicatelor.

Pe de alta parte, membrii de sindicat sunt prejudiciati si prin aceea ca se incalca dreptul acestora de a beneficia de deducerea cotizatiei sindicale din venitul brut.

>> Hotararea

Florin  RADU
Avocat, Baroul  Hunedoara

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti