Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Musat & Asociatii: De la 1 iulie, cresc contributiile sociale datorate de profesionisti
08.02.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Noul Cod Fiscal aduce modificări importante în privinţa modului în care sunt reglementate contribuţiile sociale aplicabile contractelor cu profesioniştii, cea mai importantă dintre acestea vizând aplicabilitatea cotei integrale pentru veniturile fără reţinere la sursă.

“Aplicarea unei cote integrale de 31,3% pentru contribuţiile de asigurări sociale, cu aproximativ 20% mai mult faţă de vechea reglementare, va avea un impact considerabil asupra cash-flow-ului beneficiarilor şi prestatorilor de servicii. Din acest punct de vedere, anticipăm of creştere a serviciilor de consultanţă aferente optimizării fiscale şi tratamentului juridic aplicabil contractelor cu profesionistii”, a declarat Ionuţ Bohâlţeanu, Partner Muşat & Asociaţii – Consultanţă Fiscală, în cadrul conferinţei “TaxEu – Fiscalitatea în România, între prezent şi viitor”, organizată de Evensys, în parteneriat cu importante firme de consultanţă şi avocatură. Evenimentul a reunit la masa discuţiilor oficiali ai Ministerului Finanţelor Publice şi Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), dar şi specialişti recunoscuţi în drept fiscal.

În paralel, pentru veniturile cu reţinere la sursă obţinute din profesii liberale, drepturi de autor şi drepturi conexe se menţine cota individuală de 10,5%, pentru contribuţiile de asigurări sociale. Regimul fiscal aplicabil de la 1 iulie 2012 prevede că nu se datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală în cazul în care se realizează venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei, venituri din profesii libere, din asocieri fără personalitate juridică etc.

Pe de altă parte, veniturile obţinute din activităţi desfăşurate în baza contractelor civile, dar şi din drepturi de proprietate intelectuală pot fi impozitate în mod diferit, în funcţie de prevederile legale ale convenţiei încheiate între angajator şi angajat. Astfel, se poate opta fie pentru aplicarea unei plăţi anticipate de 10%, la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale, situaţie în care persoana fizică este obligată să depună declaraţia anuală de venit D200 până la data de 25 mai a anului următor în care s-a realizat venitul, fie pentru impunerea venitului brut cu 16%, la care se adaugă CAS – 10,5% şi şomaj – 0,5%. În acest caz, atât contribuţiile sociale, cât şi impozitul se calculează la venitul brut, iar persoana fizică care realizează venitul în aceste condiţii nu are obligaţia depunerii Declaraţiei de venit D200.

“În cazul beneficiarilor veniturilor din drepturi de autor şi drepturi conexe, precum şi venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor civile, contribuţiile de asigurări sociale şi cele de asigurări sociale de sănătate vor fi calculate, reţinute şi virate la bugetul de stat, în cursul anului fiscal de către plătitorii de venituri şi sunt obligaţii finale”, a declarat Ionuţ Bohâlţeanu, în finalul prezentării cu tema “Impunerea şi reţinerile la sursă aplicabile contractelor cu profesioniştii”.

Ionuţ Bohâlţeanu, avocat şi consultant fiscal este unul dintre coordonatorii departamentului de taxe din cadrul Muşat & Asociaţii, fiind membru al firmei încă din anul 2004. Pe parcursul carierei sale a acordat consultanţă juridică şi fiscală pentru importante companii naţionale şi internaţionale în proiecte complexe de fiscalitate cu privire la structurarea tranzacţiilor în vederea optimizării fiscale, consultanţă în legătură cu efectele fiscale referitoare la ajutorul de stat, impozitul pe profit, TVA şi aspecte de taxe vamale pentru clienţi de prim rang precum Monsanto, SAB Miller, Enel SpA, Delhaize, etc. De asemenea, ca avocat, Ionuţ Bohâlţeanu a acumulat experienţă considerabilă în domeniul energetic şi pieţe de capital asistând clienţii în unele dintre cele mai importante tranzacţii în domeniu, cum ar fi preluarea Electrica Muntenia Sud de către Enel, în valoare de peste 800 milioane de EUR, sau oferta publică de preluare a The Rompetrol Group NV cu privire la Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, cele mai mari oferte publice realizate pe piaţa de capital din România.

Despre MUAT & ASOCIAŢII: MUŞAT & ASOCIAŢII este una dintre primele case de avocatură înfiinţate în România, după 1 ianuarie 1990. Având 16 parteneri şi peste 100 de avocaţi şi consilieri, MUŞAT & ASOCIAŢII oferă servicii de consultanţă în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziţii, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenţă, drept societar, telecomunicaţii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, pieţe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

MUŞAT & ASOCIAŢII este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicaţiile străine de specialitate (Chambers & Partners, Practical Law Company, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieţei avocaţiale, mulţi dintre avocaţii firmei fiind la rândul lor nominalizaţi de aceste publicaţii ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.

MUŞAT & ASOCIAŢII este prima casă de avocatură de pe piaţa locală distinsă cu prestigiosul premiu „The National Law Firm of the Year“ acordat de publicaţia britanică de specialitate International Financial Law Review (IFLR) care realizează şi binecunoscutul ghid juridic internaţional IFLR 1000. De asemenea, renumita publicaţie Chambers Europe a decernat firmei MUŞAT & ASOCIAŢII trofeul „Romanian Law Firm of the Year„, pentru casa de avocatură cu cele mai bune performanţe pe parcursul anului trecut în România, în cadrul galei „Chambers Europe Awards for Excellence 2011”.

MUŞAT & ASOCIAŢII oferă în mod regulat consiliere juridică celor mai cunoscute şi respectate corporaţii din România, inclusiv o treime din Top 100 şi jumatate din Top 500 mari companii, precum şi instituţiilor publice şi financiare locale în tranzacţii corporative şi financiare sofisticate şi în proceduri complexe de rezolvare a conflictelor. Portofoliul firmei cuprinde peste 2.500 clienţi, majoritatea din categoria investitorilor străini printre care: Enel SpA, GDF Suez, Rompetrol, Colas, European Investment Bank, RBS (Royal Bank of Scotland), ING Bank, Fortis Bank, KBC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BNP Paribas, OTP Bank, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Roche, Abbot, General Electric, General Motors, Microsoft, Intel, Oracle, Google, AON, Amazon.com, AT&T, Nokia, Alcatel – Lucent, Telecom Italia, Thyssen Krupp, Generali, AFI Europe, Electrolux, Caterpillar, Monsanto, Deutsche Bahn, SAB Miller, etc.

Secţiuni: Content | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO