Despre libertate
06.02.2012 | Sanda ȘERBAN, Sanda SERBAN

Free like a morning, in the system we are boring!
Free like you, so, be you!
Free like a fire, don`t be so tired!
Free like me, free you`ll be!
Ce stim despre libertate? Stim ca este o stare de bine, ca ne este bine si ca vrem sa fim cat mai liberi, ca regula.
Ca orice regula, aceasta comporta si exceptii: ingradiri sau limitari ale libertatii. Coform art. 23 din Constitutia Romaniei, revizuita, “libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile. …. Sanctiunea privativa de libertate nu poate fi decat de natura penala”, adica libertatea de miscare este limitata (free and less).
Potrivit art. 30 din legea fundamentala, “libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. Cenzura de orice fel este interzisa”.
Omul, ca fiinta superioara, nu poate fi niciodata ingradit absolut in libertatea sa, indiferent ca este vorba de libertatea de a gandi, de a se misca, de a se comporta, de a trai.
Este adevarat, ca asupra respectarii bunelor moravuri vegheaza cineva. Dar de ce sa nu veghem noi insine, ce ne impiedica ?
Sunt libertati si libertati. Libertatea este un drept al omului. In libertate ne-am nascut, liberi vom muri.
Voi cat de liberi va simtiti acum? Va bucurati de libertatea de a alege intre ceea ce va doriti si interesul general, obstesc ? Intrezariti, undeva, culorile curcubeului ? Dar culoarea fericirii ? A fost o melodie in top anul trecut, ”over the rainbow”, mie mi-a placut tare mult.
„Libertatea inseamna raspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea”, spunea George Bernard Shaw.
Mi-e atata dor si sete de libertate. O am si ma bucur de ea in fiecare clipa. Caut in fiecare zi secunde de libertate absoluta si sunt fericita pentru ca sunt libera si imi cunosc indatoririle. Indatoriri la serviciu, in societate, in familie si chiar fata de mine. Asadar, intre libertate si raspundere exista o legatura indisolubila. Oare aceasta este definitia fericirii? Suntem fericiti pentru ca avem libertate si raspundere corelativa? Unii ar spune: fericirea mea, la naiba! Ce daca, ce daca, o sa treaca, ar spune altii. Este precum roata morii se-nvarteste, tac, tac, tac.
De cate ori se face dimineata, sunt fericita. “Ia-ti patul tau si umbla”, spune o vorba biblica. Dar cati dintre noi o facem? Avem taria necesara sa umblam? Nu este mai comod sa asteptam in tihna, gandindu-ne la libertate? In cazul acesta, timpul ar fi acelasi. Sa nu facem nimic si sa stam sa cugetam. Nu este bine nici asa pentru ca nu am mai fi fericiti.
Fericiti sunt aceia care culeg roadele muncii lor. Dar fericiti sunt si aceia saraci cu duhul. Libertatea lor este identica cu a celorlalti?
Ce ne poate face mai fericiti decat libertatea noastra?! Libertatea si necesitatile noastre sociale si economice. Libertatea dezvaluita de tsunami-ul social zilele trecute a demonstrat ca unii nu sunt fericiti. Dar cei care ascultau “vocea poporului” de acasa, erau mai fericiti sau mai liberi?
Chuck Norris, help! Iata un erou pentru Romania. Cati avem nevoie de el? Sa intelegem ca unii dintre noi asteapta si acum sa vina americanii? Dar cei plecati afara ce zic de asta? Cat costa libertatea pentru ei?
Soldatul roman plange si suspina,
Mama sa n-are nicio vina.
Romanul plecat afara,
Un job mai bun asteapta de-o vara.
Ca-i plecat departe, la nimic nu-i foloseste,
In tara, tatal lui pe camp coseste.
Romanul liber si acum plange,
Mama lui mainile isi frange.
Sa fim fericiti, liberi si sa nu uitam sa ne asumam raspunderea!
Sanda SERBAN
Consilier Juridic – CCJ Bucuresti