Stabilirea obiectivelor de performanta individuala a salariatilor
10 februarie 2012 | Codul muncii PRO
Intemeindu-se pe dispozitiile art. 40 alin. (1) lit. f) din Codul muncii, doctrina apreciaza ca stabilirea obiectivelor de performanta individuala a salariatilor constituie o prerogativa unilaterala a angajatorului, fiind o expresie concreta a calitatii acestuia de stapan al afacerii. Iata cateva adnotari pe aceasta tema.
Obiectivele de performanta individuala se stabilesc unilateral de catre angajator ulterior incheierii contractului individual de munca si se refera la dimensiunea calitativa, iar nu cantitativa, a muncii, neconfundandu-se cu norma de munca. Angajatorul poate fixa obiective de performanta individuala cu stricta respectare a fisei postului atat pentru salariatii cu functii de conducere, cat si pentru cei cu functii de executie, cu exceptia muncitorilor necalificati si a persoanelor cu handicap. (Ion Traian Stefanescu, Repere concrete rezultate din recenta modificare si completare a Codului muncii, publicat la www.juridice.ro, in 28 iunie 2011, prin preluare din Revista romana de jurisprudenta nr. 2/2011)
Stabilirea obiectivelor de performanta individuala, care constituie chiar norma de munca pe care trebuie sa o realizeze salariatul, reprezinta o prerogativa a angajatorului. Obiectivele de performanta individuala se fixeaza initial cu ocazia incheierii contractului individual de munca, urmand ca ulterior, pe parcursul derularii raporturilor juridice de munca, acestea sa poata fi modificate unilateral de catre angajator. Nimic nu impiedica insa partile sa efectueze modificarea acestora prin acordul lor, ca rezultat al negocierii. (Alexandru Ticlea, Stabilirea obiectivelor de performanta individuala – prerogativa a angajatorului, in Revista romana de dreptul muncii nr. 7/2011, http://idrept.ro)
Stabilirea obiectivelor de performanta individuala si a criteriilor de evaluare a realizarii acestora are caracter unilateral, constituind o prerogativa unilaterala a angajatorului, ce deriva din dreptul acestuia de a decide organizarea si functionarea unitatii. (Raducan Oprea, Ana Stefanescu, Consideratii privind continutul contractului individual de munca, in Revista romana de dreptul muncii nr. 7/2011, http://idrept.ro)
* Adnotarile prezentate sunt extrase din Codul muncii PRO – www.CodulMuncii.ro – un serviciu profesional pentru specialisti. Utilizatorii JURIDICE.ro beneficiaza de o oferta speciala.
** Semnalare realizata de Marinela CIOROABĂ, coordonator Codul muncii PRO
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro