« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Regulile de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International
09.02.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 97 din data de 7 februarie 2012 a  fost publicata Rezolutia Biroului de conducere al Camerei Nationale nr. 17/2012 pentru aprobarea Regulilor de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International.

Biroul de Conducere al Camerei Nationale a adoptat noile reguli de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International, care reglementeaza, in detaliu, atat organizarea arbitrajului institutionalizat, cat si a  celui ad-hoc.

Partile, printr-o conventie arbitrala, pot sa prevada:
– ca litigiile lor vor fi supuse unei institutii permanente de arbitraj, caz in care arbitrajul se va desfasura in conformitate cu dispozitiile Legii camerelor de comert din Romania nr. 335/2007, cu dispozitiile Codului de procedura civila, in masura in care aceste norme nu contrazic regulilor de procedura arbitrala, cu dispozitiile Conventiei europene de arbitraj comercial international de la Geneva, cu Regulamentul privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei;
– ca litigiile vor fi supuse unui arbitraj ad-hoc in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 335/2007, cu dispozitiile Codului de procedura civila, cu dispozitiile din conventiile internationale la care Romania este parte si cu regulile care privesc arbitrajul adhoc.

Persoanele care au capacitatea deplina de exercitiu a drepturilor pot conveni sa solutioneze pe calea arbitrajului litigiile dintre ele, in afara de acelea care privesc starea civila si capacitatea persoanelor, relatiile de familie, precum si drepturile asupra carora partile nu pot sa dispuna.

Arbitrajul institutionalizat consta in incredintarea, prin conventia arbitrala, Curtii de Arbitraj sa judece un litigiu determinat.
Cu privire la arbitrajul institutionalizat, sunt precizate, in detaliu, aspecte privind:
–  conventia arbitrala;
– constituirea si competentele tribunalului arbitral;
– procedura prearbitrala (sesizarea Curtii de arbitraj, comunicarea actelor de procedura, cheltuielile arbitrale, constituirea tribunalului arbitral, termenul si locul arbitrajului);
– procedura arbitrala (infatisari si dezbateri, probatiunea, hotararea arbitrala, executarea sentintei arbitrale, etc.).

Arbitrajul organizat prin conventia arbitrala incheiata intre parti, de catre un tert, altul decat o institutie de arbitraj reprezinta arbitrajul ad-hoc (voluntar).
Conventia arbitrala incheiata de parti trebuie sa se refere explicit si expres la arbitrajul ad-hoc in sensul ca sintagma arbitraj ad-hoc sau arbitraj voluntar va fi cuprinsa explicit in conventia arbitrala.
Tribunalul arbitral ales de parti, compus dintr-un arbitru unic sau dintr-un numar de arbitri se supune regulilor de procedura stabilite prin conventia arbitrala.
In cazul unui arbitraj ad-hoc organizat de parti pentru solutionarea unui litigiu determinat, Curtea de Arbitraj le poate acorda asistenta, la cererea partilor.

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Arbitraj, Drept civil, Lege 9 | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD