Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Curtea de Apel Timisoara. Suspendare act administrativ. Crearea unei pagube iminente sindicatului si membrilor sai prin imposibilitatea retinerii cotizatiilor de catre unitatile de invatamant
03.02.2012 | JURIDICE.ro, Florin RADU

JURIDICE - In Law We Trust

NOTA: Prin cererea de chemare in judecata, Sindicatul Independent al Invatamantului Preuniversitar din judetul Timis a chemat in judecata pe paratii Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice, solicitand instantei de judecata sa dispuna suspendarea executarii anexelor nr. 2 si nr. 4 ale Ordinului comun al celor trei ministere parate, nr. 4576/11.07.2011 – 230/18.10.2011 – 2445/15.09.2011, pana la pronuntarea instantei de fond.

In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca acest ordin, in special anexele sale, continand modelul statului de plata ce trebuie utilizat de unitatile de invatamant preuniversitar pentru calculul si plata salariilor angajatilor, in rubricile acestui model nu a fost prevazuta expres sintagma “cotizatie sindicat”, in privinta deducerilor anterioare calculului impozitului pe venit. Consecinta directa a acestui fapt era aceea ca unitatile de invatamant nu puteau retine aceste cotizatii direct din salariu, in acest fel organizatiile sindicale fiind in imposibilitate de a isi asigura fondurile necesare functionarii si reprezentarii in bune conditii a intereselor membrilor.

Paratii au invocat mai multe exceptii, pe care instanta le-a respins, ca nefondate (exceptiile de litispendenta, de lipsa a calitatii procesuale active, a capacitatii procesuale, exceptia de inadisibilitate a actiunii, a lipsei de interes).

Instanta a admis cererea, dipunand suspendarea executarii celor doua anexe, retinand in esenta urmatoarele:

–  relamantul a indeplinit conditiile impuse de art. 14 si 15 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ;

–  reclamantul a dovedit existenta unui caz bine justificat pentru luarea masurii de suspendare si anume, imprejurari legate de starea de fapt si de drept, care sunt de natura sa creeze o indoiala serioasa in privinta legalitatii actului administrative atacat;

–  chiar daca ordinul contestat nu prevede expres interdictia data unitatilor de invatamant sa retina cotizatia membrilor, tocmai aceasta omisiune este de natura sa incalce drepturile membrilor de sindicat de a beneficia de deducerea cotizatiei sindicale din venitul brut;

–  reclamantul a dovedit imprejurarile concrete care justifica faptul ca executarea ordinuului ar produce o paguba iminenta sindicatului si membrilor sai.

Apreciem ca fiind legala si temeinica sentinta instantei. Intr-adevar, prin ordinul contestat, se aduc mari neajunsuri organizatiilor sindicale, care se vad in imposibilitatea de a functiona in lipsa cotizatiilor membrilor, iar colectarea acestor cotizatii devine quasi-imposibila in lipsa virarii lor direct in conturile sindicatelor.

Pe de alta parte, membrii de sindicat sunt prejudiciati si prin aceea ca se incalca dreptul acestora de a beneficia de deducerea cotizatiei sindicale din venitul brut.

>> Hotararea

Florin  RADU
Avocat, Baroul  Hunedoara

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Curtea de Apel Timisoara. Suspendare act administrativ. Crearea unei pagube iminente sindicatului si membrilor sai prin imposibilitatea retinerii cotizatiilor de catre unitatile de invatamant”

  1. Florin RADU spune:

    prin ordinul amintit mai sus, nu s-a dorit nimic altceva decat sa se dea o lovitura grea sindicatelor din invatamant, stindu-se faptul ca strangerea cotizatiilor „din mana” este extrem de anevoioasa.
    nu-i asa ca ne place „democratia” romaneasca ?!
    inutil sa mai spunem ca, in tarile civilizate, una din cheile succesului economic si de management este tocmai intarirea sindicatelor, inclusiv prin subventionarea lor de la stat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.